Criza din Venezuela a dus tara unde trebuie: ELECTRONICA si FARA CASH …

Author:

 

Informații pentru aplicația Vippo și alte modalități de plată la un stand de fructe și legume la Piața Municipală Chacao în Caracas, Venezuela. Fotografie luată pe 19 ianuarie 2018. REUTERS/Marco Bello
Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Hiperinflația întâlnește tehnologia: Venezuela săracă în cash asistă la boom în aplicații de plată

Widerven Villegas și fratele său spală aproximativ 30 de mașini pe zi la o parcare din Caracas. Deși percep mai puțin de 50 de cenți, nimeni nu-i plătește în numerar.

În centre tehnologice de la San Francisco la Tokyo, plata se face convenabil prin software de pe telefoane și ceasuri în mod regulat. În mijlocul unei crize economice cumplite în Venezuela o inovație similară se instalează, deși din motive foarte diferite.

Oameni de la vânzători de legume la taximetriști s-au înregistrat să utilizeze aplicații de plată mobile pentru a atrage clienți ce nu dețin suficienți bani lichizi, ce se găsesc în cantități limitate datorită prețurilor în creștere. Suma maximă pe care venezuelenii o pot retrage de la bancomate este de aproximativ 10.000 de bolivari, în jur de 4 cenți la cursul de schimb de pe piața neagră.

Hiperinflația Venezuelei, prima din era digitală, produce câștigători surpriză în climatul de afaceri dur: mici companii de tehnologie.

“Accept transfere. Am Tpago, Vippo și toate celelalte aplicații!” zice Villegas, de 35 de ani, strângând în brațe o tableta veche și un telefon simplu.

“Nu umblăm cu bani lichizi căci clienții noștri nu-i dețin”, a adăugat. “Cu aplicațiile pe care le utilizez, primesc banii lor înainte să părăsească parcarea.”

Fără aceste aplicații, până și tranzacții simple precum acordarea unui bacsiș chelnerului sau plata pentru parcare devin coșmaruri. Cu toate acestea, site-urile de banking și aplicațiile mobile adesori cedează deoarece infrastructura de telecomunicații depășită nu poate ține pasul cu cererea.

‘MIRACOLE’

Solicitările pentru un taxi pe aplicația Nekso, oarecum similar cu Uber, s-au dublat anul trecut, potrivit șefului de strategie Leonardo Salazar, vorbind la birourile companiei ce se laudă cu o consolă Playstation și o masă de ping pong.

Vippo, o aplicație de plată apărută în Caracas a asistat la o creștere de peste 30 de ori în numărul de persoane ce s-au înregistrat anul trecut. Citywallet, născută ca un proiect pilot pentru plățile de parcare online la o universitate privată, s-a extins la câteva centre comerciale.

“Criza numerarului se înrăutățește pe zi ce trece dar asta ne acordă oportunitatea să capturăm tot mai multe tranzacții cu soluția noastră”, a zis co-fondatoarea Citywallet, Atilana Pinon, de 29 de ani.

Ea și doi parteneri au conceput aplicația ce acum se extinde în Chile după ce au câștigat o bursă de la guvern.

Crearea unei aplicații în Venezuela de obicei necesită puțin capital, luând în considerare salariile mici la care se așteaptă programatorii și costurile de electricitate și date aproape gratuite.

Dezvoltatorii au fost surprinși de adopția rapidă a aplicațiilor și se așteaptă la creșteri ulterioare în 2018.

“Există momente când cititoarele de carduri nu-și au scopul”, zice Maria Lozada, ce vinde produse de curățare la o tarabă în districtul mai bogat Chacao. “Aceasta este calea de a soluționa criza numerarului”, zice dânsa arătând cu degetul la un afiș Vippo.

Banca centrală a Venezuelei a amplificat involuntar boom-ul încetinind producția de bani lichizi tocmai ce rata inflației ajungea în patru cifre.

La sfârșitul anului 2017, volumul bancnotelor a crescut cu numai 14%, mai puțin de jumătate comparativ cu anul precedent. Asta a coinicis cu creșteri de prețuri de peste 2500%, potrivit statisticilor Adunării Naționale.

18 bănci private venezuelene au lansat anul trecut o aplicație de plată pentru clienți. MercadoLibre, una dintre cele mai mari companii de comerț online din America Latină, oferă o soluție de plată locală de asemenea.

Chiar și președintele de stânga Nicolas Maduro se implică, deși criticii îl învinuiesc pentru sursa problemei.

“Cu portofelul digital vom realiza miracole la toate nivelurile”, a zis Maduro recent anunțând un cod QR ce urmează sa fie inclus pe cardul de identificare pentru asistență socială.

În ciuda unora dintre cele mai scăzute viteze de Internet din lume și o porțiune semnificativă a populației fără conturi bancare și telefoane mobile, numerarul cade în dizgrație în Venezuela.

“Poate că economia noastră va fi cash-less înaintea Danemarcei”, zice Miguel Leon, inginer electronist în fruntea Vippo.

3 thoughts on “Criza din Venezuela a dus tara unde trebuie: ELECTRONICA si FARA CASH …”

  1. Inca nu este „eficientizat” sistemul daca se umbla cu coduri de produs introduse manual in telefon. Se va introduce acel cod de bare tip qr ca la chinezi, pentru a fi mai rapid.

    Este interesant faptul ca este impusa o limita de retragere a banilor de ex 10000 de bolivari cand economia merge bine, sau este lasata sa mearga bine, toti oamenii sunt multumiti nu simt nici o contrangere in privinta lichiditatii banilor. Iar apoi este creata o criza financiara puternica, moneda nationala se devalorizeaza pana pretul hartiei din care este facuta, iar retragerile de numerar raman fixe la 10000 de bolivari, astfel incat nu poti sa-ti cumperi nici o bomboana de acesti bani, si nu se ajusteaza pentru a acoperi nevoile inflatiei. De exemplu sa se tipareasca harti 100->100000 de bolivari, ci solutia este banii electronici deoarece acolo nu numai ca nu sunt limitati la anumite valori 5, 10, 500 etc, si nu numai atat, se pot folosi valute straine sau chiar bitcoin care este mai presus de orice moneda nationala. Astfel vor prezenta acest sistem „perfect” care in contextul unei crize financiare, va elimina limitarile banilor tipariti, care isi pierd din valoare intr-o perioada scurta de timp(accelerata) datorita inflatiei. De ce sa mai tiparesti niste bancnote care in jumate de an isi pierd din valoare? Asta este „solutia” fa-ti cont la noi si poti sa platesti, si sa fi platit nu cu 10000 de bolivari, ci cu 100000000 de bolivari pentru a acoperi nevoile inflatiei.

    Treaba cu suma maxima pe care o poti retrage imi aminteste de niste legi de prin europa, anume ca pentru anumite produse de valoare mai mare de 1000 de euro trebuie sa folosesti cardul pentru a plati, sau niste sume maxime impuse pentru retragerea de la bancomat. Oare aceste praguri se vor mari pentru a tine cont de nevoile inflatiei? Dimpotriva bancnota de 500 de euro nici nu se va mai tipari. Iar de va porni un razboi atunci banii vor fi din ce in ce mai rari si fara valoare.

  2. Încet, încet banii se vor retrage pentru ca Antihrist și sclavii lui să-și pună planul în aplicare. Deocamdată au început cu bancnota de 500 de euro… Vor urma și ceilalți și apoi semnul fiarei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X