Icoana Maicii Domnului, “Grabnic Ascultătoare”, adusă în Capitală pentru Duminica Ortodoxiei

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Se fac pregătiri în Capitală pentru pelerinajul tradiţional din prima duminică a postului mare, Duminica Ortodoxiei! De la străvechea mănăstire Lainici din Gorj a fost adusă Icoana Maicii Domnului, numită “Grabnic Ascultătoare”.

De la Milano au fost aduse tot la Biserica Icoanei moaştele a patru sfinţi. Sâmbătă seară va avea loc o ceremonie impresionantă, iar duminică după Liturghie se vor sfinţi icoanele credincioşilor.

Icoana Maicii Domnului “Grabnic ascultătoare” a fost dăruită mănăstirii Lainici din judeţul Gorj de câţiva preoţi din Grecia, de la muntele Athos. În aceste zile, credincioşii o găsesc în foişorul din curtea Bisericii Icoanei.

Tot aici au fost aşezate moaştele sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi moaştele a patru sfinţi, aduse de la Milano şi care vor rămâne la Bucureşti. Credincioşii au venit să se închine şi să se roage.

Icoana Maicii Domnului “Grabnic Ascultătoare” va rămâne în foişorul din curtea Bisericii Icoanei până luni seara.

Ca sărbătoare, Duminica Ortodoxiei a fost stabilită în anul 843, în prima duminică din Postul Mare. Tot vineri, crdinciosii au adus de acasă icoanele pe care au vrut să le sfinţească.

Sâmbătă, imediat după slujba vecerniei, peste o sută de preoţi şi mii de credincioşi vor participa la procesiunea “Lumina ortodoxiei”, în jurul grădinii Icoanei.

Vor purta lumânări aprinse şi vor cânta cântece religioase.
Iar duminică, după Sfânta liturghie, va avea loc tot la Grădina Icoanei o altă procesiune, la finalul căreia vor fi sfinţite icoanele noi, aduse de acasă de credincioşi.

5 thoughts on “Icoana Maicii Domnului, “Grabnic Ascultătoare”, adusă în Capitală pentru Duminica Ortodoxiei”

  1. „[…] duminică după Liturghie se vor sfinţi icoanele credincioşilor”

    Iertare, poate nu știu eu bine… O icoană nu se sfințește prin însuși chipul pus pe acea icoană? Dacă e așa, de ce ar mai trebui sfințită?

  2. Pidalion, Editura Credinta Stramoseasca, 2018.
    Prolegomena despre Sfantul si Ecumenicul al Saptelea Sinod (anul 783)
    Subnota 257. (…)Sfintele Icoane nu trebuie a se unge cu Sfantul Mir, say a se Sfinti cu rugaciuni de preot:
    1. Pentru că noi nu ne închinăm lor pentru că sunt miruite, sau pentru că sunt Sfințite cu rugăciuni, ci îndată ce vedem chip Sfânt, fără a cerceta măcar despre Mir și rugăciune, ne închinăm lui, și pentru numele Sfântului, și pentru asemănarea ce are cu acela al căruia este chipul. (…)
    2. Nu au trebuință Sfintele Icoane de rugăciune și miruire; pentru că după Dositei, foaia 658 din Dodecavivlion, numai singur papistașilor nelegiuire este de a face Icoane prin rugăciuni și prin oarecare alcătuiri. Că ei se fălesc, că papa alcătuiește Icoane din ceară curată, din Sfântul Mir și din apă sfințită (adică Aghiasmă), și că citește asupra lor rugăciuni minunate, și că pentru asta Icoanele acelea fac minuni.(…)
    Vezi că rugăciunea cea pentru Sfintele Icoane este papistașă, și nu dreptslăvitoare? Și din nou izvodită și nu veche? Pentru aceasta nici într-un Evhologhion (Molitfelnic) din cele vechi manuscrise aceasta nu se află. ȘI am luat aminte că această rugăciune nici în cele tipărite mai-nainte de 100 de ani nu se află.
    3. Se face cunoscut că Sfintele Icoane de rugăciune și de miruire nu au trebuință. Pentru că și pe pereții Bisericii se zugrăvesc, și în nartice, și în curțile lor, și de obște pe căi, și pe uși, și pe Sfintele Vase; și nici nu se miruiesc cândva, nici rugăciuni nu li se citesc, și cu toate acestea se cinstesc și se închină. Pentru asemănarea ce au cu aceia ale cărora sunt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X