Această e-piele nu e numai auto-vindecătoare, e complet reciclabilă de asemenea
Viitorul nostru bionic s-ar putea să nu fie atât de îndepărtat. Cercetătorii au creat recent o piele electronică, sau e-piele, ce este auto-vindecătoare și complet reciclabilă. Precum este descris în jurnalul Science Advances, o echipă de cercetători au reușit să dezvolte o “piele electronică maleabilă ce funcționează printr-un nanocompozit termorezistent covalent”. Dar ce trebuie să înțelegi e că această folie subțire se poate repara când este ruptă sau deteriorată, ceea ce înseamnă că electronicele, protezele sau textilele viitorului se vor putea repara când le vom strica accidental.
Ideea este ca electronicele să devină mai favorabile mediului și să reducă cantitatea deșeurilor pe care le creem atunci când aruncăm dispozitive stricate sau deteriorate estetic. În esență, e-pielea include senzori ce măsoară presiunea, temperatura, umiditatea și curentul de aer. Cercetătorii au luat trei compusuri disponibile comercial, le-au amestecat într-o matrice și au adăugat nanoparticule de argint pentru a crea proprietățile de auto-vindecare. Oricând e-pielea ar fi tăiată în jumătate sau ruptă, e-pielea recrează legăturile chimice între părțile separate, restaurând matricea. Iar dacă e-pielea devine complet inutilă, poate fi plasată într-o soluție ce o “lichefiază”, asfel permițând reciclarea într-o nouă e-piele.
Echipa consideră potențiale aplicații într-o gamă largă de industrii iar aspectele de mediu ar putea s-o facă destul de populară printre producători.
“Acest dispozitiv nu produce deloc deșeuri”, a zis co-autorul Jianliang Xiao, profesor asistent de inginerie mecanică la Universitatea din Colorado Boulder. “Dorim ca electronicele să devină favorabile mediului.”
Înainte de a deveni prea încântat de gândul acestei pieli în locul propriei pieli, trebuie să te avertizăm că deși impresionantă, e-pielea nu se află la acel nivel încă. Deși este moale, nu e încă la fel de flexibilă sau extensibilă precum pielea umană. Așa cum este, materialul nu este ușor reproductibil. Cu toate acestea, Xiao și echipa sa spun că lucrează la o soluție privind dimensiunile pentru a fi mai ușor de produs și plasat în proteze, robotice, sau orice altceva.
“Ne confruntăm cu probleme de poluare în fiecare zi”, a remarcat Xiao. “E important să protejăm mediul și să ne asigurăm că natura rămâne în siguranță pentru noi și copiii noștri.”
Daca e folosita pentru omenire ok daca e folosita in defavoarea ei e o problema mare de tot
Din pacate cam nimic din ce s-a descoperit in ultimii ani n-a fost folosit in interesul omenirii. Folosim antibiotice de acum 100de ani, radiografii cu principiu inventat acum 120 de ani, tomograf 1950 si cam atat.
La toate inventiile cu camp electronic se testeaza doar efectele dorite nu si efectele campului electronic asupra corpului de parca aplici pe beton si nu pe un organism viu.