Sinodul BOR: Fără activități CULTURALE și ARTISTICE în lăcașurile de CULT. Filmările vor fi și ele LIMITATE drastic, plus alte hotărâri

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În ziua de 15 februarie 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și a Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Atanasie (Tudor) Rusnac ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania.

De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Teofil (Petru) Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

În cadrul aceleiași ședințe au fost luate și alte hotărâri, dintre care amintim:

  • A fost completată tematica omagială și comemorativă a anului 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918” cu un nou capitol: Consecințele Marii Uniri. Lumini de Centenar: moștenitori și fructificatori ai Marii Uniri timp de 100 de ani.

Vor fi evidențiate astfel personalitățile care prin realizările lor au fructificat acest mare moment al istoriei noastre naționale, ctitori de lăcașuri de cult, promotori și apărători ai culturii, spiritualității și educației creștine românești.

  • În contextul Anului Centenarului 2018, Sfântul Sinod încurajează intensificarea programelor pastorale, culturale și spirituale de promovare a unității de credință și de neam în comunitățile ortodoxe românești din afara României, în special folosirea limbii române în cultul divin, în activitățile cu tineretul și în familie.
  • Având în vedere contribuția Bisericii la promovarea unei educații pentru unitate și demnitate națională s-a luat hotărârea ca Centrele eparhiale să continue oferirea sprijinului financiar și material unităților școlare care au nevoie de reparație, renovare și dotare.
  • Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult pot provoca tendințe de auto-secularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor, sau în spații publice închiriate pentru acest scop.
  • Filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale.
  • A fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de prăznuire în data de 2 mai;
  • De asemenea, a fost aprobată înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca de la Mănăstirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucureștilor în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii. Au fost aprobate și textele Acatistului și Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Siriaca.
  • A fost aprobat textul Acatistului și al Slujbei Sfinților Mc. Claudiu, Castor, Sempronian și Nicostrat (9 noiembrie) și cele ale Sfinților 26 de Mucenici din Goția (26 martie). De asemenea, au fost aprobate și textele a două Acatiste, anume Acatistul Sf. Apostol și Evanghelist Luca (18 octombrie) și cel al Acatistului Sf. Mc. Hristofor (9 mai).

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

9 thoughts on “Sinodul BOR: Fără activități CULTURALE și ARTISTICE în lăcașurile de CULT. Filmările vor fi și ele LIMITATE drastic, plus alte hotărâri”

  1. Este o masura foarte corecta si ea trebuie salutata. Sta scris in Evanghelie ca Biserica este Casa Domnului, iar nu pestera de talhari…

  2. Doamne ajuta.

    In sfarsit, din mila lui Dumnezeu, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane interzice sau limiteaza spectacolele organizate si desfasurate in Sfintele Biserici Ortodoxe. Era si timpul ca cineva sa se trezeasca.
    Nu-L poti tine pe Hristos jertfit pe Masa Sfantului Altar (si nedat spre impartasirea credinciosilor pe motiv ca nu sunt vrednici de impartasanie!- a se afla si cerceta acesti preoti care NU DAU SFANTA IMPARTASANIE ) si dincoace de catapeteasca tot felul de indivizi caulindu-se cu numele Celui Sfant in gura lor.
    Fratilor, noi suntem ordotocsi, si in Biserica Ortodoxa este seriozitate, este smerenie, dragoste, armonie in Sfanta Liturghie.Duhul Sfant se coboara in timpul Sfintei Liturghii si-I invaluie pe credinciosi, ii inalta spiritual cu minte si sufletul la Cer
    Sa nu ne lasam amagiti de influenta occidentului care a inlocuit rugaciunea cea de taina cu cantece si instrumente, care a inlocuit Sfintele Icoane cu statui, samd .

    Iertare.

    P.S. Nu stiu ce vot secret a putut fi, ca doar se stia cu mult timp inainte cine va fi Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

  3. Foarte bine!
    Cred ca limitarea este FOARTE STRICTA, respectiv in cazurile specificate mai sus.
    Desi nu am gasit undeva o astfel de interpretare, cred ca „drastic” ar proveni de la caracterul dur, nemilos al actiunii/atitudinii… cum „stie dracu'” – dra-stic – sa chinuie sclavii sai.
    Mai caut, … fiindca in cuprinsul articolului nu am gasit termenul, doar in titlu care e la fel cu cel de pe activenews.

  4. http://evz.ro/interdictia-filmarilor-in-biserica-nu-se-refera-botezuri-cununii.html

    felicitari tuturor blogurilor autentic ortodoxe care au insistat pe acest subiect, mai ales acestui portal, a contat f mult si s-a vazut. Sa scriem deci despre toate care se cuvin, ca patriarhul in ciuda a ceea ce pare, vede, citestensi se teme catusi de putin. Conteaza f mult.

    pt „sinodul” din Creta a avut si un alt efect. S-a discutat f mult si pe absolut buna dreptate anterior „sinodului” de catre f multe siteuri ortodoxe despre cate aveau sa faca in lista lor de „aggiormamento” contemporan. Asa incat s-au temut si au mers „pe varfuri”, au taiat multe de pe lista si au fost perversi in exprimari si aproximari in subiecte, au afisat o precautie care i-a ajutat in demersul lor pervers. Aproape ca iti vine acum, dand timpul inapoi, sa nu fi discutat atat de mult anterior, sa-i lasi sa se descopere si sa-si arate intreaga „splendoarea” malefica, iar apoi sa-i prinzi cu mata-n sac si sa intocmesti un sinod autentic ortodox poate cu mai multi oameni marturisitori dar si cu episcopi, si sa-i anatemizezi ca ajutorul acelora apoi. Asa a vrut Dumnezeu. Noi tre sa ne facem datoria.

  5. de fapt tinta este sa nu mai auzi la radio si sa vezi la tv decat slujbele pomenitorilor ; cine stie ce or mai taia si modifica din sfintele slujbe si daca pe undeva se mai slujeste corect, le vor interzice sa transmita sau inregistreze slujba,ca sa vedem doar ce se vrea de la centru si sa auzim doar spurcatele cantari corale care au inlocuit cam peste tot cantarile psaltice autentice din timpul slujbei: „La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X