Un senator PNL a vorbit despre un „jaf” cum nu credea că poate exista, în contextul unei discuții despre redevențele pe care România le încasează de la companiile care exploatează resursele naturale ale țării.
Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM) a aprobat săptămâna trecută un ordin prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol Gaze Ploieşti
Decizia vine după ce România a pierdut încasări de peste 7 miliarde de lei în perioada 2010 – 2015 din cauza faptului că preţul de referinţă al gazelor la care se calculează redevenţele petroliere nu a mai fost actualizat din anul 2008. Prețul a fost 45 de lei pe MWh, în contexul în care preţul pieţei era 89 de lei pe MWh, adică dublu.
Întrebat cum a fost posibilă „o asemenea crimă economică”, senatorul PNL Daniel Zamfir a spus luni seară, la Antena 3:
„Printr-un lanţ de complicităţi. Nu se putea face decât cu complicitatea celor de la ANRM (…) Preţul gazelor astăzi e în jur de 90 de lei şi cei care exploatau gaze plăteau redevenţă la 45 lei. Din 2008 încoace.
Asta e numai pe partea de petrol şi gaze. Dar jumătate dintre cei care au licenţă de exploatare n-au plătit niciodată redevenţă statului. Vă imaginaţi? Ape minerale, calcar, marmură, cărbune etc., toate aceste bogăţii pe care unii le exploatează nu aduceau nimic statului român. Un raport al corpului de control al premierului în 2015 scotea în evidenţă faptul că din 69 de societăţi controlate prin sondaj jumătate nu plătiseră niciun leu vreodată, a adăugat acesta.
Am solicitat toate contractele pe care le are ANRM. Licenţe de exploatare. Ştiţi câţi bani adună statul pe baza acestor licenţe? 30 milioane euro pe an. Ştiţi cât este nivelul redevenţelor în România, procent din PIB? 0,2%. Suntem la nivelul cel mai jos de pe mapamond. După ce că adunăm doar vreo 30 milioane euro redevenţă, jumătate din ei nu plătesc.
ANRM are 39 de angajaţi, majoritatea sucursalelor teritoriale îşi au biroul în birourile celor care urmează să fie controlaţi. Ştiţi pe baza cărui document se plăteşte această redevenţă? Pe baza raportării celui care exploatează. Adică cel care îmbuteliază apă sau extrage marmură, raportează el cât a extras. ANRM n-are posibilitatea să controleze. Acceptă acel raport ca fiind corect şi gata. S-a identificat faptul că ANRM nici măcar n-are personal specializat care să poată să identifice lucrul ăsta. Deci 39 de persoane gestionează avuţia ţării, a explicat acesta.
Şi mai e ceva. Dacă cineva vrea să exploateze un perimetru, un agent economic, se duce la ANRM, face pe banii lui un raport de prospecţiune şi spune că acolo există un zăcământ de nu ştiu câţi metri cubi. Ei bine, statul nu verifică dacă raportul de prospecţiune este unul corect. îl ia de bun. Mai mult, poate să spună că exploatează nisip şi pietriş. Dar poate găseşte litiu. În România avem litiu. Care va fi bomba planetei. Cine va avea litiu… Litiu e folosit la bateriile auto… va fi o resursă importantă.
Ştiţi, fondul naţional geologic care ar trebui să vedem şi noi ce se află sub pământul ăsta… nu a fost reactualizat din 2011. Nici fondul de resurse minerale nu este actualizat. Suntem într-o situaţie incredibilă. Nu mai discutăm de neglijenţă în serviciu… Eu sincer aşa ceva n-am crezut că poate exista. Asemenea jaf a resurselor”, a declarat senatorul PNL.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
E mai usor sa iei banii de la populime prin taxe si impozite, in functie de cat doresti, fara sa te intereseze daca populimea are de unde face plata, decat sa le dai peste nas la OMV, Chevron, Schweighofer, etc
Inainte de ’89 ce impozite aveam ?
Acum, trebuie sa scoatem banu indiferent daca avem sau nu caci statul are nevoie.
Poi daca tu stat imbecil ai nevoie, cine te-a pus sa vinzi resursele pe nimic, caci de acolo iti puteau intra bani fara sa chinui populimea ?
Subscriu.
Venind ei în Capernaum, s-au apropiat de Petru cei ce strâng darea (pentru Templu) şi i-au zis: Învăţătorul vostru nu plăteşte darea?
Ba, da! – a zis el. Dar intrând în casă, Iisus i-a luat înainte, zicând: Ce ţi se pare, Simone? Regii pământului de la cine iau dări sau bir? De la fiii lor sau de la străini?
El I-a zis: De la străini. Iisus i-a zis: Aşadar, fiii sunt scutiţi.
Ci ca să nu-i smintim pe ei, mergând la mare, aruncă undiţa şi peştele care va ieşi întâi, ia-l, şi, deschizându-i gura, vei găsi un statir (un ban de argint). Ia-l şi dă-l lor pentru Mine şi pentru tine. (Matei 17;24-27)
DE PUBLICAT NEAPARAT SI PE ORTODOXINFO!!!
https://www.activenews.ro/stiri-social/VIRAL-pe-net-o-babuta-ortodoxa-o-pune-la-punct-pe-o-jurnalista-care-venise-sa-investigheze-daca-%E2%80%9Eera-nevoie-de-atatea-biserici-in-sat-in-doar-1-minut-si-jumatate-149292
Apropo de: „Dacă cineva vrea să exploateze un perimetru, un agent economic, se duce la ANRM, face pe banii lui un raport de prospecţiune şi spune că acolo există un zăcământ de nu ştiu câţi metri cubi. Ei bine, statul nu verifică dacă raportul de prospecţiune este unul corect. îl ia de bun.” Una din banuielile care mi-au incoltit in minte cand am aflat ce suprafete uriase de proprietati private, in mare parte de teren agricol, au ajuns sub contract de prospectare-exploatare intre statul roman si cateva firme straine care nu au nici un interes in bunastarea romanilor, si ca o mare parte din contracte sunt secretizate, a fost ca s-ar putea sa se falsifice / inventeze rezultate ale operatiunilor de prospectare in asa fel incat clanurile mafiote care administreaza statul roman sa aiba argumentele necesare pentru exproprieri acolo unde au interesul, atunci cand nu ar reusi sa foloseasca alte metode. Fie ca sa implementeze Agenda 2030, fie ca sa faca orice le trece prin cap pe terenurile respective – si aici ma ingrozesc doar cand ma gandesc la monstruozitatile pe care le-ar putea pune la cale. E un mod foarte facil de a deposeda oamenii de pamanturile lor, la care nu prea au cum riposta, pentru ca un proprietar de rand rareori are cum sa verifice daca rezultatele prospectiunilor sunt reale.
Din articolul asta am aflat nu doar ca e foarte posibil si usor de facut asemenea matrapazlacuri dar si ca statul roman vrea sa faca pe niznaiul ca sa nu fie suspectat de complicitate la fals.
Oameni buni poate sa le dea gratis toate.Noi cei de jos oricum nu castigam nimic de la statul mafiot.Toti banii adusi cu plasa de cei 5 milioane de romani 54 miliarde euro intra in economia tarii respectiv in salariile ff mari a celor de la stat degeaba si facut numai rele precum si in cele 9000 de pensii speciale ale votantilor PSD.Subventiile date taranilor de la UE.Banii UE de investitii si dezvoltare.Banii UE imprumutati.Banii din vanzarea tarii toti intra in buget si la asasinii tarii.La poporul creator si productiv doar frimiturile ce cad de la jigodiile de mai sus.Dan Diaconescu in programul lui avea infiintarea unei agentii de valorificare a bogatiilor statului si impartirea egal la popor fara a mai intra in buget de unde poporul nu vede nimic dar pt. aceste idei a fost arestat politic.
Apropo de Dan Diaconescu, era conștient că nu va avea sorți de izbândă, ci era doar vorbe frumos meșteșugite, pt a capta capital electoral,imagineazati că in aceiași manieră va veni antihrist, cu vorbe frumos ambalate, că deh va fi în campanie electorală, și să vezi atunci cum va fi votat cu ambele mâini
Revenind la resurse, acestea în cea mai mare parte au fost înstrăinate in perioada nepotului Tamarei 2000-2004