De anul viitor, din luna februarie, medicamentele prescrise cu reteta vor avea un cod unic european.
Astazi a fost lansat oficial și în România procesul de implementare a Sistemului European de Verificare a Medicamentelor.
Acest sistem va deveni operațional în toate țările Uniunii Europene începând cu 9 februarie 2019. De la această dată, doar medicamentele care respectă noile reguli de securitate vor putea fi puse în circulație pe teritoriul Uniunii Europene. Autoritatile, reprezentantii industriei farmaceutice si farmacistii considera ca introducerea unui cod unic european pentru medicamentele prescrise cu reteta este o inițiativă esențială pentru siguranța și sănătatea pacienților, în condițiile în care pericolul intrării medicamentelor falsificate în lanțul comercial este tot mai mare.
Fiecare producator de medicamente va fi obligat sa inscriptioneze cutiile de medicamentele cu un cod unic european si sa asigure cutia cu un sigiliu. Dupa ambalarea medicamentului, codul va fi inclus in baza de date europeana si apoi va intra in circuitul comercial. In momentul in care se vinde medicamentul, farmacistul scaneaza codul, este verficat si abia apoi este inmanat pacientului, a explicat presedintele Organizatiei de Serializare a Medicamentului(OSMR), Dan Zaharescu.
Presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania(CFR), Dumitru Lupuleasa, atrage atentia ca acest sistem ii va obliga pe farmacisti sa vanda cutiile de medicamente fara sa le mai deschida, nu vor mai putea vinde doar cateva pastile dintr-o cutie.
De asemenea, el sustine ca vor exista costuri suplimentare pentru ei si anume: achizitionarea de scanere pentru citirea codurilor si adaptarea soft-urilor la cel cerut de Uniunea Europeana.
Presedintele OSMR, Dan Zaharescu, este de parere ca legislatia din Romania ar trebui modificata deoarece este singura tara din Uniunea Europeana in care se accepta comercializarea fractionata a medicamentelor.
Totodata, Agentia Nationala a Medicamentul(ANM) va realiza o lista cu medicamentele aflate la risc si care vor intra sub actiunea acestei reglementari europene, a anuntat presedintele Agentiei Alexandru Velicu.
Proiectul este implementat in Romania de OSMR, organizatie in care sunt inclusi producatorii de medicamente, farmacistii si distribuitorii. Actiunea este supravegheata de catre autoritati prin ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentelor.
Conform Comisiei Europene, in perioada 2013-2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare a medicamentelor. O parte din medicamentele falsificate sunt din randul celor oncologice.
De anul viitor, de pe 9 februarie, medicamentele care sunt eliberate in urma unei rete se vor vinde doar dupa ce vor fi verificate intr-o baza europeana, pentru a se evita comercializarea medicamentelor falsificate.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/israelul-a-atacat-masiv-siria-au-fost-vizate-12-baze-militare-siriene-si-iraniene-875745
O carte pentru toti cei care vor sa afle cat mai multe despre cnp,minuni contemporane nestiute pana acum ies la lumina in legatura cu acest nr dracesc cnp pe care multi il dispretuiesc si uita de el si ne adoarme diavolul si ne tine legat de sistem si ne vom trezii in fata faptului implinit cand ca un fur se vor scoate banii si vom alerga in stanga si in dreapta nevazand cu ochii sufletului pericolul real pentru ca nu am lasat loc harului sa lucreze sa ia dupa suflet intunericul si inrauririle demonice pe care le aveam de la ele si vom fii prinsi in capcana.treziti-va oameni buni.Doamne ajuta.Aici este linkul de unde puteti Downloada Cartea:http://www82.zippyshare.com/v/YC0aSwNB/file.html