X

O nouă grupare stilistă: Preoții Ioan Miron, Vasile M., Marian Tudor, Onisim Banu

Iata fotografiile lor postate la Soborul Preotilor Ortodocsi Romani (http://soborul.simplesite.com/):

Pr. I. Miron
Pr. M. Vasile
Pr. M. Tudor
Pr. B. Onisim

Probabil ca e blogul lor.

La http://soborul.simplesite.com/438020307 puteti gasi noul lor calendar, despre care am scris deja la:

GLASUL STRAMOSESC prezinta Calendarul pe stil vechi realizat de THEODOR LEONTESCU

Nici nu stiu daca mai pot fi numiti preoti …

Pe vremea cand oprisera pomenirea Ierarhului, am scris despre unii dintre ei.

Preotul Ioan Miron:

Judecarea preotului mărturisitor Ioan Miron s-a desfășurat sub supravegherea poliției locale

Părintele Ioan Miron a fost încununat de Hristos cu o “caterisire” de la ecumeniștii eretici

Preotul Onisim Banu:

Ieromonahul ONISIM BANU de la Manastirea Fagetel A INTRERUPT POMENIREA Episcopului Andrei Nicolae Moldovan al Covasnei si Harghitei. ANUNTUL PUBLIC

Ieromonahul ONISIM BANU a fost CATERISIT

VIDEO: Preotul nepomenitor ONISIM BANU despre preotul NIL DOROBANTU …

Preotul Marian Tudor este cunoscut de cititorii mai vechi ai blogului saccsiv cu nick-ul de comentator preot duhovnic.

Mi-e mila de ei (inclusiv de preotul Marian Tudor, care m-a blestemat acum cativa ani), caci nu doresc sa ajunga nimeni in iad.

Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

66 comentarii

 1. Ortodoxinfo…ori și cine îi fi în spatele acestui nume, în numele Mintuitorului nostru Iisus Hristos care ne va judeca și pe mine și pe tine îți cer acum și aici să explici CLAR unde demonstrează sau unde arată pr Ioan că este stilist.

  1. sunt mai multe persoane care spun ca slujeste dupa calendarul vechi… legaturile cu preotul Tudor la fel arata lucrul acesta… apoi mai este implicat si un alt nume Horia Hristofor Tarău plecat din Biserica de prin 2009/2010 pe la mateiți (stiliști din Grecia).

 2. Redactor…. Te rog foarte frumos să-mi mai citești o dată comentariul meu… și încă o data te rog în numele Domnului nostru Iisus Hristos să îi explici LUI unde arată pr Ioan că este stilist. Iertare cer Doamne pentru noi… lucrul misiunilor tale.

 3. In aceasta predica,pr zice ca primul semn al stilismul cand nu mai ai comuniune cu ceilalti ortodocsi ,romanortodox.infolui-ciprian-ioan-staicu-la-duminica-vindecarii-femeii-garbove-10-decembrie-2017/

 4. Publicati numai prostii si articole false. Parintii carora le spuneti ca sunt stilisti sunt cei mai verticali si in acelasi duh cum nimeni altii nu sunt pana in prezent. Daca ar fi toti cu aceeasi coliana certebrala , s.ar mai ridica si din ierarhi. Denigrati exact pe cine nu trebuie. Auzi la ei- stilisti. Of Doamne!

 5. Doamne ajuta,

  Eu in Decembrie am fost la slujba parintelui Ioan, si nu a fost nimic stilist acolo .

  Departe fiind gandul rau intentionat de mine intreb. Daca cineva vrea sa slujeasca dupa calendarul vechi , pastrand dogmele ortodoxiei, neosandind pe ortodoxi de pe nou ci avand comuniune cu ei, greseste? In conditiile in care avem destule tari pe vechi?

  Repet , fara a osandi pe cei de nou, ci doar din constiinta de a fi mai aproape de adevar , pe calea patristica?

  Mantuire

   1. Juristictie BOR? Ce-i aia, partid politic? Poate ai vrut sa zici Biserica Ortodoxa. Parintii acestia aici sunt. Voi ati oprit pomenirea ierarhilor eretici, dar le recunoasteti autoritatea. Bolnav paradox.

     1. Confuzi sunteti voi, sau mai bine zis sunteti pusi pe ruperea credinciosilor de Biserica. Administrativ noi suntem IN BOR, doar ca nu-i pomenim pe cei care au tradat Ortodoxia la pseudo-sinodul din Creta. Asa spune Canonul 15, I-II Constantinopol, nu zice sa te rupi de episcop cu totul. Se vede ca voi aveti alte „canoane”.

     2. @ Meletie: tu confunzi Biserica cu ierarhii. Întreruperea pomenirii s-a făcut cu scopul de a li se atrage atenția ierarhilor că au semnat erezii în Creta și de a se întoarce la Adevăr. Altfel, ne afiliam altundeva. Confuzia e în capul tău.

     3. Meletie @

      Asa este ! si mai avem pretentia ca la noi e adevarul pur …

      ,, le recunoastem autoritatea , dar nu le recunoastem erezia si abuzurile de tortionari .”

      Dar acestea pe care nu le recunoasteti nu fac parte din aceiasi autoritate ?

   2. care jurisdctie BOR???ecumenista???da …aveti dreptate din acest punct—insa daca pe cei patru ii numesti stilisti,,,si faci confuzie cu stilistii de Slatioara —gresesti total—dupa dumneata ar trebui stilisti sa fie si rusiii–si sarbii—si Athosul si care mai tine pe vechi—Referitor la episcop —mai avem noi episcopi???imi permit sa va corectez –episcopi au fost —Acum sant minciunoepiscopi sub conducerea unui minciunopatriarh—Pot deveni episcopi la loc —cu respectarea canoanelor care ii obliga sa marturiseasca drept –sa invete drept —sa se dezica de semnaturile cretane—-deci despre ce vorbim???despre ce scriem???doar sa denigram???

    1. Bor este —dar acolo unde este Adevarul–asa ca la minciunoepiscop nu este BOR este MOR–adica mincinosi ortodoxi Romani

    2. trebuie sa tii cont de toate greselile lor, cea mai grava fiind negarea Harului in BOR si a validitătii Sfintelor Taine din BOR

  1. @ Alexandru TM : în BOR se slujește după calendarul actual. Noi, împreună cu preoții care au oprit pomenirea, n-am ieșit din BOR. Din păcate, o parte din părinți au pornit-o pe calea schismei.

 6. Daca ziceti ca e corect, de ce sunteti impotriva lui ? Ba mai rau ii numiti si schismatici pe cei care il urmeaza. Va contraziceti singuri. Si de care BOR apartineti? De care episcop? Enumera un episcop ortodox din BOR si mai ales explica ce inseamna BOR la ora actuala.

    1. Doina

     Deocamdata, celelalate Biserici, chiar si cele care n-au participat la Creta, sunt in comuniune cu BOR.
     Eu mai cred si ca sunt ierarhi in BOR care nu sunt de acord cu Creta, dar care inca nu au luatr atitudine publica, dar asta e strict parerea mea, n-am pretentia sa ia cineva de bun aceasta afirmatie.

     Mare grija, insa, sa nu-ti definesti (impreuna cu alti cativa) biserica, pentru ca sunt unii „evanghelici”, „sfinti ai zilelor din urma” etc. care tot asa au facut, si-au facut singuri biserica.

     Apropo, tu de ce episcop ortodox apartii?

 7. BOR a devenit oficial institutie din 1912 cand Biserica s-a supus statului. Aceasta hotarare a fost anatemizata atunci de IPS Gherasim Safirin.

  1. @Narcis

   In 1912, Biserica era demult supusa statului (de cel putin 50 de ani). Tradarea Ortodoxiei a venit odata cu implinirea „idealurilor” nationale, dandu-se crezare duhurilor necurate importate dela iluministii apusului eretic. Restul e istorie.

   Din cate imi amintesc ca am citit relativ la pozitia IPS Safirin de atunci, nici el nu a cautat sau vrut sa rupa tot raul din radacina. Oricum, lucrurile intrasera deja de multisor pe drumul antihristic.

 8. Domnule redactor iti cam place cu minciuna.De unde sti dumneata ca eu sunt stilist ?Daca maine eu m-as hotari sa slujesc dupa calendarul patristic inseamna ca eu sunt stilist.Mai cerceteaza si dumneata si vezi ca e diferenta mare intre stilisti si cei care urmeaza calendarul patristic.Si daca tot insistati cu acest calendar patristic ma gandesc foarte serios sa trec liturgic pe el asta asa ca sa nu va mai stresati ca tot ziceti ca este cel corect.

  1. Cine a zis de sf. ta ca esti stilist? Cum am mai zis si cu alte ocazii, stilist e cineva care e rupt de Biserica pentru a tine calendarul vechi.

 9. Pe langa ce mai spun altii, preotul Tudor are legaturi cu un stilist sigur. Pe site-ul sau personal, se poate vedea in partea dreapta, o lista cu articole de la un stilist, hristofortarau:

  preotul_tudor_hritofor_tarau

 10. Doamne ajuta,

  Draga @redactor, cu tot respectul si dragostea mea catre voi , va spun ca raspunsul ce la-ti dat sufera de inconsistenta si lacune;

  |Pai e corec calendarul vechi, insa de ce episcop tii?| Parintele Ioan nu a trecut pe vechi desi sustine corectitunea lui. pana aici , prima parte este in consens cu ce scrieti. Insa asa de bine va pot intreba pe dumneavostra de ce episcop tineti ? Parintele s-a ingradit de episcopul eretic, si pomeneste la liturghie pe toti ortodoxii arhierei de pretutindeni, si la alti episcopi straini nu a trecut sau la grupari |para ortodoxe.

  Deci daca parintele slujeste pe calendarul nou considerand-ul corect pe cel vechi patristic , a intrerupt pomenirea episcopului locului acela eretic fiind, pomeneste pe toti ortodoxii arhierei de pretutindenea, si nu a parasit Biserica Stramoseasca,mergand aiurea, nesustinand si neinteresand-ul tema daca mai exista sau nu episcop ortodox in lume (tu ca om trebuie sa ate ingradesti). Pe ce considerent il faceti schismatic si din ce ” Juristictie BOR a iesit si cum???

  Va rog frateste de raspuns…?

  Necautand sa ispitesc ci sincer intreband ca nici unul din noi sa staruie in pacat.

  Mantuire

  1. @Alexandru TM : cum ziceam și mai sus , BOR ține calendarul nou, dar e în comuniune cu toate celelalte Patriarhii ortodoxe care țin calendarul vechi. Dacă părintele Ioan a trecut la calendarul vechi, după cum am semnale de la ucenici de ai săi, e în schismă. Ce e așa greu de priceput ? Noi nu am ieșit din BOR, împreună cu părinții care au oprit pomenirea. Cei care schimbă calendarul, care afirmă că nu mai sunt episcopi ortodocși sau alte bazaconii se îndreaptă spre schismă. Limpede ?

 11. Doamne ajuta

  Draga frate @Fratele Mihail nu ai raspuns concret la ce am scris eu ci doar ai incercat . Iarta-ma

  Vb in legatura cu Parintele Ioan.

  1.Eu personal am fost la slujba in Decembrie si nu era pe vechi.
  2.In prezent nu este pe vechi, si slujeste pe nou.
  3.Nu a zis ca nu mai exista episcopi ortodocsi in lume si alte baliverne.
  4.A ramas in Biserica Stramoseasca nu a plecat .
  5.E in comuniune cu alti preotii nepomenitori .

  Concret de ce este facut Schismatic?

  Iertare si mantuire

  1. Oare pe site-ul Soborul a ajuns fara stirea sa? Stiind ca pr Tudor este clar stilist, ce putem spune de cei care-l insotesc? Chiar daca am intrerupt pomenirea episcopilor, noi administrativ, tot din aceeasi episcopie facem parte. Ce e asa greu de inteles? Nu se mai pomeneste numele episcopului, atat!

  2. Țin să-ți reamintesc că decembrie a cam trecut. Suntem in februarie 2018 . Mai cercetează ce e cu domnia sa pe acel site.

 12. Doamne ajuta,

  Ma bucur ca vreti sa fiti vigilenti si sa denuntati derapaje duhovnicesti si sincer apreciez lucrul acesta.

  Insa tind sa cred ca ne-avand destula informatie clara ,vis a vis ,de marturisirea parintelui (cum ca nu a plecat ,nu a marturisit, sau a format alta dierectie aiurea, ci sa ingradit si tot in episcopia lui a ramas, marturisind ca la inceput.) nu ar fi trebuit sa va hazardati la concluzii.

  Nu stiu daca este cu folos sa intindem cuvinetele,?!?

  Mantuire

 13. Iertare, domnule redactor, în intervenția mea de la amiază v-am rugat să ne explicați CLAR de unde reiese faptul că pr Ioan este stilist. Aș vrea să vă atrag atenția că am folosit numele Mintuitorului nostru Iisus Hristos, care, nu mai lasă loc de supoziții. Personal mi-aș dori să știu dacă-l cunoașteți, dacă îi știți trăirea… și as mai avea să știu dacă puteți crede că se poate purta în inimă acest Nume…. Iisus Hristos… și să mai poți trăi… să umbli pe drum plingând că n-ai cui spune că porți în inima ta pe Isus Hristos… Mintuitorului nostru… . să te uiți la icoana Lui și să nu mai poți a te opri… să te întrebi cei omul de poate gusta din El, după care să te întrebi dacă pe slujitorul lui care stă în fata altarului cu mâinile ridicate poți al huli…Domnule redactor mi-aș dori să ajungi să-l cunoști personal și atunci ai să mă înțelegi. Domnul nostru Iisus Hristos să vă dea pacea lui… Daniel ucenic al pr. Ioan

 14. Draga redactor vezi ca Pr. Tudor nu este stilist asa cum spui.Una e sa slujesti pe calendarul patristic corect si alta e sa fi stilist.Daca ai vrea sa fii corect ai tine cont de faptul ca schimbarea calendarului s-a facut fara intrunirea unui sinod,a fost o chestiune ,,administrativa,,cei care au hotarat acest lucru incalcand cu buna stiinta canoanele. In acelasi timp au fost eliminate din molitfelnic si anatemele care se citeau in DUMINICA ORTODOXIEI, ca doar nu se puteau blestema singuri! Oare ce trebuie sa faca ieromonahii si monahii de pe ATHOS care au fost izgoniti sa treaca pe nou ca altfel sunt stilisti?

 15. Părintele Ioan Miron face câteva precizări cu privire la dezinformările din ultimul timp.

  Cuvânt pentru frații mei împreună – luptători împotriva ereziei,

  care din neștiință mă calomniază numindu-mă ”stilist”

  Gândind că nici Domnul nostru Iisus Hristos nu a răspuns nimic atunci când era calomniat, batjocorit, scuipat și lovit am ales să urmez și eu păcătosul aceeași atitudine și am lăsat pe cei ce s-au pus în slujba diavolului, să mă denigreze în ultimul hal fără ca eu să zic ceva. Pentru orice creștin este potrivit a tăcea atunci când este ocărât pe nedrept, dar atunci când minciunile atacă dreapta lui credință, punându-o la îndoială, atunci cu dreptate trebuie să își arate evlavia sa și să se apere, mărturisind cele adevărate și lepădându-se de cele mincinoase, ceea ce voi face și eu păcătosul, nu pentru a mă dezvinovăți în fața omului, ci pentru a nu lăsa pe frații mei să cadă în capcana defăimătorului diavol și a slugilor sale, osândidu-mă pe nedrept și astfel aducând asupra lor furia lui Dumezeu, pentru un netrebnic ca mine.

  Fraților vă rog nu credeți toate câte le zice unul, care și-a ales minciuna ca și cale de luptă, ci credeți Scripturii care zice că ”…din gura a doi sau trei să se statornicească tot adevărul”(Mat. 18,17). Nu dați crezare celui mincinos care zice de luni bune că eu am schimbat calendarul și că sunt stilist, pentru că nu este adevărat fraților, eu încă nu am schimbat calendarul și slujesc pe calendarul cel nou deocamdată, și niciodată în viața mea nu am negat existența Harului la cei ce slujesc pe calendarul nou.

  Faptul că eu am decis, odată ce am aflat adevărul despre calendar, să mă întorc la calendarul cel adevărat lăsat de Hristos prin Sfinții lui, nu este motivat de existența sau non-existența Harului pe nou, ci este motivat de dorința mea de a nu fi împotriva hotărârilor Bisericii, dorință de care nimeni și nimic din veacul acesta nu mă poate despărți.

  Drept urmare, din ziua în care eu impreună cu fiii mei duhovnicești vom trece la calendarul cel adevărat, și anume Duminica Ortodoxiei vom avea comuniune cu toți frații noștri ortodocși care s-au îngrădit de erezie și care țin dreapta credință pe mai departe, fie că au avut curajul să treaca la calendarul cel adevărat, fie că sunt încă pe calendarul nou. Deasemenea nu vom avea comuniune cu stiliștii de orice fel sunt ei și nici cu cei ce nu s-au îngrădit de erezie. Acestea fiind zise se surpă și cele pe care cel ce s-a pus în slujba diavolului, le zice despre mine, cum ca sunt stilist și că am botezat a doua oară pe cei ce au fost botezati de preotii care s-au îngradit de erezie, dar erau pe nou. Nimic nu este adevarat din acestea. Niciodată nu am făcut al doilea botez celor care aveau botezul cel adevărat si asa cum am mai spus, niciodată nu am contestat existența Harului pe nou.

  Deasemenea este complet mincinos cuvântul celuia care zice că eu am pus vreodată la îndoială înțelepciunea și cunoașterea canoanelor Sfântului Nicodim Aghioritul. Cum dară să spun așa ceva eu care în fiecare zi mă îndulcesc de cuvintele sfântului citind Pidalionul, Pidalion care a fost intocmit tocmai de Sfântul Nicodim. Nu fraților, eu niciodată nu am zis așa ceva.

  S-a mai spus, că eu nu las preoții care se spovedesc la mine, să slujească cu mincinosul pentru că este pe nou (mincinosul). Cu totul neadevărat fraților, nu am lăsat unicul preot care se spovedește la mine și care slujește pe nou deocamdată, să slujească cu mincinosul pentru ca să nu se contamineze de minciună și pentru că defăimătorul susținea că ereticii au har.

  Multe se spun de înaintemergătorii iadului despre mine păcătosul, însă toate sunt neadevărate, și cine mă cunoaște știe că nu mint. Și văzând că în aceste vremuri de tulburare și ispită, unii din frații mei mai mari și mai vechi în această luptă contra ereziei, din neștiință, pleacă urechea la ce spune defâimătorul, și interpretează greșit cele ce văd pe internet, am ales să mă apăr, ca nu cumva tăcerea mea să fie înțeleasă greșit. Astfel, a fost înțeleasă greșit situația în care poza mea a apărut pe un anume site, lângă alți preoți și anume : pr Tudor Marian, pr Vasile Maria și ierom. Onisim Banu. Gâlceava s-a iscat pentru faptul că administratorul acestui site a dorit să își numească site-ul ” Soborul preotilor Ortodocși”, ceea ce corelat cu minciunile ce le-a răspândit despre mine un om fără de Dumnezeu, a declanșat în inimile fraților mei gândul că acei preoți care se află în poze, printre care și eu păcătosul, și care au schimbat calendarul, se cred unicii ortodocși, acest fapt bazându-se pe faptul că slujesc pe vechi.

  Complet fals iubiți frați, deoarece după cum puteți constata, din acel sobor cum îl numeste autorul, doi sunt pe vechi pr Tudor și ierom.Onisim și doi sunt pe nou încă: pr.Vasile Maria și eu păcătosul. Deci nu calendarul este pricina pentru care autorul iși numește sit­e­-ul ”soborul preoților ortodocși” ci probabil, aceasta este viziunea lui, asupra a ceea ce aceștia propovăduiesc. Pe lângă asta, ce vină port eu sau altcineva, că unii sau alții își dau cu părerea despre unele și altele, pentru acestea folosind fotografia mea? Gândesc că niciuna. Drept pentru aceasta, rog pe toți cei ce s-au smintit din cauza mea să mă ierte și dacă este să mă judece, să mă judece drept și după faptele mele nu după neghinele semănate de dezbinator.

  În final, le spun tuturor fraților mei împreună luptători pentru dreapta credință, că eu Ioan slujitor al Dumnezeului Celui Viu, din Duminica Ortodoxiei 12/25 februarie 2018, mă voi întoarce la calendarul predat nouă de Sfinți. Nu mă voi dezice de frații mei care nu au curajul să facă același lucru și voi fi în comuniune cu toți ortodocșii de pe fața pământului care s-au îngradit de erezie indiferent dacă s-au întors sau nu la calendarul patristic. Nu oblig pe nimeni să mă urmeze pe această cale, ci las pe fiecare să facă după cum îi dictează conștiința. Mă dezic de tot ceea ce înseamă stilism și mă declar ca fiind un preot ortodox care dorește să urmeze întru totul cele predate lui de Domnul prin Sfinții Lui.

  Așa să îmi ajute Dumnezeu. Amin.

  Ioan Miron, din mila lui Dumnezeu preot.

  1. Tu chiar nu vezi ca spune ca in BOR nu mai este har? Si te intreb, de ce Patriarhie, episcopie va apartine după ce adoptă calendarul vechi? De POP (patriarhia ortodocsilor de pretutindeni)?

  1. Putea sa ne si injure. La nimic nu foloseste daca face dezbinare pe tema calendarului, pentru aceasta se potriveste definitiei de stilist, pentru că dezbina Biserica pentru ca vrea sa treaca pe stilul vechi, ca altfel chipurile ii este in primejdie mantuirea. Noi nu o sa fim de acord cu acestea, daca o face este doar pe seama lui. Si orice dezvinovatiri va aduce pentru acesta fapta, cum ca este lucru drept ceea ce face, nu va face decat sa se adanceasca in schisma fata de noi, si fata de toti ceilalti credinciosi care tin de Biserica, si care tin calendarul nou, pana ce un sinod panortodox cu adevat va hotara ce cale va sa mergem. Iar in final vazandu-se izolat de toti, si fara nici o cale de a se inmulti preotii, se vor hotara sa aleaga si un ierarh.

   Vedeți că se apropie Duminica infricoșătoarei judecați, și ia-tă un text din Evanghelia ce se va citi:

   Putea sa ne si injure. La nimic nu foloseste daca face dezbinare pe tema calendarului, pentru aceasta se potriveste definitiei de stilist, pentru că dezbina Biserica pentru ca vrea sa treaca pe stilul vechi, ca altfel chipurile ii este in primejdie mantuirea. Noi nu o sa fim de acord cu acestea, daca o face este doar pe seama lui. Si orice dezvinovatiri va aduce pentru acesta fapta, cum ca este lucru drept ceea ce face, nu va face decat sa se adanceasca in schisma fata de noi, si fata de toti ceilalti credinciosi care tin de Biserica, si care tin calendarul nou, pana ce un sinod panortodox cu adevat va hotara ce cale va sa mergem. Iar in final vazandu-se izolat de toti, si fara nici o cale de a se inmulti preotii, se vor hotara sa aleaga si un ierarh.

   Să nu uităm că se apropie Duminica Infricoșătoarei Judecăți și vreau să vă atrag atentia la ce se va intampla la Judecata lui Dumnezeu (Matei 7):

   „ 21. Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face ****voia Tatălui Meu Celui din ceruri****.
   22. Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit şi nu în numele Tău am scos demoni şi nu în numele Tău minuni multe am făcut?
   23. Şi atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtaţi-vă de la Mine cei ce lucraţi fărădelegea. ”

   Am pus stelute acolo pentru ca este foarte important. Caci eu ma minunez cum oamenii acestia nu stau cu frica inaintea Lui Dumnezeu, zicand: măi poate nu fac bine, trebuie sa ma cercetez de 10 ori inainte, poate voia Tatalui nu este ca să dezbinam Biserica, stiut fiind ca cel cel ce face schisma nici prin mucenicie nu se va ierta pacatul lui(Sf. Ciprian al Cartaginei-vedeti si evanghelia de mai sus, oare nu credeti ca acolo se vor incadra si stilistii si schismaticii?). Sau sa zica macar, iata au mai fost si altii, care au luptat, si pana la urma au ajuns in schisma(stilistii-pe care vad ca si ei ii resping, dar nu inteleg faptul ca si stilistii au fost poate la fel ca ei, ca si ei erau cu Sf. Parinti, cu calendarul, etc. si s-au ratacit cu legea in mana, ca Dumnezeu nu a binevoit intru ei, deoarece au facut dezbinare, si s-au rupt cu totul de Biserica universala)

   Mantuire!

   1. Coprie
    Tu nu ai inteles un lucru. Parintele Ioan MIron doreste sa treaca la calendarul vechi patristic incepand din Dminica Ortodoxiei (perioada in care atat calendarul nou cat si cel vechi sunt identice). Nu face asta pentru ca considera ca ii este in pericol mantuirea din cauza calendarului nou.
    Si dupa ce va trece la calendarul vechi va fi in comuniune cu cei ce s-au ingradit de erezie si folosesc calendarul nou.
    El nu obliga pe nimeni si nici nu face presiuni pe nimeni sa treaca la calendarul vechi, nici pe fii lui duhovnicesti.
    Si dupa ce va trece la calendarul vechi, va primi ca si pana acum pe oricine, indiferent ca este pe calendarul vechi sau nou.
    NU face nici un fel de schisma sau rupere si nu are nimic de-a face cu stilisti, precum altadata nici Atosul nu era in schisma cu Grecia folosind calendare diferite.
    Eu personal nu voi trece la calendarul vechi pentru ca imi este mai de folos in vremurile astea cel nou dar cine doreste din ravna sa foloseasca calendarul vechi, poate din partea mea sa faca asta si tot il voi considera fratele meu precum ii consideram si pe ortodocsi din alte tari ce tin calendarul vechi.
    Cei ce fac dezbinare sunt cei ce ii resping pe parintii care trec la calendarul vechi.

    1. Dar se pune o intrebare, la care te rog să-mi raspunzi, dacă nu face aceasta pentru că i-ar fi în primejdie mantuirea, pentru ca este gresit sa stai pe calendarul nou, si care iti taie in vreun fel sansa la sfintire, adica la dobandirea Duhului Sfant(ca am vazut argumentul acesta la stilisti, anume ca, pe calendarul nou nu s-a mai sfintit nimeni, adica nu mai sunt sfinti), atunci pentru ce o face? Doar pentru ca e patristic? Doar ca sa aibe cu ce sa laude ca acum este pe calendarul patristic? Doar ca sa dezbine turma de credinciosi?

     Ce se va intampla cu credinciosii aceia dintr-o familie, in care unii merg la Pr. Ioan si trec pe vechi, si ceilalti care nu sunt lamuriti raman pe nou, nu se aduce dezbinare chiar in famile? Sau ce putere de convingere va mai avea unul ca acela sa le vorbeasca si celorlalti despre creta si ecumenism din moment ce va fi vazut de ceilalti ca si cum s-ar fi alăturat unei secte, iar de va zice ca nu, eu apartin tot de BOR Biserica mosilor si stramosilor nostri, nu va fi repede lasat fara cuvant cand i se va zice ca nu mai tine nici calendarul impreuna cu ei, si acest lucru va fi folosit ca dovada impotriva lui ca apartine cu adevarat de o secta, si nu va mai asculta nimeni de el?

     Iertare!

 16. Nu judec pe nimeni, dar sunt atatea probleme serioase, incat a crea o noua problema prin punerea pe tapet a chestiunii calendarului nu face decat sa complice lucrurile si sa devieze atentia de la lucrurile serioase.
  Biserica Ortodoxa Bulgara e pe stil nou si nu a participat la Creta. Biserica Ortodoxa Sarba e pe vechi si a participat partial.
  Calendarul poate crea o ruptura la nivelul simplilor credinciosi. Daca unul a inteles ce e cu ecumenismul si cu Creta, dar ceilalti membri ai familiei sale nu, ce face, serbeaza Craciunul la alta data?
  In ceea ce priveste calendarul, putem observa ca nu Sf. Parinti au denumit lunile anului si numarul zilelor fiecarei luni.
  In limba romana, zilele saptamanii si-au pastrat denumirea veche din latina, cu exceptia sambetei si Duminicii, fapt care arata atat vechimea credintei pe melegurile noastre, cat si autenticitatea ei.
  Pentru a crede nu trebuie sa cautam neaparat semne si minuni, dar vedem ca nici serpii din Kefalonia, nici crinii Maicii Domnului nu s-au impiedicat de problema calendarului.

 17. ha ce exemplu ti ai gasit sa dai..auzi Rusia..pai degeaba sunt pe vechi ca sunt intr o situatie mai proasta (mai eretica daca se poate imagina asa ceva) decat ierarhi BOR vezi ca Kiril al tau se pupa in bot public ba cu papa ba cu musulmanii ba cu jidanii (sa nu fie acuzat de discriminare cumva;) asta asa de exempu ca nu calendaru mantuieste

   1. „rusii ortodocsi” au evlavie si la Stalin ba chiar au tiparit si niste calendare in care „sf cuvios” mustacios are o zi anume de pomenire. desigur cu aprobarea sefilor Boru. desigur nu toti, dar suficient cat sa conteze.
    ps
    mucea, ai grija la limbaj ca am numa 2obraji de intors.

 18. Foarte mare confuzii cu ” stilistii” calendarele… Lamurire: 1. Patriarhii care tin calendarul vechi(iulian): P. Rusa, P. Sarba, P. Ierusalimului. P.Georgiei…2. Patriarhii care tin calendarul nou(gregorian): P. Romana, P. Bulgara Biserica Greciei. Patriarhiile enumerate, care tin calendarul vechi si cel nou, sunt in comuniune si patriarhii lor se pomenesc intre ei. Deci, ele fac parte din Biserica Ortodoxa universala a Lui. Iisus Hristos. „Stilistii” – sunt grupari schismatice, desprinse din patriarhiile canonice, au adoptat calendarul vechi si si-au facut sinoade separate. In Romania, mitropolia Slatioara, care tin calendarul vechi, este schismatica(stilisti). Mai sunt si lipovenii care tin calendarul vechi, grupare desprinsa din Patriarhia rusa pe vremea Patriarhului Nicon, mitropolia lipovenilor are sediul central la Braila. (au foarte multe traditii si obiceiuri, iar slujbele le fac doar in limba slavona-rusa veche). Republica Moldova, este singurul stat, cu 2 mitropolii canonice. a). Mitropolia Basarabiei care apartine de Patriarhia Romana si b).Mitropolia Chisinaului si intregii Moldove care apartine de Patriarhia rusa. In principiu poti tine calendarul vechi, dar dupa randuiala si ascultarea unei Patriarhii sau mitropolii canonice.

 19. corect, dar ereziile au patruns si in Bisericile pe vechi si in cele pe nou desigur asta NU inseamna ca nu mai au HAR si Taine valide. unii cred ca sunt la adapost de eresuri daca tin calendarul pe vechi (se inseala) cancerul (eresurile)din trupul Bisericii trebuie tratat nu prin schisme si „bisericute” ci prin ingradire urmata de osandire e foarte simpla ecuatia.

 20. Doamne ajuta

  @Coprie, @redactor , toti drepslavitorii , Multumesc de osteneala.

  Sa ne lumineze Hristos adevaratul Dumnezeu pe noi pe toti, sa facem voia Lui.

  Mantuire.

 21. Fratilor traim vremuri viclene! Cu totii trebuie sa fim treji si sa priveghem in rugaciune in aceste vremuri tulburi cand valurile ereziei lovesc furioase corabia Bisericii Ortodoxe.Apostolii putini fiind au strigat catre Doamnul „Doamne trezeste-te ca pierim”iar Domnul trezinduse a certat marea si vanturile zicand”Taci!Inceteaza!”.Lupta noastra este cu erezia ecumenista nu intre noi.Deoarece orice casa se dezbina in ea insasi se pustieste.Satana pescuieste in ape tulburi.Toti parintii nepomenitori trebuie sa umble in smerenie unii cu altii cautand pacea si urmind-o pe ea, sa renunte la mandria duhovniceasca, sa se adune la masa discutiilor cu cartile parintilor pe masa si sa clarifice problemele care dezbina unitatea credinciosilor.Altfel compromitem cu totul acest curent antiecumenist fiind de rasul ereticilor.Cu totii suntem fii ai Bisericii Ortodoxe, ingraditi de erezia ecumenista,si din curtea Bisericii luptam impotriva ecumenismului mancator de suflete.

 22. Sa fim cu luare aminte asupra noastra cercetandu-ne daca suntem in credinta ortodoxa, fiindca doar cei care au ramas in Corabia lui Noe sa-u salvat de apele furioase ale potopului.Iar daca intunericul (ereticii) ne prigoneste, noi alergam spre lumin a (Hristos).Ereticii prigonindu-ne pe noi de fapt ne fericesc „Fericiti cei prigoniti”aratandu-se pe ei insisi ca sunt pe o cale gresita.Asadar fiecare ortodox trebuie sa fie strajer al credintei sale, trambitand cand vede lupul venind.

 23. SCRISORI INEDITE ASUPRA PROBLEMEI CALENDARULUI

  “… Monahii din Longombarda nu urmează calendare, Îl urmează pe Hristos care a zis: „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Nu a spus să urmăm calendarul neînsufleţit şi cel ce crede şi se va boteza (întru calendar) se va mântui. Cel ce crede în Hristos şi în Evanghelie se va mântui, nu în vechiul calendar.

  Se rătăcesc cu o groaznică rătăcire mulţi dintre fanaticii şi zelotiştii vechi-calendarişti, care cred că fără calendar omul nu se mântuieşte. Toţi Sfinţii, Prooroci, Apostoli, Martiri şi Cuvioşi nu s-au mântuit şi nu au făcut minuni prin calendare, ci prin credinţă…

  Tainele care se săvârşesc de către cei care ţin noul calendar sunt valide, pentru că nu le săvârşeşte şi nu le sfinţeşte calendarul, ci le săvârşeşte Sfântul Duh, pe Care-L invocă şi nou-calendariştii să le sfinţească, iar omul se mântuieşte prin dreapta credinţă, prin iubire şi fapte bune, nu prin calendare… Cultul pe care-l aduc mulţi dintre vechii calendarişti vechiului calendar şi au devenit adevăraţi chronolatri (adoratori ai timpului), lipsa adevăratei, sincerei iubiri faţă de alţii şi chiar faţă de vechi-calendariştii lor, neevlavia, necredinţa, vieţuirea rea, dispreţul faţă de legea lui Dumnezeu, poruncile Dumnezeieşti şi sfintele predanii, faţă de mulţi clerici şi laici nou-calendarişti, atrag diviziunea, schisma, înmulţesc patimile, ura, răutatea, păcatele, învârtoşează inimile ambelor părţi, îndepărtează pocăinţa şi ne apropiem, dacă nu ne pocăim, de pierzare. „Dacă nu vă veţi pocăi”, a zis Domnul, „toţi veţi pieri la fel” (Luca 13, 3)

  Toţi am devenit, cu foarte puţine excepţii, un neam viclean, strâmb şi stricat şi către cei strâmbi, căi întortocheate trimite Domnul. Pe cei vicleni îi nimiceşte, precum şi pe toţi păcătoşii, şi-i păzeşte Domnul pe toţi cei ce-L iubesc pe El. Nu vor fi judecaţi şi nu vor fi osândiţi oamenii, atât pentru calendare, cât vor fi condamnaţi pentru lipsa iubirii şi a faptelor bune. Să-L iubim pe Domnul, să păzim poruncile Lui şi, dacă vom păcătui ca oameni ce suntem, să ne pocăim ca să nu rămânem în afara Cămării (de mire) lui Hristos.

  Consider că este necesar să amintesc aici şidouă minuni doveditoare, asupra faptului că Tainele săvârşite de nou-calendarişti sunt valide şi că pe om nu-l mântuiesc calendarele, ci-l mântuiesc pocăinţa, spovedania, credinţa, dragostea, faptele bune, Dumnezeu.

  În satul lui Partenie era un tânăr oarecare pe care câţiva vechi calendarişti, în Paros, l-au convins să nu meargă la Biserică, să nu se spovedească, să nu se împărtăşească cu preacuratele Taine, pentru că va merge în iad, pentru că prin noul calendar nu există Liturghie, nici Taine. Câţi merg la Biserică după noul calendar, se spovedesc şi se împărtăşesc, toţi sunt ai iadului. Îngrozit, tânărul s-a îndepărtat de Biserică şi de Sfânta Împărtăşanie şi a păţit nefericitul ceea ce zice Sfântul Chiril: „Cei ce se îndepărtează pe ei înşişi de Biserică şi de Sfintele Taine se fac vrăjmaşi ai lui Dumnezeu şi prieteni ai diavolului”. Însă înduratul Dumnezeu nu l-a lăsat să se piardă, pentru că din simplitate a fost rătăcit de către vechii calendarişti. Şi atunci când s-a îmbolnăvit şi s-a apropiat de moarte, într-o zi, a intrat in camera sa o mulţime de demoni, îl îmbrăţişau şi-i spuneau: Am venit să te luăm, eşti al nostru. În prezenţa şi la vederea necuraţilor demoni, tânărul s-a îngrozit şi a strigat cu glas mare: Ajutor! Ajutor! Scoateţi-i pe aceşti negri care au venit să mă ia! Părinţii alergară îngroziţi, la fel şi vecinii, şi-l întrebară ce a păţit. Acesta mai tare striga: Scoateţi-i pe negrii care au venit să mă ia!

  Părinţii şi cei care veniseră în grabă nu vedeau pe nimeni şi încercau să-l mângâiem dar el tremura continuu, plângea şi striga să-i scoată afară. După ce a văzut că niciun ajutor nu i-au dat, a spus către părinţii săi: Aduceţi-mi-l pe preotul Filotei ca să mă spovedesc! Şi pentru că i-au spus că lipseşte, le-a zis: Aduceţi-l pe preotul Manole. I-au zis: Este nou-calendarist, iar tu nu ai fost niciodată la Biserică, pentru că era nou-calendarist şi nici nu-l salutai. Cum îl convingi acum să vină? Am greşit, am greşit! Aduceţi-l ca să mă spovedesc.

  I-au adus la cunoştinţă, a venit, iar tânărul s-a spovedit. Când a intrat insa preotul, demonii au ieşit şi stăteau la uşă. Iar când preotul i-a citit rugăciunea de iertare, negrii şi urâţii demoni au fugit plângând, şi intrând câţiva tineri frumoşi, minunaţi la înfăţişare, l-au îmbrăţişat şi i-au spus: Pentru că te-ai spovedit curat, am venit în ajutorul tău. Tânărul a încetat să mai plângă, să se mai teamă şi cu glasuri de mulţumire, cu faţa luminoasă şi liniştită, îi chema pe părinţi şi pe vecini ca să vadă strălucirea şi frumuseţea acelor tineri, dar ca nişte nevrednici aceia nu-i vedeau.După trei zile a spus părinţilor săi: Aduceţi-i la cunoştinţă părintelui Manole ca mâine la orele 9 să vină să mă împărtăşească, pentru că tinerii care mi-au vorbit, mi-au spus că mă vor lua cu ei. Astfel s-a şi întâmplat şi a plecat zâmbind şi cu nădejdi bune în Ierusalimul cel de sus.

  În Syros erau doi ieromonahi-duhovnici fanatici şi zelotişti, foarte râvnitori ai calendarului vechi, care îi sfătuiau şi îi învăţau pe oameni, pe creştini, să nu se mai ducă la Biserică, să nu se mai împărtăşească cu Preacuratele Taine. În loc să se împărtăşească, să prefere să umple un pahar de vin şi să afunde în el o felie de pâine şi să mănânce, aceasta ar fi mai de preferat. De asemenea, copiilor lor, în loc să-i boteze preoţii nou-calendarişti, să prefere să le facă o baie în mare sau să pună într-o vană apă şi să-i spele. Iar unul mai fanatic spunea că împărtăşania nou-calendariştilor o pune jos şi o calcă în picioare şi spunea şi un cuvânt ruşinos.Şi aveau între ei atâta ură, invidie şi răutate încât nu se ocupau cu nimic altceva, cât de mult îi preocupa să meargă la oamenii cunoscuţi lor şi la cei necunoscuţi, să se judece unul pe altul, cu judecăţi înfricoşătoare şi cu clevetiri groaznice. Se făcuse o mare sminteală în oraşul Syros.

  Câţiva oameni cuminţi şi cu frică de Dumnezeu mă roagă să-i împac. Am încercat să-i conving că sunt datori ca creştini şi, mai mult, ca ieromonahi şi duhovnici, să se ierte, să se împace, să zădărnicească invidia şi duşmănia, ca să nu moară în duşmănie. A fost însă imposibil. Pe unul prin multe pilde şi învăţături din Evanghelie, l-am convins să se ierte. Celălalt a fost imposibil de înduplecat, de aceea i-am spus: Dacă nu-l ierţi, să nu mai liturghiseşti, pentru că Hristos spune: Mai întâi să te împaci cu vrăjmaşul tău şi atunci să-ţi aduci darul şi jertfa ta. Eu, îmi spune, voi liturghisi… Dar în loc să liturghisească, după puţine zile după ce i-am spus să nu liturghisească, a luat un cuţit şi s-a dus să junghie pe nepotul unui negustor pentru că îi luase banii. Şi pentru că poliţistul l-a închis pentru câteva zile şi l-a ameninţat să nu se mai atingă vreodată de nepotul aceluia, pentru că îl va pedepsi, s-a dus ca un alt Iuda şi a luat o funie şi şi-a făcut un ştreang ca să se sugrume. Dar în clipa aceea l-a văzut o femeie care a strigat şi au alergat de i-au tăiat funia şi a fost salvat.

  Dar pentru că hulea, l-au închis la azil. Şi când s-a apropiat de moarte şi s-a dus preotul să-l împărtăşească, l-a găsit că-şi mânca necurăţiile! Şi astfel a murit neîmpărtăşit, el care zicea că Împărtăşania nou-calendariştilor o pune jos şi o calcă în picioare şi o amestecă în necurăţii. Iar când l-au dezgropat l-au găsit neputrezit. Cadavrul lui era negru, răspândea un miros greu, gura îi era deschisă şi limba îi atârna în afara gurii. Acestea sunt isprăvile vechilor calendarişti fanatici care au îndepărtat iubirea şi ţin strâns vechiul calendar ca să nu-l piardă.

  Dacă aş vrea să număr rătăcirile şi ereziile vechilor calendarişti în care au căzut o dată cu introducerea noului calendar, nu-mi va ajunge timpul. În afara rebotezării, a mirungerii din nou, a îndrăznelii unora de a nu intra în Bisericile creştinilor nou-calendarişti, a nu se închina la sfintele icoane, a trece pe lângă Biserici şi a nu-şi face semnul Crucii şi a spune că bisericile s-au catolicizat, icoanele s-au întinat. Iar atunci când bat clopotele bisericilor pentru sărbătoarea vreunui sfânt, unii vechi-calendarişti spuneau că este sărbătoarea sfinţilor catolici.

  O călugăriţă vechi-calendaristă de la mănăstirea de maici din Tynos, trecând pe dinaintea uşilor Bisericii Mănăstirii în Marea Vineri şi văzându-l pe Hristos răstignit pe lemn în mijlocul bisericii s-a întors cu spatele la Hristos. La observaţiile unei alte călugăriţe vechi-calendariste cum de nu îi este ruşine, a răspuns cu impertinenţă şi fără evlavie: Acest Hristos nu este al nostru, este al catolicilor. Mă opresc, nu mai spun altceva. Spun doar atât: „Părinte, iartă-le lor căci nu ştiu ce fac”, nici ce zic.

  Îţi scriu acestea ca să nu fii înşelat şi ca să nu crezi că le zic întru apărarea noului calendar. De la început am fost, sunt şi voi fi împotriva introducerii noului calendar în mod imprudent, anticanonic şi ilegal. M-am luptat, mă lupt şi voi lupta până la sfârşit pentru revenirea la vechiul calendar, nu pentru că accept calendarul, că doar el mă va mântui. Mă lupt pentru un singur gând (înţelegere), pentru unitatea şi pacea Bisericii în afara cărora şi neamul şi Biserica vor naufragia…

  Ia aminte, să-L iubeşti pe Dumnezeu şi să fii întotdeauna lângă El.

  Cu iubire părintească şi rugăciuni din inimă
  Arhimandritul Filotheos”

  (Preluat de pe http://www.impantokratoros.gr/5C53DEB4.el.aspx şi tradus din greceşte de Leontie monahul)

 24. CALENDARUL IULIAN ESTE CALENDARUL DOMNULUI nostri IISUS HRISTOS.Acuma daca la noi nu mai sunt ierarhi ortodocsi ,pe timp de erezie nu e ca pe timp de pace.Preotii marturisitori pot cere ajutor de la oricare ierarh antiecumenist din lume,fie ca e pe calendarul vechi sau nou.Si atunci nu este nici o problema devreme ce se impaca bine cei vechi calendaristii cu cei noi calendaristii si se pomenesc reciproc..Fiecare preot face dupa cum ii dicteaza constiinta si oricare dintre ei pot cere ajutor de la ierarhi fortodocsi din lume indiferent daca sunt pe vechi sau pe nou.Aceasta problema nu trebuie sa ne sminteasca.Eu ii apreciez la fel de mult atit gruparea celor cu proiectul de rezolutie cit si gruparea par.IOAN MIRON .Domnul sa ii ajute pe toti Desigur calendarul nou a fost introdus in mod ilegal prin sinod tilharesc cu participare mica asa ca si ecumenismul prin sinodul cretan .Dar asta ar trebui sa ne puna pe ginduri ,anume ca desi sinodul cu stabilirea calendarului a fost tilharesc iata ca si-a atins scopul dezbinarea ortodocsilor!Asa ma tem ca va fi si cu asta cretan ,tot tilharesc.

 25. Doamna Sofia raspunsul Dumneavoastra mi se pare a fi cel mai corect asvrea sa discutam daca ma sunati .tel-0785946491

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.