X

Președintele Franței, Emmanuel Macron speră la un ”parteneriat strategic” cu China.

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a început vizita de stat în China la Xi’an, punctul de plecare al Drumului mătăsii. Este însoțit de 50 de manageri și speră la un ”parteneriat strategic” cu China.

Emmanuel Macron și soția sa Brigitte au vizitat celebra Armată de Teracotă în vechiul Oraș Imperial, Xi’an. La final, Macron a ținut un discurs în fața studenților, pe tema relațiilor franco-chineze. Xi’an era punctul de plecare pentru vechiul drum comercial al ”mătăsii”, între China și Europa. Prin această vizită, președintele dorește să exprime interesul Franței față de inițiativa geostrategică a șefului de stat și de partid chinez, Xi Jinping, pentru realizarea unui nou ”Drum al Mătăsii”, care să aibă coridoare comerciale terestre și marine.

Președintele Franței speră să dețină ”un rol central” în această inițiativă, după cum însuși a declarat, deși unele țări au dubii cu privire la ambițiile de politică externă ale Chinei și la respectarea standardelor internaționale. Este un țel ”foarte important” care ar putea îmbunătăți relațiile între Europa și China, a declarat Macron într-un interviu pubicat pe site-ul oficial china.org. Ambele părți ar trebui să contribuie și să identifice proiecte concrete care să fie puse în aplicare. În timp ce China speră să poarte rolul de lider, mai ales datorită miliardelor investite în această inițiativă, Macron pledează pentru „un parteneriat echilibrat în cadrul căruia regulile de finanţare corespund standardelor noastre şi țelurilor pe care noi le urmărim împreună”.

Emmanuel Macron și soția sa vizitând Armata de Teracotă

În această seară, Macron este așteptat la Beijing, unde va participa la o cină privată împreună cu șeful de stat si de partid, Xi Jinping. Întâlnirea formală și alte discuții politice urmează marți. Vizita lui Macron va dura în total trei zile.

Subiectele principale sunt, conform informațiilor oferite de Palatul Elysée:

  • conflictul din Coreea de Nord;
  • lupta împotriva terorismului;
  • schimbările climatice și strategiile comerciale.

În cercul lui Macron se vorbește despre ”un parteneriat strategic global” între Paris și Beijing.

Pe parcursul vizitei urmează să fie semnate mai multe contracte economice, printre care în domeniul transportului aerian și al energiei atomice non-militare. Macron este însoțit de o delegație formată din peste 50 de manageri, printre care șefii Airbus și Auchan.

La începutul vizitei, Macron s-a referit la criza din Coreea de Nord și la sancțiunile menite să readucă statul izolat la masa negocierilor. ”Am așteptări mari cu privire la presiunile foarte importante pe care China le poate exercita asupra Coreei de Nord, pentru a o convinge să schimbe direcția”, a punctat Macron în interviul pentru china.org.

Este prima vizită în Asia a președintelui Macron, de la începutul mandatului. Aceasta a fost precedată de o discuție telefonică avută cu președintele SUA, Donald Trump, despre criza din Coreea de Nord și evoluțiile din Iran. Trump a reafirmat decizia Statelor Unite, a Coreei de Sud și a comunității internaționale de a elimina armele nucleare în Coreea de Nord, a transmis Casa Albă.

Liu Xia, văduva laureatului nobel pentru Pace, Liu Xiaboo, este în continuare arestată la domiciliu

Ambii președinți au fost de acord că demonstrațiile din Iran sunt ”un semn al eșecului regimului Iranian de a veni în întâmpinarea nevoilor poporului”, în condițiile în care folosește banii statului pentru a finanța terorismul și violența în afara țării, mai transmite Casa Albă.

Organizațiile pentru drepturile omului îi cer lui Macron să abordeze și problemele drepturilor omului sau a libertății religioase.  Aceștia se așteaptă ca președintele Franței să discute și subiectul eliberării lui Liu Xia, văduva laureatului premiului Nobel penru Pace, Liu Xiabo.

 

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button