Zeci de milioane de americani de pe coasta de est se pregătesc pentru ger de crapă pietrele. Ciclonul-bombă, cum îl numesc meterologii, este un de adevărat pericol. Aduce temperaturi de până la minus 45 de grade Celsius şi deja a ucis 16 oameni până acum. Aerul polar a schimbat clima din însoritul stat Florida pentru prima dată în trei decenii: a nins în zone unde acum ar fi trebuit să fie 27 de grade.
https://www.youtube.com/watch?v=Q2Ft2fHJAoU
„E frig! E extrem de frig…Ninge de ore bune aici, în Cape May…Meteorologii spun că vântul atinge 48 km/h, dar vă spun sincer că aici, pe plajă, se simte mult mai intens”, spune Tony Dokoupil, reporter CBS.
Din Maine până în Florida, toată coasta de est a Statelor Unite este sub un val de aer polar. Furtuna a adus un strat gros de zăpadă, ger pătrunzător şi vânt care bate cu 100 de kilometri pe oră. Zeci de mii de locuinţe au rămas fără electricitate şi mii de curse aeriene au fost anulate. Pe aeroportul „La Guardia”, New York, 90% dintre avioane nu mai zboară, iar sălile de aşteptare sunt arhipline. Nici pe şosele nu este mai bine. Circulaţia a devenit imposibilă.
Furtuna este rezultatul unui fenomen pe care specialiştii îl numesc ciclonul-bombă, ce duce la scăderea rapidă a temperaturilor. Gerul a îngheţat totul – de la cascada Niagara, până la fântânile arteziene din New York şi Philadelphia.
„Avem de-a face cu ciclon-bombă, ceea ce înseamnă că vom avea viteze extrem de mari ale vântului”, spune Kathryn Garcia, oficial Primăria New York.
Ciclonul-bombă a adus ninsori şi în sudul Americii, în oraşe din Florida unde localnicii nu au mai văzut zăpadă de 30 de ani.
Vremea rece a dus şi la apariţia unor situaţii extreme – a fost mai frig în Florida decât în Alaska, stat considerat polul frigului din America. New yorkezii nu vor uita cu siguranţă începutul lui 2018: tremură la minus 28 de grade Celsius.
„Gerul te înţeapă la faţă. De obicei nu ies aşa din casă, ci îmbrăcat ca un ninja, mi se mai văd doar ochii”, spune un bărbat.
Valul de frig care se abate in aceasta perioada asupra nordului continentului nord-american afecteaza si fauna salbatica, inclusiv rechinii, mai multe exemplare fiind gasite moarte si efectiv congelate.
Daca zapada cazuta in Florida pentru prima data dupa aproape 30 de ani i-a incantat pe americani, consecintele temperaturilor glaciare inregistrate in alte parti din Statele Unite si Canada ne sterg zambetul de pe buze, relateaza vineri L’Express.
Rechini morti de frig si… „congelati” natural
Trei rechini au fost gasiti morti si inghetati saptamana trecuta pe plajele din peninsula Cape Cod, statul Massachusetts. Cele trei animale se aflau in zapada cand au fost gasite.
Dupa cum a relatat Quartz, rechinii „ar fi murit din cauza unui atac de cord cauzat de socul termic”, probabil, dupa ce au fost paralizati de frig, potrivit organizatiei de conservare a rechinilor albi din Oceanul Atlantic (Atlantic White Shark Conservancy).
Pe pagina sa de Facebook, asociatia cere populatiei sa ramana vigilenta si sa semnaleze orice lucru ciudat pe plajele din peninsula Cape Cod.
At least 3 thresher sharks were found dead on the shores of Massachusetts last week, likely killed by cold shock.
Conservationists from @A_WhiteShark say they collected tissue samples and organs to examine „once they thaw.” pic.twitter.com/jHJgtJr7WQ
– AJ+ (@ajplus) 3 ianuarie 2018
Un elan acoperit de un strat de zapadă cu grosimea de 1,8 metri, salvat de un grup de canadieni
Un elan care a ramas blocat in zapada, acoperit de un strat de omat cu grosimea de 1,8 metri, a fost salvat pe insula Terranova de un grup de canadieni.
Pe 30 decembrie, in perioada in care un val de frig s-a abatut asupra Americii de Nord, opt canadieni au decis sa faca o plimbare cu snowmobilul pe insula Terranova, in apropiere de localitatea Saint-Pierre-et-Miquelon
In timpul plimbarii, ei au vazut capul unui elan iesind din zapada. Restul corpului acestuia era acoperit in totalitate de un strat gros de zapada. Potrivit unor imagini realizate cu camerele foto ale celor opt canadieni, elanul era incapabil sa se miste.
Moose set loose: Canada snowmobilers rescue animal buried in snow https://t.co/cbsqj2KG2rpic.twitter.com/CiDBpSQd9y
– Compassion1st (@Compassion_1st) 5 ianuarie 2018
These Canadians found themselves digging a moose to safety after it got stuck in six feet of snow in Newfoundland pic.twitter.com/F5OGMlwFIC
– Press Association (@PA) 5 ianuarie 2018
Potrivit Quartz, temperatura din Canada a coborat la un nivel mai mic decat cel de pe Marte (in timpul zilei), cu varfuri de -42 grade C in Saskatoon, fata de -28 grade C pe Planeta Rosie, la 27 decembrie. „Este atat de frig incat polii electrici s-au defectat in provincia canadiana Noua Scotie, geamurile se sparg spontan, patinoarele au fost inchise si faimoasa scufundare a ursilor polari din Toronto a fost amanata pentru prima data in 13 ani”, scrie presa americana.
Pericolele sunt reale, au avertizat oficialii americani
Echipajele mobilizate pentru deszapezire au muncit din greu vineri pentru a degaja drumurile in nordul Statelor Unite acoperite de zapada si gheata, dupa un viscol puternic, in conditiile in care s-a prognozat ca temperaturile vor scadea si mai mult, la – 40 de grade Celsius, in unele zone dupa apusul Soarelui, in continuarea acestui episod de frig brutal care a ucis deja cel putin 18 oameni, relateaza Reuters.
„Pericolele sunt reale”, au avertizat intr-un mesaj pe Twitter oficialii din North Charleston, Carolina de Sud. „Portiuni uriase de gheata sunt peste tot in oras. Ramaneti in case” si „Orice portiune de piele expusa poate ingheta in cateva minute”, sunt avertismentele acestora.
Serviciile meteorologice americane au emis avertismente de vreme rea pentru treisprezece state, in conditiile in furtuni de zapada si vanturi de mare viteza au lovit joi coasta de est in cadrul asa-numitului „ciclon-bomba”.
Zapada a cazut peste palmierii din Florida, iar podurile inghetate au fost inchise in statul Carolina de Sud. Totusi, nord-estul tarii a fost cel dur lovit de furtuna, serviciul meteorologic al Agentiei federale americane pentru oceane si atmosfera (NOAA) avertizand ca in regiunea New England vor exista conditii de viscol.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Eu cred că bomba este în capul lor. La -45 grade nu ai cum să ții gura deschisă. Nu funcționează stopurile din intersecții, se întrerupe curentul, nu te plimbi de nebun, cum stau cei de pe faleză, care fac poze, etc. După cum se poate vedea și în filmare, „rezistă” până și beculețele din pomii de pe stradă. Nenea care prezintă „știrile” n-are nici mănuși. :)) Fătuca ce vorbește de zor stă cu gâtul descoperit și cu gura deschisă cât casa. :)) O fi luat o țuică înainte… Foarte tare. La -45 grade nu mai curge nici o apă. Îngheață instant.
Ăștia s-au panicat pentru oleacă de zăpadă…:)
In Australia e tocmai invers, temperaturi extreme de canicula:
https://www.moldpres.md/news/2018/01/07/18000108
Mai nou, „incalzitii global” spun ca unde era frig acum e si mai frig iar unde era cald se face si mai cald iar „in medie” se produce incalzirea [din capul lor] globala.