X

Aproape TOATE calculatoarele și telefoanele mobile produse în ultimii 22 de ani sunt vulnerabile în fața a două amenințări. Soluțiile găsite NU rezolvă complet problema

de null
Foto: Arhiva Pixabay

Practic, începând din 1995, toate dispozitivele care folosesc procesoare Intel și nu numai sunt expuse uneia dintre cele mai mari amenințări de securitate care vizează partea de hardware a calculatoarelor și telefoanelor mobile.

Conform unui articol publicat de Ziare.com, cele două vulnerabilități sunt doar cele identificate până în prezent. Pentru prima dintre ele, calea de atac a fost numită Meltdown si afectează exclusiv procesoarele produse de Intel. Meltdown este o vulnerabilitate în protecția kernel-ului (miezul central de memorie care gestionează cele mai importante date).

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Spectre este cea de-a doua vulnerabilitate și este mult mai răspândită, cel mai probabil pentru că vizează nu numai procesoarele Intel, ci și pe cele de la AMD și ARM. Spectre păcălește aplicațiile să ofere acces la informații din zona protejată de memorie și care nu ar trebui sa fie accesibile.

Accesarea kernel-ului permite atacatorului  să citească cele mai sensibile informații, incluzând aici parole și chei de criptare.

Fiind vorba de probleme de securitate la nivel hardware, sunt afectate toate dispozitivele care conțin astfel de procesoare, indiferent de sistemul de operare folosit.

Giganții Microsoft, Google și Apple dar și alți producători de software, în special de sisteme de operare dar nu numai, vor fi nevoiți să lanseze update-uri de securitate.

Aceste update-uri nu vor rezolva complet vulnerabilitățile ci mai degrabă vor îngreuna accesarea memoriei kernel. Pe de altă parte, viteza de lucru a dispozitivelor va fi redusă din cauza acestor update-uri. 

În funcție de vechimea procesorului, un calculator, de exemplu, va rula cu viteze reduse între 5% și 30%. Practic, dispozitivul va funcționa cu atât mai încet cu cât este mai vechi procesorul.

Ziare.Com mai spune că Microsoft a început deja livrarea în regim de urgență a unui patch de securitate pentru Windows 10. Acest patch reprezintă doar începutul actualizărilor. Va trece mult timp până când producătorii de software să lanseze toate update-urile necesare, care oricum nu vor rezolva complet cele două probleme.

Pentru sistemele de operare mai vechi, precum Windows 7 și Windows 8, prima actualizare va fi livrată abia miercurea viitoare.

La rândul său, Apple a anunțat că urmează să lanseze patch-uri de securitate.

Producătorii de antiviruși vor trebui și ei să-și actualizeze produsele pentru ca acestea să funcționeze corect după lansarea update-urilor de securitate.

Cercetătorii au creat un site care explică diverse aspecte ale celor două probleme de securitate, pe care le numesc catastrofale.

NOTĂ OrtodoxINFO

Este foarte ciudat cum vreme de 22 de ani și având în vedere posibilitățile și fondurile uriașe pe care le au giganții IT, nu a putut fi găsită o soluție.  Citiți, vă rugăm , și:

Dovezi ca CIA face hacking, fură date de peste mări și țări

CU CIPUL IN CAP: Implanturile pe creier vor conecta oamenii la internet pana in anul 2020

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Cine stie ce fel de “update” vor de fapt astia sa faca! Au gasit acum mare bresa de securitate, pericole “catastrofale” etc. Aiurea! Vor sa ne faca sa ne inghesuim sa instalam update-ul lor. De unde stiu eu ca tocmai update-ul nu le va oferi acces sporit la calculatorul meu? La urma urmei, marea bresa de securitate cu posibile consecinte catastrofale au ignorat-o vreo 22 de ani… Ce le-a venit acum sa se grabeasca asa cu update-urile? (iar daca au pretentia ca pana acum nu au stiut, chiar e grav!! ei care lasa backdoors intentionat in sistemele de operare, ei care vroiau sa puna un ID in procesoare inca din fabrica (l-au si pus pana la urma, mai mult ca sigur), de fapt sa nu stie de ditamai bresa de securitate?)

  2. Aceste vulnerabilități au fost lăsate intenționat pentru a motiva achiziționarea noilor generații de tehnologii hardware și software. Deoarece s-a ajuns încă de prin 2010 la un prag în care noile procesoare și sisteme de operare nu mai ofereau nici un efect vizibil în creșterea vitezei unui calculator, atât în operațiile de bază cât și în interfața grafică a sistemelor de operare. Desigur aceeași schema se aplică în tot ceea ce ține de tehnologii informaționale, inclusiv documentele cu cip, sau biometrice. Și la acestea, “în sistemul informatic primejdios”, va apărea niște “vulnerabilități”, și astfel și nevoia unor noi tehnologii “mai sigure și mai bune”.

  3. Plus ca toate cartelele telefonice au cip care inregistreaza datele si locatia individului. Scoateti cartela de telefon, puneti-o in staniol, intr-o cutie sau ce vreti voi si sunati de pe alta in timp ce calatoriti in diferite tari. Mesageria vocala va va raspunde in limba tarii in care va aflati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button