SUA și Rusia au insistat că nu vor accepta Coreea de Nord ca „stat nuclear”, pe fondul unei serii de teste cu rachete ale națiunii din Asia de Est și a unei retorici sporite atât din partea lui Kim Jong-un, cât și din partea lui Donald Trump.
Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, au vorbit prin telefon pe o multitudine de probleme, dar ambii au convenit asupra poziției lor în ceea ce privește dezvoltarea continuă a armelor nucleare de către Pyongyang, în ciuda sancțiunilor Organizației Națiunilor Unite, relatează the Independent în ediția de azi.
Departamentul de Stat a comunicat că „ambele părți au convenit că vor continua să lucreze pentru o soluție diplomatică pentru a realiza o peninsulă coreeană denuclearizată”. Cu toate acestea, în aceeași discuție de marți, Lavrov a criticat „retorica agresivă” a președintelui Donald Trump față de Coreea de Nord, așa cum au mai făcut mai mulți lideri mondiali și ONU. Trump a spus în trecut că SUA vor cădea „foc și furie” asupra Coreei de Nord.
Discuția telefonică vine în urma ofertei Rusiei de a fi un mediator între Phenian și Washington, încurajând mai degrabă dialogul decât „vorbăria inutilă”, așa cum fac Donald Trump și Kim Jong Un de câteva luni.
Președintele american l-a numit, în mod repetat, pe omologul coreean „Rocket Man”, în timp ce Kim Jong Un continuă să testeze rachete periculos de aproape de Japonia, aliatul american.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate, graţie susţinerii Chinei, o rezoluţie ce impune noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, în special restricţii la importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistic şi nuclear.
Coreea de Nord a calificat duminică noile sancţiuni ale ONU drept „un act de război”. Moscova a chemat la organizarea de discuţii între Coreea de Nord şi Statele Unite, avertizând asupra „riscului unei escaladări care să scape de sub control”.