X

Vot covârșitor ÎMPOTRIVA deciziei privind Ierusalimul: Statele ONU nu s-au lăsat intimidate de Trump. România s-a abținut de la vot

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Potrivit Ziare.com:

Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat joi seara, cu o larga majoritate, un proiect de rezolutie care condamna decizia presedintelui SUA, Donald Trump, de recunoastere a orasului Ierusalim drept capitala a Israelului.

Dintre cele 193 de state membre, 128 au votat in favoarea proiectului de rezolutie care condamna decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar noua tari, inclusiv Statele Unite si Israelul, au votat impotriva. Treizeci si cinci de tari s-au abtinut de la vot. Rezolutia Adunarii Generale ONU nu are caracter legal obligatoriu.

UPDATE 20:46 – Potrivit unor surse citate de cotidianul Jerusalem Post, 22 dintre cele 28 de tari membre UE au votat in favoarea rezolutiei. Romania, Cehia, Ungaria, Letonia si Polonia s-au abtinut de la vot. Reprezentantul Lituaniei a lipsit de la sesiunea extraordinara a Adunarii Generale ONU.

Informatia a fost ulterior confirmata chiar de MAE roman, care a spus ca „e necesara prudenta si relansarea dialogului in cadrul procesului de pace”.

„Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia cunoscuta cu privire la implementarea ‘solutiei celor doua state’, Israel si Palestina, care sa co-existe in pace si securitate, si la necesitatea de a pune capat acestui conflict. MAE reitereaza angajamentul constant al Romaniei fata de eforturile comunitatii internationale de a contribui la o rezolvare justa si de durata a conflictului israeliano-palestinian, care sa corespunda intereselor ambelor parti, si la asigurarea pacii si stabilitatii in Orientul Mijlociu”, se arata intr-un comunicat de presa, transmis de Ministerul de Externe.

Sursa citata apreciaza ca promovarea proiectului de rezolutie pe tema statutului Ierusalimului survine intr-un moment in care ar trebui manifestata prudenta.

„MAE considera mai degraba necesara, in aceasta etapa, relansarea dialogului direct in vederea deblocarii procesului de pace. In consecinta, Romania a exprimat vot de ‘abtinere’ in cadrul AG ONU”, mai transmite MAE.

Palestina jubileaza

Mahmud Abbas, presedintele Autoritatii Palestiniene, a catalogat decizia drept o „victorie pentru Palestina”.

„Vom continua eforturile la Natiunile Unite si in toate forurile internationale pentru a se pune capat ocupatiei si pentru a infiinta un stat palestinian avand capitala in Ierusalimul de Est”, a declarat Nabil Abu Rdainah, purtatorul de cuvant al lui Mahmoud Abbas.

Miercuri, inainte de sedinta ONU, Trump insusi a amenintat ca va dispune reducerea asistentei financiare in cazul statelor care vor vota in Adunarea Generala ONU impotriva initiativei sale.

Aceste tari „iau sute de milioane de dolari, chiar miliarde, si apoi voteaza impotriva noastra. Ei bine, vom urmari aceste voturi. Sa voteze impotriva noastra! Vom economisi mult. Nu ne pasa”, a declarat Donald Trump miercuri dupa-amiaza, la Casa Alba.

Statele Unite sunt izolate diplomatic ca urmare a deciziei cu privire la statutul Ierusalimului/ Foto: EPA

După cum putem citi mai pe larg în articolul de pe Adevărul:

Declaraţia liderului de la Casa Albă vine în susţinerea declaraţiilor anterioare ale ambasadorului Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, ce – într-o ameninţare voalată, a afirmat că America „va nota numele statelor ce vor vota în favoarea acestei măsuri”.

„Toate aceste state ce ne iau banii noştri şi apoi votează împotriva noastră în Consiliul de Securitate sau, posibil, în cadrul Adunării Generale, iau sute de milioane de dolari şi chiar miliarde de dolari şi apoi votează împotriva noastră”, a afirmat Trump.

Efectiv, susţin mai mulţi experţi, este destul de dificil de întrevăzut cum ar putea Donald Trump să-şi ducă la capăt ameninţarea, pentru că o astfel de măsură ar presupune stoparea ajutorului financiar către majoritatea partenerilor strategici ai SUA din Orientul Mijlociu. Unele dintre aceste programe, precum cel destinat Egiptului – iniţiatorul rezoluţiei respinse de Consiliul de Securitate, sunt mandatate de către Congres.

Indiferent de acest fapt, această nouă confruntare din cadrul ONU ilustrează unul dintre efectele deciziei preşedintelui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului – izolarea diplomatică a Statelor Unite.

Adunarea Generală a ONU va vota joi asupra unei rezoluţii ce exprimă „regretul adânc cu privire la decizia recentă cu privire la statutul Ierusalimului”, şi în care statele sunt îndemnate să nu-şi mute ambasadele de la Tel Aviv.

Preşedintele Trump a anunţat că Statele Unite îşi vor relocaliza ambasada la Ierusalim, deşi Departamentul de Stat a anunţat că această operaţiune va dura câţiva ani, date fiind problemele logistice ale construirii unei noi clădiri în Ierusalim.   Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a avertizat într-un mesaj pe Facebook şi Twitter că American va „nota numele” statelor ce vor vota în favoarea rezoluţiei ce condamnă decizia administraţiei Trump.

„În cadrul ONU ni se cere constant să facem mai mult şi să dăm mai mult – iar în trecut am făcut acest lucru. Aşa că, atunci când luăm o decizie, în concordanţă cu voinţa poporului american, cu privire la locaţia ambasadei NOASTRE, ne aşteptăm ca cei pe care i-am ajutat să nu fie împotriva noastră”, a scris Haley pe contul său oficial.

„Joi, la ONU va avea loc un vot ce critică decizia noastră. Şi da, Statele Unite îşi va nota numele statelor”, a completat aceasta.

În plus, ambasadorul american a transmis o scrisoare statelor membre ONU în care le transmite acestora că „în momentul în care luaţi în considerare opţiunile dumneavoastră pentru acest vot, vreau să ştiţi că preşedintele şi Statele Unite vor trata acest vot în mod personal”.

„Să fie clar”, a scris aceasta, „noi nu cerem altor state să-şi mute ambasadele la Ierusalim, deşi credem că acest lucru ar fi corect. Pur şi simplu, vă cerem să recunoaşteţi prietenia istorică, parteneriatul şi susţinerea pe care v-am oferit-o şi să respectaţi decizia noastră cu privire la propria ambasadă”.

Luni, Statele Unite şi-au folosit dreptul la veto pentru a bloca o rezoluţie similară în cadrul Consiliului de Securitate, ce a primit 14 voturi pentru, inclusiv din partea Marii Britanii şi a Japoniei. Exprimând dreptul de veto al Statelor Unite, Nikki Haley a afirmat că „ceea ce am observat astăzi în Consiliul de Securitate reprezintă o insultă. Acest lucru nu va fi uitat”.

Un oficial ONU, ce a dorit să rămână anonim, a declarat pentru CNN că aceste ameninţări arată lipsa de experienţă a ambasadorului american şi că „în nouă din zece cazuri, în cadrul ONU, Statele Unite sunt cele care vin şi cer ceva de la restul statelor”.  Un alt jurnalist american a citat ambasadorul „unui important stat european”, ce a susţinut că „scrisoarea de dragoste a lui Haley nu va avea efectul decât de a ne uni şi a de a convinge mai multe ţări să voteze în favoarea rezoluţiei din cadrul Adunării Generale”.

„Rar poţi vedea ceva atât de demn de milă ca reprezentantul singurei super-puteri globale să  se văicărească de cât de rău se comportă celelalte state la ONU. După ce Haley şi-a apărat votul de veto invocând suveranitatea Statelor Unite, ea nu se poate aştepta să fie luată în serios atunci când încearcă să dicteze celorlalte state din ONU cum să voteze în cadrul Adunării Generale”, a afirmat politologul Daniel Larison. „Tacticile de intimidare de obicei au efectul opus decât cel scontat, iar acest lucru este cu atât mai adevărat în cazul unei probleme despre care restul statelor sunt convinse că America nu are dreptate”, a încheiat acesta.

Rezoluţia de astăzi din cadrul Adunării generale este sponsorizată de către Turcia şi Yemen.

https://youtu.be/aDk0h2wtAoE

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Sa fim uniti in rugaciune ,cuvant si fapta cea buna pentru marturisirea SFINTEI ORTHODOXII Cea Strabuna de pe acest pamant si pentru Apararea Neamului ORTHODOX pentru ca ca vor voi sa faca ” noul Ierusalim ” in Bucuresti .
    Sfintii Legionari sa ne fie model Drept de urmat in aceste vremuri.
    Sa stam bine , cu frica de DUMNEZEU si sa luam aminte.

    NASTEREA LUI HRISTOS SA FIE SI IN INIMILE NOASTRE PRECUM ODINIOARA IN BETHLEEMUL IUDEII.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button