ORTODOXIA IN CHINA
Biserica Ortodoxa Rusa a ajuns in China prima data in secolul XVII.Primele comunitati erau formate din imigranti rusi, in principal in partea nordica a tarii.Chiar si astazi cei mai multi din chinezii ortodocsi sunt de origini rusesti concentrati in parohia Harbinului (Heilongjiang) in Labdarin (Mongolia Interioara) in Kulj si Urumqi (Xinjiang).
Biserica Ortodoxa Chineza si-a obtinut autonomia in anul 1950 a spus secretarul diacon Alexandru Volkov al Patriarhului Chiril. Cu toate acestea revolutia culturala a lasat tara fara episcopi si preoti. Chiar si azi credinciosii nu au un preot reunindu-se ocazional Duminicile pentru rugaciuni.
Sunt cu toate acestea 13 studenti chinezi la academia teologica Sretenskaya la Moscova si Academia Sankt Petersburgului. Preotii rusi oficiaza slujbele liturgice de Sf Craciun si Sf Paste la ambasada Rusiei si consulatele sale din China.
La sfarsitul anului 2014 Kung Ming Cheung a devenit primul chinez hirotonisit in Rusia. El a fost trimis la parohia Sfintilor Petru si Pavel din HONG KONG.
COOPERAREA DINTRE PATRIARHIE SI BEIJING
Patriarhia si Republica Populara coopereaza intre ele de ceva ani iar Moscova promovand Ortodoxia Ruseasca pe teritoriu chinez impotriva rivalului sau traditional reprezentat de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului care a incercat de la Hong Kong sa intretina relatiile cu Ortodocsii de pe continent si din Orientul Indepartat.
„Cooperarea religioasa” a fost in mod oficial pecetluita in 2013 cand Presedintele Xi l-a primit pe Patriarhul Chiril pentru prima data in Marea Sala a Poporului la Beijing.
De fapt, China a ajuns sa recunoasca rolul „politic” al Patriarhului in Rusia. Administratia de Stat pe probleme religioase a Chinei a invitat in mod direct pe arhiepiscopul ortodox rus, astfel incat Moscova il recunoaste pe acesta de facto ca fiind principalul negociator pe probleme religioase cu China.
Acest lucru nu ar trebui sa surprinda pe nimeni din moment ce Biserica Rusa are o lunga istorie de compromisuri cu regimul autoritar. Spre deosebire de sf scaun, aceasta nu a aratat remuscari in a se implica cu autoritatile politice chiar si atunci cand viata propriei comunitati de credinciosi era ca miza.
Cititi va rog mai multe la:
Patriarhia Moscovei: CHINA aproba hirotonisirea PREOTILOR ORTODOCSI CHINEZI pe teritoriul sau.
Cititi va rog si:
ASTAZI ÎN CHINA E LOC DIN BELSUG PENTRU LUCRARI MISIONARE – interviu cu un ortodox chinez
Viu este Mântuitorul lumii, Fiul Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, Fiu Făcut Om pentru mântuirea oamenilor, Domnul nostru Iisus Hristos. Să fim cu El în fiecare moment, în vecii vecilor!
…………………………..
Referitor la creștinii ortodocși din China am mai găsit următoarele informații:
„Cu scopul de a compensa izolarea ei de Vest din cauza crizei ucrainene, Moscova a reînviat alianța ei strategică cu Beijingul , un pas care include Biserica. Într-adevăr, pentru prima dată în 60 de ani, Republica Populară Chineză a autorizat hirotonirea de preoți ortodocși chinezi.”
De ce este așa de slab dezvoltată ortodoxia în China ?
În publicația săptămânală britanică „The Economist” , din 31 octombrie 2014, aflăm, de la B. C., următorul răspuns:
” În parte, poate, din cauză că poziția Ortodoxiei Chineze a fost afectată de niște dispute jurisdicționale misterioase care, pentru străini pot părea asemenea unor oameni cheli care se luptă pentru un pietene. Pe de altă parte creștinii ortodocși ai Chinei au o moștenire distinsă și e posibil ca ei să nu-și fi spus ultimul cuvânt.”
În Hong Kong a fost înființată o misiune ortodoxă de către Patriarhia Ecumenică Greacă din Istanbul, în 1996, pretinzând jurisdicție peste ortodoxia din China și din sud-estul Asiei. Rușii au înființat propria lor misiune în Hong Kong și resping pretenția jurisdicțională a Patriarhiei Ecumenice.
„Deci un oraș de 7 milioane de oameni este servit de două organizații creștine ortodoxe care înfloresc într-un mod modest, dar minuscule, operând în rivalitate mai degrabă decât în sinergie – concurându-se nu atât de mult să câștige convertiți cât să fluture un steag instituțional. Aceasta nu este o situație fericită sau demnă.”
http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/2015/11/china-crestina-o-stea-la-rasarit_1.html
Alte aspecte despre creștinii din China mai putem afla și din următorul articol:
SUFLETELE CHINEI, REVENIREA RELIGIEI DUPĂ MAO
https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.ro/search?q=sufletele+chinei
Un cardinal a avut o vedenie in care I se aràta cà la Vatican và ajunge papà un chinez.
Ia uitatil pe traian basescu. .chinez