X

UE activează ARTICOLUL 7 contra Poloniei, adică nu va mai avea drept de veto. Iohannis: Urmează România…

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Comisia Europeană a decis, miercuri, să declanșeze Articolul 7 din Tratatul UE, procedură fără precedent împotriva Guvernului din Polonia.

Polonia a anunțat că a ″primit cu regret decizia politică şi nu juridică″⁣ a Comisiei Europene de a declanşa o procedură inedită ce poate duce la sancţiuni contra Varşoviei, după ce aceasta a adoptat o serie de reforme controversate ale sistemului judiciar, relevă un comunicat al Ministerului de Externe polonez, citat de AFP.

Această decizie ″apasă inutil asupra relaţiilor noastre, ceea ce riscă să facă dificilă construcţia înţelegerii şi a încrederii reciproce între Varşovia şi Bruxelles″⁣, menţionează comunicatul diplomaţiei poloneze, publicat la scurt timp după anunţul executivului comunitar.

Polonia, pe cale de a fi sancționată

Decizia vine în contextul în care Executivul a rămas surd la cererile UE privind modificarea reformelor ei judiciare controversate, informează The Guardian și EUObserver.

Potrivit Executivului European , măsura a fost una necesară, întrucât statul de drept din Polonia se confruntă cu „amenințări sistematice”, notează AFP.

„Cu părere de rău, a trebuit să decidem să inițiem Articolul 7. Dar faptele nu ne lasă nicio altă soluție”, a declarat Frans Timmermans reporterilor, la Bruxelles.

La rândul său, comisarul olandez a afirmat că, într-un interval de doi ani, Polonia a adoptat o serie de legi care au creat o situație în care „guvernul se poate amesteca sistematic cu atribuțiile, organizarea și funcționarea” sistemului judiciar.

Chiar și așa, Polonia are trei luni să remedieze situația, iar dacă Guvenul de la Varșoia se va conforma, Bruxelles-ul va renunța la aceste măsuri. În caz contrar, Polonia riscă să rămână fără drept de vot la Bruxelles, măsură ce urmărește să împiedice Executivul să aplice reforme din justiție considerate o amenințare la adresa demoracției, scrie The Guardian.

Pentru a intra în vigoare, sancțiunea va trebui votată de toate statele membre UE. Ungaria a anunțat că va încerca să o blocheze.

Ceea ce reproşează Comisia Europeană guvernului polonez, nu Poloniei, nu societăţii, ci guvernului polonez este că a modificat legislaţia privind Justiţia. Statul de drept este într-o situaţie complicată, iar sistemul de Justiţie este sub control politic.

România este exact în acelaşi proces, exemplul Poloniei a fost urmat de majoritatea parlamentară din România.

Avertismentele europene au venit, în raportul privind MCV, au venit şi din partea Departamentului de Stat şi a altor parteneri, şi cu toatea astea, lucrurile au mers înainte.”, a explicat Cristian Pârvulescu, analist politic.

Însă, în ciuda criticilor, conservatorii polonezi aflaţi la putere nu au dat înapoi.

Iohannis spune că și România s-ar afla în aceeași situație cu Polonia și că ar putea organiza un referendum pe tema legilor Justiției

Președintele Klaus Iohannis a avertizat miercuri că nu exclude riscul activării articolului 7 în cazul României, la fel cum s-a întâmplat cu Polonia, dacă legile Justiției vor fi adoptate cu modificările care au provocat proteste în toată țara.

Șeful statului a făcut aceste afirmații la o întâlnire informală cu jurnaliștii la Palatul Cotroceni.

Comisia Europeană a decis, miercuri, să declanșeze Articolul 7 din Tratatul UE, procedură fără precedent împotriva Guvernului din Polonia.

”Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze”, a mai spus şeful statului în discuţia informală cu jurnaliştii, potrivit News.ro.

Conform sursei citate, ziariştii l-au întrebat de ce crede că actuala coaliţie majoritară se grăbeşte atât de tare cu legile justiţiei, iar preşedintele a replicat că ”penalii” au intrat puţin în panică.

Klaus Iohannis a menţionat că nu a considerat că trebuie să fie mai vocal în această perioadă, că va fi mai încolo, iar acum cei vizaţi de aceste legi trebuie să fie mai vocali. ”Eu mi-am spus părerea. Nu cred că o repetare ad infinitum ar ajuta”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a mai spus că analizează, din nou, foarte serios posibilitatea de a organiza un referendum pe tema justiției, dacă legile modificate vor ajunge la el spre promulgare și că va aplica acesta soluție când va fi cazul.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

5 comentarii

  1. Dreapta din Polonia incearca mai ales sa curete institutiile de omologii polonezi ai socialistilor. Evident ca UE sare in apararea stangii poloneze !

  2. Ce repede iese un tradator de tara in fata si se da de gol,precum Werner Klaus Iohanis ,de tipa in gura mare (ca si monica macovei,lazlo tokes s.a ce tipau impotriva tarii pe care o reprezentau) ,fara ca sa-l oblige sau sa-l constranga sau macar sa-l bage in seama cineva din exteriorul tarii (cel putin deocamdata) pe problema ,,giustitiei” celei ,,drepte”,de data asta (care azi da legi si peste 2,3 ani le schimba/scoate ,dar condamnarile si pedepsele nu le anuleaza ,ci raman in continuare ptr a fi executate de executanti).Ce ne trebuie noua legile lu’ omul cel total prost ,libidinos si inselat ,adica omu’ lu’ 2017 ,care habar n-are nimic de Dumnezeu sau macar nu stie ca e creat si nu… aparut din animale ??Sa se faca giustitie in judecatoriile si incintele satanice ale giustitiarilor si nu pusa la rang de simbol al adevarului absolut si de necontestat ! Nu stiu cum de a ajuns romanul un avocat si un mare luptator ptr giustitie ,care nici nu o stie, cu ale sale mii de legi intortochiate si inselatoare,d-apoi sa le mai inteleaga ?!Altceva, rahatul tarii (neamtul roman) nu are de facut?Toate sunt …ca afara si doar giustitia mai trebuie declarata ca si dictatura dreapta ptr binele mers al vietii romanului !!!Pacat ca strainii si inselatii sunt cei mai vociferanti in tara asta si dicteaza totul,dand tonul la toate,dar romanii romani nu mai prea exista.Probabil le va demonstra la ,,fratii” sai de loja externi,ca respecta ca un vasal ce este ,toate hotararile giustitiei lu’ m…ue si va permite in primavara ,aducerea celor un milion de ,,refugiati saraci” ptr a manca ca si lacustele ,ce a mai ramas in tara asta .

  3. Daca urmeaza si Romania dupa Polonia,asa cum a zis presedintele Johannis, atunci o sa mai urmeze pe rand si Cehia si Ungaria. Pe urma Austria, Finlanda, Grecia, etc. Efectul domino a inceput odata cu Brexit-UL. UE incepe sa se destrame incet, dar sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button