X

Starețul Ioan Harpa de la Popăuţi, Botoşani, răspunde la invitaţia la dialog pe tema sinodului din Creta prin atacuri la persoană

de Mihai-Silviu Chirilă

Image result for stareţ pe arhimandritul Ioan Harpa

Mănăstirea Popăuţi din municipiul Botoșani îl are ca stareţ pe arhimandritul Ioan Harpa, exarh în mănăstirile din zona Botoşanilor. Considerat de unii un sfânt și un mare duhovnic, stareţul Ioan Harpa are un discurs duplicitar cu privire la sinodul din Creta. În timp ce ucenicilor sfinției sale le spune că nu recunoaşte sinodul din Creta”, participă activ la denigrarea părintelui mărturisitor Ioan Ungureanu din Orășeni, fiind exarhul mitropolitului Teofan (după unele informații chiar duhovnic al Înaltpreasfinției sale), care a recunoscut și a și semnat hotărârile sinodului din Creta ca fiind ortodoxe şi le promovează prin toate mijloacele în întreaga mitropolie, inclusiv prin distribuirea broșurii BOR Despre Sfântul și Marele Sinod (18-26 iunie 2016). Întrebări și răspunsuri.

Astăzi, o credincioasă i-a oferit părintelui Harpa un exemplar din răspunsul teologic Promovarea ecumenismului la nivel panortodox de către pseudosinodul din Creta, adresat broşurii BOR de manipulare a populaţiei ortodoxe, prin care Patriarhia Română recunoaşte sinodul BOR ca “mare și sfânt” și îi îndeamnă pe credincioși la comuniune și ascultare față de ierarhii care au aprobat acest sinod eretic ecumenist.

Aflat în scaunul Sfintei Spovedanii, duhovnicul Ioan Harpa, care, propovăduind public nerecunoașterea sinodului din Creta, contrazice direct opinia oficială a BOR referitoare la acesta și ar trebui deferit Consistorului eparhial (așa cum a fost deferit părintele Ioan Ungureanu), dacă cei de la Mitropolie nu ar ști că, de fapt, negarea sinodului cretan este doar pentru ochii ucenicilor creduli ai starețului, a luat cartea și a aruncat-o prin biserică, lansându-se într-un atac nedemn de un mare duhovnic la adresa persoanei și familiei autorului cărții.

Credincioasa care i-a dus cartea transmisese și rugămintea mea, adresată respectuos părintelui Ioan Harpa, de a alcătui un răspuns teologic la adresa cărții, în cazul în care consideră că aceasta ar avea ceva greșit în ea. În locul unei argumentări teologice, părintele stareț de la Popăuți s-a lansat într-o serie de atacuri la adresa mea și a soției mele, deși soția și copiii mei nu au nicio legătură cu cartea tocmai publicată.

În aceste condiții, mă simt obligat să fac următoarele observații:

1. Cum poate un slujbaș MMB de înalt rang să contrazică întregul sinod al BOR, afirmând că nu recunoaște sinodul din Creta, pe care broșura BOR îl propovăduiește ca “mare și sfânt”, și să rămână nestingherit în funcție?

2. Dacă nu recunoaște sinodul din Creta, înseamnă că starețul Ioan Harpa se află pe o poziție diametral opusă episcopului său, în ciuda faptului că pretinde că nu se va despărți niciodată de acesta, adică nu va înceta niciodată să propovăduiască învățătura acestuia.

3. De unde știe sfinția sa că, atunci când are probleme (din partea MMB), părintele Ioan Ungureanu o sună pe soția mea și se consultă cu dânsa, ceea ce, în realitate este total neadevărat?

4. Dacă ar fi acceptat civilizat cartea care i-a fost trimisă cu toată dragostea și respectul și, implicit, invitația la dialog teologic onest pe tema sinodului din Creta, părintele Harpa ar fi putut primi răspunsuri la câteva dintre dilemele pe care și le pune retoric: “voi de ce episcop ascultați?”, “ați ieșit din Biserică”, “voi umblați în dezbinare, în timp ce ucenicii mei nu fac aceasta” etc.

5. Nu se cuvine oare unui mare duhovnic ca, atunci când vede un creștin aflat în înșelare, să îl ajute să se îndrepteze? Dacă eu sunt în înșelare, așa cum își închipuie sfinția sa, oare nu se cuvenea ca părintele Harpa, cu răbdare și dragoste, să încerce să mă readucă la adevăr și să mă câștige pentru împărăția lui Dumnezeu, în loc să mă respingă cu un dispreț străin duhului ortodox?

6. De ce se teme cineva care se află în adevăr de o opinie contrară, pe care ar putea-o demonta civilizat, teologic? Oare nu are ceva de ascuns? Dacă are ceva de ascuns, mai slujește oare Adevărul?

Îl aștept pe părintele Ioan Harpa, sau pe oricare dintre teologii ecumeniști, să alcătuiască o refutație teologic argumentată a cărții mele, așa cum am făcut eu la adresa broșurii aprobate de Patriarhia Română. Atacurile la adresa familiei nu țin loc de explicații teologice ale gravelor erori ale sinodului din Creta.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

20 comentarii

 1. Quo vadis 1951 un film foarte inspirat despre cum a inceput crestinismul in catacombe ,spre timpurile alea ne indreptam cu pasi rapizi la vedere nu vom mai fi lasati mult timp sa ne rugam

  1. Indemnam sa nu mearga la ecumenisti si indemnam sa mearga mai ales la preotii nepomenitori, sa le fie sprijin in aceasta lupta. E liber fiecare sa decida.

 2. Daca cineva din romanii nostri de la Athos a citit acest articol poate sa faca un gest?pt ca e un caz aparte cu Ioan Harpa asta.Daca are bunavointa sa faca intrebare la parintii renumiti din Sf Munte pentru ca e nevoie de luari de pozitie oficiale pentru a se contracara actiunea perversa a clerului neortodox de la noi.Hotarat sa se spuna ce e cu aceasta categorie de duhovnici pentru ca avem impresia ca nici ortodocsii nostri nu s-au dumirit ca ecumenistii sunt chiar secta de tip bahai,ezoterica deosebit,deosebit de periculoasa.

  1. Parintii renumiti din Sf Munte il cunosc(merge in fiecare an in Muntele Athos) si-l recomanda pe Staretul Ioan ca duhovnic numai oamenilor credinciosi sinceri dornici de mantuire din zona Moldovei,nu „ortodocsilor” lumesti de ocazie mari ecumenisti peste noapte.

 3. Nu realizati dar duhul asta juridic manipulator si viclean e de la diavol!Daca aveti mila de sufletul dumneavoastra nu suparati un om cu viata sfanta ca Parintele Ioan pentru ca Sfintii care sunt in comuniune cu el va vor arata unde duce duhul vostru de dezbinare si vai si amar in momentul cand veti ajunge a spune dar cu ce am gresit Doamne?Inca va puteti cere iertare…

  1. dar duhul cu care a reactionat la acea carte si invitatie la dialog cum vi se pare, ca ortodox nu e? dezbinare o fac cei ce se despart de cugetul Bisericii, al Sfintilor Parinti

   1. Asprimea calugareasca a Parintelui e menita sa smereasca.Ii reprosati si Mantuitorului :„Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.” femeii cananeence sau „Iar El, întorcându-se, a zis lui Petru: Mergi înapoia Mea, satano!” ?!
    Invitatie la dialog?!L-a invitat pe pr Ioan Ungureanu de mai multe ori inainte de caterisire dar nu a binevenit a merge…Sunteti invitat a merge la Parinte dupa post ca orice crestin,acum doar Sfanta Spovedanie,doar nu aveti pretentia sa se prezinte la dumnevoastra acasa,este Exarh al tuturor manastirilor din jud Botosani totusi…

  2. dar duhul de adormire a constiintei cu privire la ecumenism, pe care il practica parintele cu viata sfanta, de unde este?

 4. Ce au ,mamica?parca au intrat toti ca strutii cu capul in nisip .ce le-a facut ecumenistii si de la Sf Munte de nu mai rasare cu vreun comunicat antiecumenist?ce i-au facut si mitr Serafim al Pireului de a tacut si el?

 5. Isi dau arama pe fata. Se comporta nefiresc si deloc in duh ortodox. Au duh potrivnic si nu au dragoste. Se incropeste incet, incet o mafie cu practici ce nu au nimic in comun cu canoanele, pidalionul, Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti si , mai ales, nu-i dragoste. Doar corectitudine politica si inlaturarea „adversarului”, distrugerea celor ce se opun ecumenismului, in loc sa salveze ce trebuie: omul indumnezeit, omul in legea iubirii a Lui Hristos, ADEVARUL. Ei promoveaza o „iubire” sincretista, new-ege-ista, se fac slugile ecumenismului. Unitate in diversitate, adica o corectitudine politica, atitudine diavoleasca, diplomata. Tradarea la acest nivel este foarte dureroasa si inchide cercul tradarii nationale. „Sinodul” din Creta a trezit pe multi. Slava Domnului! Este vremea cernerii, fratilor.

 6. Mihaela,in ce consta sfintenia vietii lui Ioan Harpa? Spune-ne, ca sa preluam modelul, sa-l recomandam si altor ecumenisti. ,,Nu stie Biserica ce vipere strange la pieptul ei”. Asta s-a spus cu multe secole in urma. Acum Biserica s-a dumirit. Cine s-a dezbinat de Biserica, cel care apara Sfanta Credinta Ortodoxa, sau cei care calca in picioare tot ce e sfant? Stii ce e Harpa asta, pana la urma? O carpa murdara la picioarele lui Savu Teofan. Iar daca vrei sa fii mai credibila, scrie putin mai ingrijit.

  1. Aveti grija pe cine judecati atat de usor!Cand prin rugaciunile dumneavoastra la Maica Domnului veti vindeca bolnavi(stiu personal un domn vindecat de cancer ucenic al Parintelui Ioan),veti avea darul înainte-vederii,veti cunoaste pacatele si bolile(confirmate si de medici) ucenicilor înainte să le marturiseasca,veti avea darul deosebirii duhurilor si teologie prin traire inalta nu super-corectitudine scolastica atunci sa spuneti: ,,Nu stie Biserica ce vipere strange la pieptul ei” sau „O carpa murdara…”.Nu degeaba are Parintele Ioan peste o mie de ucenici iar IPS Mitropolit Teofan si-a ales un duhovnic cu zece ani mai tanar!Sa nu va smereasca fortat Dumnezeu descoperindu-va „ce e Harpa asta”…

 7. Propaganda ieftina faceti pentru cei doi eretici ecumenisti. Dumnezeu m-a smerit si ma va smeri inca, dar nu pentru ca sunt impotriva ecumenismului. Am eu suficiente pacate. Daca ar fi un duhovnic bun, Harpa ar trebui sa-i ceara lui Savu Teofan sa iasa din cloaca ecumenista, iar daca ar refuza, sa nu-l mai primeasca drept fiu duhovnicesc. Cine se aseamana, se aduna. Sa va spun ceva: cei doi nu cred in Sfanta Taina a Spovedaniei. Am vazut monahie batuta de nana Sofia Bordeianu, unealta lui Savu si stareta la Manastirea Frumoasa. Biata calugarita avea piciorul fracturat, abia umbla in doua carji. Astia sunt staretii asezati de episcopii ecumenisti. Cat despre fii duhovnicesti, cei o mie, veti vedea la urmatoarea numaratoare ca sunt mult mai putini. Mai bine sa incheiem disputa, ca se apropie Sfintele Sarbatori. Nu vreau ca la urmatoarea interventie sa faceti apologia lui Corneliu Onila, despre care Savu stia, dar a tacut. Cum tace si in privinta altora, pana cand izbucneste scandalul, si apoi sa vezi cat noroi se arunca in Sfanta Biserica.

 8. Nu a fost batuta efectiv, de acord. A fost batuta mar. Cine te-a pus sa contrazici un fapt evident, stiut de multa lume? N-ai vazut nimic. Eu am vazut si am stat de vorba cu maica., asa ca nu mai incerca sa sari in apararea acelor batause, care numai calugarite nu sunt. Si daca vrei o lectie de omenie, a dat-o maica ,,traumatizata”, care nu a depus plangere. Asa au scapat purtatoarele acelea de straie calugaresti de un dosar penal care ar fi adus niste ani frumosi de inchisoare. Au invatat ceva din aceasta? Nimic. Cum n-a invatat nici Savu cu ai sai. Lasati busuiocul asa cum e, nu incercati sa-l dregeti, ca Dumnezeu le stie mai bine decqt noi oamenii. Vreti sa va mai dau un exemplu de stareta care avea o trupa de soc si aplica maicilor corectii, daca nu-i convenea ceva? Vrei sa va dau exemplu de stareta care a indraznit sa bata un preot, un arhimandrit, aflat in neputintele batranetelor? Nu o fac pentru ca mi-e rusine de aceste fapte.
  Si nu mai incercati sa fiti ,,eufemistica”, ca va contraziceti singura. Sa stie toti cititorii ca acea maica a fost batuta pentru ca ea si sora ei au refuzat sa partcipe la slujbele la care se pomenea ereticul Savu Teofan, cel care, mai nou, pastoreste,,turma” cu ajutorul jandarmilor.

  1. iertati-ma, sunteti aceeasi care acum cateva postari vorbeati despre „viata sfanta” a parintelui Harpa, dar nu stiti nici macar cum se poate lua contact cu sfintia sa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.