În ziua de 12.11.2017 sătenii din localitatea Orășeni, Botoșani, s-au dus ca de obicei la slujba de duminică săvârșită în biserica parohială din sat, de către preotul care le este păstor sufletesc de peste 17 ani.
Când au ajuns la biserică s-au trezit în stare de asediu, deoarece funcționarii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei veniseră de dimineață, spărseseră ușile bisericii, agresaseră preotul, îi întrerupseseră slujba, și impuseseră un preot nou, cu care ei au spus în nenumărate rânduri că nu sunt de acord. Intrarea prin spargerea ușii a fost asistată de poliție și jandarmi, după cum relatează chiar presa județeană a acelei zile1.
În biserică se aflau și trupe de jandarmi, venite, după cum a declarat, în aceeași zi, comandantul lor județean, “la chemarea preoților” de la MMB. Jandarmii făcuseră un cordon viu în mijlocul bisericii, protejându-l pe preotul din altar, care făcea slujba în locul preotului paroh, și pe angajații mitropolitani.
Oamenii și-au manifestat nedumerirea, indignarea, surprinderea, fără a împiedica însă în mod semnificativ desfășurarea de forțe din biserică. După o perioadă, angajații Mitropoliei, care nu aveau Sfinte Vase cu care să slujească Sfânta Liturghie, și încercaseră să introducă pe ascuns o Sfântă Evanghelie în biserică, băgându-o efectiv în pantaloni, la spate, au părăsit sfântul locaș, lăsându-l pe preotul paroh să își continue slujba pe care acest atac i-o tulburase. Nu s-a semnalat niciun incident major cu acea ocazie, singurul care a avut nevoie de îngrijire medicală fiind preotul paroh, după cum rezultă din certificatul medico-legal scos în zilele următoare și făcut deja public.
La data de 04.12.2017, sătenii din Orășeni au constatat cu surprindere că au fost amendați de Jandarmerie, pentru că ar fi împiedicat executarea misiunii de menținere a ordinei în acea zi.
Din informațiile de la fața locului știm că una dintre persoanele amendate a necesitat îngrijire medicală la un spital din Botoșani, după ce a primit plicul cu notificarea. Asupra altora s-au făcut presiuni la locul de muncă, unor asistenți maternali fiindu-le programate anchete sociale la domiciliu.
Cu toate acestea, toți cei amendați au refuzat să se lase intimidați în vreun fel și au depus contestații în instanță. Având în vedere că ei fuseseră cei agresați de către MMB, asistată de poliție și jandarmerie, sătenii au decis să conteste aceste amenzi, în cuantum variind de la 400 la 4000 de lei.
Din lecturarea acestor plângeri se desprind câteva motive principale:
- Jandarmeria nu avea niciun mandat în acea zi din partea vreunei autorități judecătorești pentru a pune în aplicare vreo hotărâre judecătorească. Acest lucru este consemnat chiar pe unul dintre procesele-verbale și este confirmat de conducerea Jandarmeriei, care afirmă că jandarmii au venit la chemarea preoților MMB.
- Sătenii aveau tot dreptul să se opună unei hotărâri bisericești necanonice, pe care nu o recunosc și care nu poate fi pusă în niciun caz în executare prin forță, în condițiile în care nu exista nicio decizie judecătorească opozabilă lor, care să fie pusă în aplicare de către organele abilitate să facă punerea în executare.
- MMB nu avea nicio hotărâre judecătorească definitivă și executorie și nu era oricum îndrituită să o pună în aplicare prin forță.
- Sătenii au fost victime și nu agresori în acea dimineață.
- Nu există dovezi că oamenii au împiedicat forțele de jandarmi să își facă datoria de a menține ordinea. Jandarmii au putut intra și ieși din biserică cum au dorit, dar nu au intervenit în niciun moment al conflictului, când trimișii MMB au spart în mod ilegal ușa monument istoric, au întrerupt slujba în desfășurare a preotului paroh, l-au agresat pe preotul paroh, au sustras din Sfântul Altar Sfântul Antimis pe care preotul săvârșea de obicei Sfânta Liturghie (mai ales în condițiile în care preotul paroh afirmase public că dacă episcopul cere Antimisul, i-l trimite pașnic, fără probleme), au încercat să facă o slujbă cu un preot pe care credincioșii nu îl doreau. Jandarmii nu au intervenit nici măcar atunci când se presupune că i-ar fi auzit pe unii dintre cei amendați proferând injurii sau amenințări.
- Procesele-verbale nu au fost încheiate de față cu contravenienții, nu sunt semnate de martori, nu li s-au adus la cunoștință contravenienților pe loc; contravenienții nu au fost legitimați, așa cum cere art. 27, alin. 2), lit. b) din Legea 550/2004, deși situația permitea acest lucru, nefiind comparabilă cu spațiile publice în care se confruntă mulțimi mari de persoane (stadioane, proteste etc.).
- Filmarea după care au fost identificați contravenienții s-a făcut în mod ilegal, prin săvârșirea infracțiunii de pângărire a unui lăcaș de cult, prevăzută de art. 382 NCP.
- Cei amendați nu au proferat injurii, amenințări sau agresiuni la adresa celor de la MMB și a forțelor de ordine, nu au organizat grupuri de oameni cu intenția de a se opune forțelor de ordine, ci au acționat spontan în apărarea proprietății lor și a dreptului de a-și exercita libertatea de conștiință religioasă.
- Cei mai mulți dintre ei percep amenzile date de Jandarmerie ca pe o formă de intimidare și descurajare, în vederea unor viitoare acțiuni contra lor, similare celei din 12 noiembrie 2017. Din acest motiv au decis să își ceară drepturile în justiție și să nu cedeze presiunilor și intimidărilor.
Amendarea sătenilor din Orășeni a fost reflectată și într-o publicație aparținând presei botoșănene, cu o întârziere de aproape o săptămână față de prima lansare publică a informației de către siteul de știri creștine OrtodoxINFO. Materialul, intitulat “Au căzut în păcat! Mai multe persoane au fost amendate pentru că s-au bătut în biserică”2, reflectă doar punctul de vedere al Jandarmeriei și pare o încercare de a justifica amenzile pe care aceasta le-a dat sătenilor.
Încă din titlu se lasă a se înțelege că au fost amendați numai „localnicii scandalagii” pentru că “s-au bătut în biserică”, nespunându-se nimic despre vreo amendă aplicată agresorilor de la MMB, pe numele cărora a deschis un proces penal poliția criminalistică, autosesizându-se, după ce a constatat vandalizarea ușilor bisericii monument istoric, și s-a făcut și o plângere penală din partea sătenilor. De altminteri, chiar ziarul care publică acest articol relata într-un material din 12 noiembrie că “preoții din Iași, însoțiți de jandarmi și polițiști au spart ușa bisericii din lemn, cu topoare și răngi, și au intrat înăuntru”3. Din relatările articolului, care pare a fi informat de la sursă, Jandarmeria nu a aplicat nicio amendă agresorilor, în schimb i-a amendat usturător pe cei care s-au apărat contra agresiunii.
Un alt detaliu interesant din articol este legat de modul în care jandarmii i-au descoperit pe contravenienți. Articolul spune că aceștia au fost identificați “dintr-un film pe care [l]-au făcut persoanele implicate în scandal”. Această afirmație pare o încercare a Jandarmeriei de a justifica folosirea unei filmări care să nu fie făcută în condiții de pângărire a lăcașului sfânt în care jandarmii s-au aflat în acea zi. Altminteri, cum se explică faptul că Jandarmeria se folosește de filmări făcute de amatori, când își avea propriul cameraman care filma evenimentele, după cum se vede din fotografiile prezentate în acele zile? Pot fi admise în instanță probe făcute de amatori, mai ales având în vedere faptul că ele puteau fi făcute de oameni care aveau un conflict cu contravenienții, deoarece e greu de crezut că filmările le-a făcut vreunul dintre cei amendați?
Din informațiile pe care le oferă contestația depusă la Judecătoria Botoșani, amenda de 4000 de lei s-a dat unei persoane influente din sat, care nu a organizat scandalul, nu l-a coordonat, nu a proferat amenințări cu violența, nu s-a manifestat violent și nu a fost avertizat de către jandarmi la momentul presupusei fapte, nici nu a fost legitimat. Cetățeanul consideră că a fost amendat cu cea mai mare sumă pentru a fi determinat să nu mai participe la alte acțiuni similare de apărare a bisericii parohiale.
În afară de amenda de 4000 de lei, până la această oră s-au mai adus la cunoștință încă 7 contravenții, nu 22, așa cum scrie articolul din presa județeană. Coincidență sau nu, comunicarea amenzilor s-a făcut pe data de 4 decembrie, în condițiile în care procesele-verbale sunt încheiate pe 17 noiembrie, după ce în data de 3 decembrie a avut loc la Mănăstirea Zosin o întâlnire a contestatarilor părintelui Ioan Ungureanu cu funcționarii bisericești care coordonează acțiunea de denigrare și alungare din parohie a sfinției sale. La această întâlnire s-ar fi făcut unele strategii de luptă pentru perioada următoare. La întoarcerea de la Zosin unul dintre puținii contestatari ai preotului a răspândit în sat zvonul că pe data de 5 decembrie urmează ca jandarmii să descindă din nou la fața locului și să îl înlăture pe preot.
În dimineața zilei de 4 decembrie, prefectul județului a primit o delegație a sătenilor, pe care i-a înștiințat că le vor veni amenzile de la Jandarmerie și că în câteva zile se va interveni în forță contra părintelui, în baza unui ordin judecătoresc. Din relatările participanților la discuție aflăm că, întrebat cine va emite acest ordin judecătoresc și în baza cărui dosar, prefectul s-ar fi arătat încrezător că în cel mult două săptămâni va exista un astfel de ordin care să permită expulzarea părintelui din sat. Domnia sa i-a sfătuit pe sătenii care îl urmează pe părintele Ioan Ungureanu să meargă în altă parte să se roage și “să înființeze o sectă”4.
1 http://botosaninews.ro/335862/cultura/foto-bataie-in-biserica-preoti-si-credinciosi-s-au-luat-la-bataie-intr-un-lacas-de-cult-din-botosani/.
2 http://botosaninews.ro/338331/general/stirea-zilei/au-cazut-in-pacat-mai-multe-persoane-au-fost-amendate-pentru-ca-s-au-batut-in-biserica/.
3 http://botosaninews.ro/335862/cultura/foto-bataie-in-biserica-preoti-si-credinciosi-s-au-luat-la-bataie-intr-un-lacas-de-cult-din-botosani/.
4 http://ortodoxinfo.ro/2017/12/04/satenii-din-oraseni-adreseaza-o-scrisoare-prefectului-rugandu-l-sa-puna-capat-abuzurilor-contra-parohiei-lor-prefectul-le-promite-evacuarea-preotului-cu-jandarmii/
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Fratilor, vreau sa va semnalez o magarie petrecuta in Biserica lui Hristos in arhiepiscopia Albei-Iulia:vioara, orga, cantece lumesti….E strigator la cer!
https://reintregirea.ro/actualitatea-eparhiala/12560-concert-caritabil-in-biserica-pogorarea-sfantului-duh-din-alba-iulia.html
Daca rabdam in continuare, in scurt timp vom asista la concerte de opera si discoteci in una sfanta si soborniceasca si apostoleasca Biserica a lui Hristos, Doamne fereste! Asta se intampla acum in occident cu bisericile catolice desacralizate. Nu cred ca-i cazul sa tacem!
Mai strigător la cer cred că este faptul pomenirii, în acea biserică, a unui episcop eretic, căci Sfinții Părinți spun:
Sfântul Grigorie de Nissa:
”Când credincioșii și preoții pomenesc un episcop eretic, ei nu se adresează Tatălui ceresc, ci lui satan însuși”.
Sfântul Ignatie Teoforul:
”Un episcop care a devenit eretic nu mai este episcop, dar dacă credincioșii continuă să-l considere pe el episcop ortodox, dacă continuă să vină la slujbele din bisericile ce îl pomenesc pe el, să primească “darurile” sau „binecuvântările” lui, atunci vor cădea cu toții în afara Bisericii.”
Sfântul Ciprian al Cartaginei:
“Dacă episcopul care este pomenit in Biserica este eretic, dar oamenii nu-l consideră astfel, atunci o astfel de rugăciune Îl insultă pe Hristos Domnul, care nu poate fi parte din minciună. Oricine se împărtășește într-o biserică unde este pomenit un episcop eretic, chiar dacă preotul acelei biserici învață ortodox, o astfel de împărtășire nu rămâne fără urmări. Acel om va avea parte la Judecata de Apoi cu episcopul eretic, in fundul iadului.”
Înainte de a se pune problema de a nu răbda concertele laice în biserici, cred că ar fi trebuit să se pună problema de a nu răba trădarea ortodoxiei și a lui Hristos în biserici.
Dar nu numai în Alba ci pe întreg cuprinsul țării SF Bisericii au ajuns sali de spectacole
E adevarat ca s-au inmultit concertele in bisericile din Romania, iata roadele pomenirii episcopilor eretici, cum bine spune sora Mirela! In Oraseni vin popii de la ,centru’ cu batele sa fugareasca un vrednic preot care pastoreste cum placut ii este Lui Dumnezeu, colo spectacole de plang Sfintii din icoane, la alt eveniment scarbavnic popii danseaza cu multimea si uite-asa rad dracii de nu mai pot.
Ar trebui sa luati niste ore de gramatica….,
Poate va ajuta doamna profesoara…
Doamne ajuta!
Mai degraba luati ore de gramatica domnule Ivan. La varsta dumneavoastra, nu stiti sa scrieti? Decat sa aveti grija parintelui sau a preotesei, mai bine aveti grija dumneavoastra. Nu va este rusine sa scrieti zilnic numai prostii si cu atatea greseli? Nu va impiedica nimic nici pe dumneavoastra sa cititi legea si sa fiti informat. Daca alte persoane sunt interesate sa citeasca si sa cunoasca, nu inseamna ca sunt cu nasul pe sus. Problema este la dumneavoastra…in loc sa judecati pe altii, puneti mana si faceti ceva folositor. Nu purtati grija preotesei cum invata copiii la scoala…fiti sigur ca daca va invata si pe dumneavoastra, nu mai faceati greselile pe care le faceti in scris…
Persoanele care sunt acuzate din conducerea satului, a judetului fac parte din acelasi partid ca cei de la guvernare. Cititi presa? Vedeti cat de multumita este populatia de ei??!! Este dezastru in tara pentru ca ne conduc niste persoane ca Dragnea, Tudose, prefectul jud. dumneavoastra, primarul dvs etc….nu candideaza oameni pregatiti ci cei slabi pregatiti si care pot fi manipulati…deci nu mai comentati de parintele, analizati mai bine actiunile „prietenilor dumneavoastra” – viceprimarul, primarul, prefectul etc…nu mai zic de cei din MMB…
Mi-e mila sincer de dumneavoastra domnule Ivan…cum ajung cei de la MMB sau ceilalti actori implicati in mizeria aceasta, sa va manipuleze si dumneavoastra sa improscati cu noroi in niste oameni pe care nu ii cunoasteti si care au facut ceva in viata. Dar cine stie, poate intr-o zi vi se vor intoarce toate astea si atunci veti dori ca macar cineva sa creada in dumneavoastra…Si cineva care a comis o infractiune grava, beneficiaza de prezumtia de vinovatie pana la proba contrarie, dar nu cineva care nu a ascultat ierarhul…dar ce stiti dumneavoastra???!!!Cum sa isi rezolve problemele cu cei de la Iasi sau Bucuresti, sa se ia la tranta cu ei??!!Scrieti ca sa va aflati in treaba…