Sătenii din localitatea Schit Orășeni au depus astăzi, 7 decembrie 2017, o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție împotriva mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, a prefectului județului Botoșani, Dan Șlincu, a primarului Comunei Cristești, Lucian Borfotină, și a comandanților județeni ai Inspectoratelor de Poliție respectiv de Jandarmerie din Botoșani. O plângere similară a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, împotriva vicarului administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, preot Marian Timofte, a inspectorului bisericesc preot Florin Chirilă și a protopopului de Botoșani, preot Lucian Leonte.
Gama de acuzații este largă și cuprinde infracțiuni precum:
- constituirea unui grup infracțional organizat (art. 367 NCP),
- hărţuire (art. 208 NCP);
- loviri și alte violențe (art. 193, alin. 2 NCP);
- distrugerea unui monument de patrimoniu cultural (art. 253 alin. 1 şi 3 NCP);
- profanarea unui lăcaș de cult (art. 382 NCP);
- instigarea publică (art. 368 alin. 2 şi 3 NCP);
- tulburarea de posesie (art. 256 NCP);
- împiedicarea exercitării libertăţii religioase şi obligarea prin violență la îndeplinirea unui ritual interzis de cultul căruia îi aparţine victima (art. 381 alin. 1,2 şi 3 NCP);
- furt (288 NCP)
- fapte asimilate faptelor de corupţie (art. 13 din Legea 78/2000).
Din descrierea faptelor pe care sătenii semnatari le reclamă în plângere, rezultă că, în data de 12.11.2017, un grup de indivizi neidentificați au năvălit în biserica parohială din Schit Orășeni, însoțiți de vicarul administrativ preot Marian Timofte, inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă, protopopul Lucian Leonte, primarul Comunei Cristești, dl. Lucian Borfotină, și asistați la scurtă vreme de efective de jandarmerie și poliție. Indivizii încă neidentificați au întrerupt slujba pe care preotul paroh o săvârșea la acel moment în biserică, au spart ușa monument istoric, lovindu-l pe preotul Ioan Ungureanu, care încerca să împiedice accesul lor în sfânta biserică.
Funcționarii bisericești, pretextând că au mandat de la mitropolitul Moldovei și Bucovinei să îl înlocuiască pe preotul Ioan Ungureanu, au procedat la scoaterea afară din Sfântul Altar prin forță și imobilizarea acestuia, după care l-au introdus în Sfântul Altar pe preotul Ovidiu Lăzărescu, adus din satul vecin Draxini1. Luând în serios afirmația funcționarilor MMB că execută un ordin al mitropolitului, sătenii l-au cuprins în plângerea penală și pe mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan, pentru instigare la fapte de violență, intrare prin efracție, hărțuirea și molestarea credincioșilor, obligarea acestora prin violență să îl pomenească la slujbe etc.
Slujba pe care preotul adus de funcționarii MMB a început-o s-a desfășurat în prezența jandarmilor, echipați cu armament de luptă, care au organizat un cordon în interiorul bisericii, fără a ține seama de o conduită obligatorie pe care oricine intră într-o biserică ortodoxă trebuie să o aibă față de sfintele icoane și celelalte bunuri sacre din lăcaș sau chiar față de serviciul religios pe care cel pe care îl aduseseră începuse să o săvârșească. Rolul cordonului era de a izola preotul adus și delegația MMB de poporul credincios, care își manifesta refuzul de a asculta slujba celui impus prin violență de către funcționarii mitropolitani. Unul dintre jandarmi, poziționat în fața sfintelor uși ale altarului, cu spatele la ele, într-o poziție în care, în bisericile ortodoxe, numai preotului slujitor îi este permis să slujească, făcea o filmare, în baza căreia ulterior unii dintre săteni au fost identificați și amendați cu amenzi în cuantumuri uriașe, de până la 4000 de lei, în condițiile în care ei erau de fapt victimele agresiunii, iar desfășurarea de forță nu a înregistrat violențe notabile, cu excepția lovirii preotului paroh, care a avut nevoie de trei zile de îngrijire medicală, după cum rezultă din certificatul medico-legal atașat la plângere. (Sătenii au contestat amenzile primite în instanță, cerând printre altele inclusiv neacceptarea în instanță a filmărilor Jandarmeriei, deoarece s-au făcut ilegal, prin săvârșirea faptei de profanare de lăcaș de cult.)
Din textul plângerii mai rezultă că, la un moment dat, inspectorul preot Florin Chirilă a intrat în Sfântul Altar al bisericii, de unde a sustras Sfântul Antimis pe care se slujește Sfânta Liturghie, urmărind prin aceasta să-l determine pe preotul Ioan Ungureanu să renunțe la slujba din acea zi și să părăsească biserica, în condițiile în care Sfântul Antimis i-a fost dat personal preotului de către mitropolit cu mult înainte de sinodul din Creta. (În filmarea în care preotul relatează ce s-a întâmplat în acea zi, se spune că o altă metodă de a-l scoate pe preot din biserică ar fi fost o încercare a unora dintre indivizii neidentificați de a o răpi pe preoteasă, gândindu-se că preotul va veni să o caute și va fi astfel scos din biserică. Planul a eșuat, dar preoteasa s-a ales cu o amendă de 1000 de lei de la Jandarmerie, pentru că… ar fi organizat un grup cu care a creat o tulburare a ordinii publice în biserică, deși domnia sa nici nu se afla în biserică la acel moment.)
Unul dintre membrii forțelor de ordine a tăiat frânghia clopotului, fără nicio preocupare pentru faptul că acesta este un obiect liturgic indispensabil într-o zi de duminică.
La aceste fapte, sătenii mai adaugă și că de luni de zile comunitatea lor este asediată de către funcționarii mitropolitani, care pretind că execută ordinele mitropolitului, fiind intimidați, hărțuiți, împiedicați să se roage în liniște în biserica pe care ei au construit-o în localitate, alături de preotul față de care și-au manifestat în nenumărate rânduri susținerea.
Primarului comunei îi reproșează faptul că de luni de zile domnia sa a devenit practic funcționar MMB, sprijinind fără rezervă planul de înlăturare a preotului Ioan Ungureanu, în ciuda faptului că Legea cultelor 489/2006 cere ca autoritățile publice să nu favorizeze vreunul dintre cultele legal recunoscute.
În urmă cu câteva zile, din ordinul primarului și al viceprimarului, s-a tăiat alimentarea cu curent electric a curții interioare a Schitului Orășeni, la câteva zile după ce doi indivizi, aparținând grupului care îl contestă pe preotul paroh, au agresat doi credincioși în fața bisericii, pe unul, în vârstă de peste 70 de ani, lovindu-l cu pumnul în tâmplă, pe celălalt amenințându-l cu un cuțit, iar un vecin al preotului, rudă cu cei doi, a proferat amenințări cu moartea la adresa acestuia.
De câteva zile primăria Cristești este în febra căutării documentelor bisericii Schit Orășeni, acesta fiind singurul lucru care îi preocupă pe angajați, la ordinul aceluiași primar. Chiar astăzi, vicarul administrativ preot Marian Timofte a fost văzut la primărie, căutând actele bisericii respective, fără prea mare succes, se pare.
Prefectului i se reproșează implicarea de partea Mitropoliei în acest scandal, în condițiile în care preotul Ioan Ungureanu i-a trimis două memorii în care îi cerea să pună capăt abuzurilor primarului Borfotină. Memoriile au rămas fără niciun răspuns.
Imediat după scandalul din 12.11.2017, prefectul județului a ținut o întrunire cu toți cei participanți la agresiunea din dimineața acelei zile de la Schit Orășeni. Cu acea ocazie, în loc să înfiereze și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, prefectul a cerut un plan de atac care să urgenteze înlocuirea preotului Ungureanu. Cu acea ocazie, domnia sa și-a exprimat dorința obținerii, în cel mai scurt timp, a unui “ordin judecătoresc” de înlăturare a preotului din parohia pe care o păstorește de 17 ani.
Față de această situație, preotul Ioan Ungureanu a depus un memoriu primului-ministru2, solicitându-i să intervină pentru a reinstaura legalitatea funcționării instituțiilor statului la nivelul județului Botoșani. Într-o audiență pe care a avut-o cu o delegație a sătenilor din Schit Orășeni, într-o încercare a acestora de rezolvare amiabilă a acestui conflict, prefectul i-a informat că zilele acestea va primi o anchetă a corpului de control al primului-ministru, exprimându-și convingerea că ea se va desfășura fără probleme, fără a spune însă sătenilor de unde știe cum vor reacționa funcționarii guvernamentali și că totul va fi bine.
Aceasta nu este singura declarație problematică pe care prefectul județului a făcut-o cu acea ocazie. Domnia sa și-a exprimat convingerea că în cel mult două săptămâni se va obține un ordin judecătoresc de evacuare a părintelui Ioan Ungureanu, în condițiile în care nu există niciun proces deschis de către MMB contra sfinției sale și, chiar dacă ar exista, nimeni nu poate ști, în condiții normale, ce decizii poate lua un judecător, atunci când are în față un dosar. De unde știe prefectul de Botoșani cu atâta siguranță că un judecător local va da un ordin de evacuare a preotului Ioan Ungureanu?
Pe aceeași linie, domnia sa a respins cele 204 semnături cu care sătenii și-au însoțit memoriul pe care i l-au adus, pe motiv că ar fi false, însă a acceptat ca adevărate cele 30 de semnături ale celor care susțin înlăturarea părintelui Ioan Ungureanu din parohie (domnia sa a avansat cifra de 30 de semnături ale celor care îl contestă pe părinte). De unde putea ști prefectul că semnăturile sunt false, dacă le văzuse cu câteva minute înainte, iar oamenii i-au promis că vor proba că semnăturile sunt adevărate prin aducerea tuturor semnatarilor într-o demonstrație pașnică și legală în fața prefecturii?
Conducătorilor forțelor de ordine din județ li se reproșează faptul că nu au intervenit pentru a-i apăra pe săteni de abuzurile MMB, ci au susținut discret sau direct, acțiunile mitropoliei. La întâlnirea cu prefectul din ziua de 12.11.2017, comandanții structurilor MAI au afirmat că “intervențiile pe care le-au avut până acum au avut la bază strict solicitările preoților”3. Cu alte cuvinte, unitățile de luptă MAI au venit la Schit Orășeni chemate de către MMB și au asistat fără niciun fel de reacție la abuzurile MMB, în ciuda faptului că MMB venea la Schit Orășeni pentru a agresa o comunitate, pe care jandarmeria și poliția trebuie să o apere de aceste acțiuni ilegale, mai ales că funcționarii MMB nu sunt executori judecătorești, pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească executorie și definitivă, emisă de vreo judecătorie din județ, nu au o asemenea hotărâre judecătorească, iar hotărârile bisericești nu pot fi puse în aplicare prin forță de către slujbașii mitropoliei, ci se pot pune în aplicare numai după ce MMB obține o hotărâre definitivă și executorie de la o instanță. În niciunul dintre aceste cazuri, jandarmeria și poliția nu se pot comporta ca unități aflate în subordinea MMB, deoarece între cele trei instituții nu există nicio relație de subordonare.
1 http://ortodoxinfo.ro/2017/11/15/parintele-ioan-ungureanu-se-adreseaza-primului-ministru-cu-privire-la-implicarea-prefectului-de-botosani-scandalul-de-la-schit-oraseni/.
2 http://ortodoxinfo.ro/2017/11/15/parintele-ioan-ungureanu-se-adreseaza-primului-ministru-cu-privire-la-implicarea-prefectului-de-botosani-scandalul-de-la-schit-oraseni/.
3 https://www.botosaneanul.ro/stiri/edinta-fara-concluzii-la-prefectura-cu-scandalul-de-la-biserica-schit-oraseni-/.
Fericiti cei prigoniti…
Inca mai poarta masca slujitorii satanei…vine vremea cand mastile vor cadea, prigoana va fi crunta ! Nu vom mai putea trai in lume !!!
Ortodoxie fără ortodocși ! „Tu te numești Petru și pe această piatră voi întemeia Biserica Mea și porțile Iadului nu o vor birui pre ea” – aceste cuvinte ne-a transmis Domnul adresându-se lui Simon – Petru. Nu vă temeți de cei ce pot ucide trupul, ci temeți-vă de Cel ce poate arunca sufletul în focul Iadului pe vecie. Oare nu se vede la nivel de țară cele ce se întâmplă în popor? Preoțimea care slujește în Altare, oare nu vede că Ortodoxia a rămas fără ortodocși? Degeaba preoții slujesc în bisericile lor dacă frați de-ai lor sunt prigoniți sub privirile lor iar ei nu zic nimic. Când s-a mai pomenit ca Ortodoxia să se „propovăduiască” cu ciomagul? Iată pe cine avem în fruntea Bisericii Ortodoxe Române. Vedeți toți și nu vă mirați, ci plângeți de starea în care ați ajuns prin lipsa voastră de atitudine față de mârșăviile ce se întâmplă acolo unde ar fi trebuit să troneze Dumnezeu. Toți care nu luați atitudinea cea corectă, toți ați ajuns de plâns. Mai e un pic și se trage linie pentru a face adunările și scăderile. Dacă rămâneți așa, ați pierdut tot efortul depus de până acum. Lipsa de atitudine duce la Iad . Se apropie astfel și vremea voastră, a celor prigonitori, dar și vremea noastră a celor prigoniți. Apoi pentru toți, viața de Apoi, fiecare cum și-a lucrat-o însă. Doamne ajută !
Tocmai că ei nu propovăduiesc ortodoxia ci erezia
Doamne ajuta! Au facut bine. Dar mafia e puternică. Dreptate nu se mai face demult. Stiu că in ultimul timp triumfă infractorii si răii. Iar cei buni si nevinovati plătesc. Să ne rugăm.
Mai grav e ca astazi cei rai sunt admirati, sustinuti, incurajati si luati drept modele de majortitatea. Oamenii de azi au mentalul acesta deja de mici. In scolile publice, de exemplu, acest mental pare ca domina, cei rai sunt laudati si incurajati, iar cei buni sunt insultati si marginalizati, unii ar spune ca sunt inca mici… dar lucrurile se leaga intre ele.
Asadar astazi raul a devenit bine si binele rau, infractorul este aparat, iar victima persecutata. Acest lucru este o consecinta a lipsei de credinta.
DOAMNE AJUTA-LE! caci chiar merita o lectie toti cei implicati in evenimente
Cine nu ia atitudine este de parte prigonitorilor. Scris este în Scriptură(în Noul Testament): „Cine-și va apăra sufletul său, și-l va pierde( e vorba de cei care nu iau atitudine și stau și doar privesc la cei ce iau atitudine, ca nu cumva să le vină răul din partea prigonitorilor), dar cine-și va pierde sufletul său pentru Mine și Evanghelia Mea(adică pentru Adevăr și învățătura lui Hristos), adică e vorba de cei ce iau atitudine, care nu pun nimic mai de valoare înaintea adevărului și învățăturii lui Hristos(Evanghelia), acela și-l va câștiga(pentru eternitate)”. Pentru unii a sta deoparte a devenit un mod de a fi. Lasă că se bat alții și pentru noi, iar noi venim repede când s-or împărți cele ce alții au câștigat prin lupta(atitudinea) lor, își zic mulți în sinea lor. Numai că prin acest mod de a gândi și a fi, ei nu știu că intră în categoria celor „căldicei” care nu-s deloc plăcuți lui Hristos. Este vremea când trebuie fiecare să ducă lupta pentru sufletul său, dar și pentru binele familiei sale. Hristos ne spune foarte frumos așa: „ Cine va auzi glasul Meu, acela va învia”. Nu veți putea fi vii până ce nu veți auzi(înțelege) glasul Celui ce ne sfătuiește să iubim din tot sufletul, cugetul, inima și virtutea noastră adevărul. Cine vrea să fie viu știe acum cum trebuie să fie, adică ce atitudine să adopte. Nimeni să nu se mai plângă că nu i s-a oferit șansa de a deveni viu. Atitudinea exprimată te face viu. Simplu și la obiect. Și este loc în orice domeniu pentru a lua atitudine, fiecare la locul său și în dreptul său. Doamne ajută !
Cu ajutorul lui Dumnezeu se va face dreptate si sa speram ca cei vinovati vor plati. Trebuie sa avem incredere ca instantele de judecata sunt corecte si ca cei vinovati vor fi trasi la raspundere de la cel mai mare la cel mai mic.
mai grav este ca nu se cunoaste inca realitatea
ce au facut autoritatile locale pana sa degenereze acest conflict?
si-au trimis aghiortantii sa taie lumina la un lacas de cult ?
grupul infractional de la primaria Cristesti este in cardasie cu pr. Leonte , cu prefectul si nevasta soferului,Fedorovici, sustinuti astfel de ,, ciuma rosie”
mergeti sa- l cunoasteti pe distinsul consilier al primarului psd- ist , dati o simpla cautare pe internet
o sa ramaneti surprinsi cine este acest pensionar
si cate sfaturi penale va poate da
este un adevarat ,,guru” penal pentru cei de acolo, in loc sa stea acasa si sa manance pensia
saracii oameni , au ales