Numărul românilor care raportează reacții adverse la anumite medicamente, în creștere

Author:

Orice medicament are trecute pe prospect şi posibile reacţii adverse. Cele mai uzuale pot fi durerile de cap, ameţelile, greaţa dar se poate ajunge şi la şoc anafilactic, mortal în anumite cazuri. În oricare din aceaste cazuri cele mai bune sfaturi nu le pot da medicii!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Este important ca reacţia adversă să fie raportată Agenţiei Naţionale a Medicamentului., fie de către pacient, fie de către specialist. Autorităţile sunt obligate să evalueze imediat sesizarea, să o transmită în baza europeană de reacţii adverse şi să anunţe producătorul medicamentului. Orice raportare poate duce la modificarea prospectului medicamentului, la noi studii de siguranţă şi publicarea unui avertisment de siguranţă. Cazurile grave duc la suspendarea ori chiar la retragerea autorizaţiei medicamentului.

Agenţia Naţională a Medicamentului face apel la populaţie să citească prospectele medicamentelor. Cele eliberate fără prescipţie medicală trebuie administrate de obicei pe o perioadă scurtă de timp. Excesul este periculos.

Anul trecut, Agenţia Naţională a Medicamentului a primit aproape 5.000 de fişe de raportare a reacţiilor adverse. 2.609 dintre ele au fost pentru reacţii adverse grave.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X