Cozi interminabile la băncile din Zimbabwe, o imagine obişnuită în ţara africană afectată de ani de zile de criză economică. Oamenii speră că, după învestirea de ieri a noului preşedinte, situaţia să se schimbe treptat.
„Am plecat de acasă la 3 şi jumătate dimineaţa. Am ajuns la bancă în cam 15 minute. Acum stau la coadă de aproape 4 ore.”
Criza de lichidități face ca astfel de scene să se repete în fiecare zi. Ca sa facă faţă solicitărilor, băncile au impus o limită zilnică pentru numerarul extras. Ţara a abandonat moneda proprie în 2009, din cauza inflaţiei masive şi a adoptat dolarul american.
„Stăm la coadă ca să scoatem bani cash de la bancă. E o limită de 15 dolari pe zi, dar e prea puţin.”
Chiar şi aşa, de multe ori oamenii petrec ore în şir la rând, doar ca să fie anunţaţi că banca nu mai are fonduri. Noul preşedinte a promis în discursul de inaugurare că va reface economia ţării, după zeci de ani de criză profundă. Schimbarea va veni abia după modificarea legislaţiei care îi discriminează pe albii din ţară, sunt de părere analiştii.
Una dintre cele mai grele sarcini este revitalizarea agriculturii, o ramură a economiei complet distrusă după naționalizarea de acum 17 ani a fermelor deţinute de albi. O altă provocare este situaţia din industria extractivă, grav afectată de legile care i-au obligat pe albi să vândă cetăţenilor de culoare 51 la sută din acţiunile companiilor.