X

[VIDEO] SCANDALOS! Viceprimarul MMB-ist al Comunei Cristești taie curentul din curtea Schitului Orășeni

de Mihai-Silviu Chirilă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-un gest stupefiant, căruia nu i s-a prezentat nicio justificare legală, viceprimarul Comunei Cristești, Stănuc Liviu, s-a prezentat astăzi împreună cu un electrician în satul Orășeni și a tăiat legăturile care alimentau cu curent electric curtea bisericii parohiale Schit Orășeni, lăsând în beznă biserica monument istoric.

În încercarea de a înțelege ce a determinat acest gest halucinant, părintele Ioan Ungureanu a mers la sediul primăriei, unde a cerut să i se prezinte documentul care autoriza această tăiere a curentului electric. Nu i s-a dat nicio hotărâre a Consiliului Local sau vreun ordin semnat de primarul localității, în care să i se explice motivele pentru care s-a procedat la acest gest. Nu i s-a arătat nici vreo cerere din partea Arhiepiscopiei Iașilor, prin care să se ceară întreruperea alimentării cu curent a parohiei respective.

Membrii Consiliului Parohial și ai Comitetului Parohial au depus o cerere la primărie, în care cereau să li se prezinte temeiul legal în virtutea căruia s-a făcut debranșarea de la rețeaua electrică. În petiție se amintea că, în urmă cu 10 ani, fostul primar al localității a acceptat să furnizeze curent electric din fondurile comunei, printr-un demers legal făcut atunci pe lângă autoritățile din acea perioadă. Petiționarii i-au amintit primarului că biserica din Orășeni este cea mai veche și mai emblematică biserică din comună, având o vechime de patru secole și o reputație culturală pe măsură.

În mod normal, de vreme ce primăria plătea curentul electric care ilumina curtea monumentului istoric de la Schit Orășeni, viceprimarul ar fi trebuit să aibă o motivație serioasă pentru a decide tăierea curentului electric, iar această decizie trebuia aprobată de Consiliul Local sau măcar de către primar și trebuia adusă la cunoștința parohiei Schit Orășeni, pentru a da posibilitatea Consiliului Parohial să o conteste în conformitate cu legea, așa cum se poate contesta orice act al administrației publice. Parohia nu a primit nicio somație prealabilă, din care să rezulte că ceva ar fi în neregulă cu alimentarea cu curent electric.

În conformitate cu Legea Cultelor 489/2006, art. 9, alin. (3), “autoritățile publice cooperează cu cultele în domeniile de interes comun și sprijină activitatea acestora”. Art. 10, alin. (6) al legii stipulează că “cultele recunoscute pot beneficia, la cerere, de sprijin material din partea statului, pentru cheltuielile privind funcţionarea unităţilor de cult, pentru reparaţii şi construcţii noi, în raport cu numărul credincioşilor, conform ultimului recensământ, şi cu nevoile reale”. De aici rezultă că alimentarea cu curent electric a parohiei, care este și monument istoric, poate fi făcută din fondurile primăriei, așa cum se întâmplă în toată țara cu lăcașurile de cult, mai ales cu cele care sunt de patrimoniu național.

Tăierea fără nicio explicație a curentului electric în curtea parohiei survine după ce, în urmă cu două săptămâni, biserica parohială a fost luată cu asalt de către indivizi neidentificați încă, conduși de către funcționarii MMB preot Florin Chirilă și preot Marian Timofte, care au dorit să instaleze astfel un alt preot în locul părintelui Ioan Ungureanu. Un dosar penal a fost deschis de către poliția criminalistică, venită la fața locului pentru a evalua stricăciunile. În urma agresiunii, părintele a fost lovit și a necesitat câteva zile de îngrijire medicală.

Sâmbăta trecută, doi indivizi care locuiesc în preajma casei parohiale au agresat doi credincioși, unul în vârstă, pe care l-au lovit cu pumnul în tâmplă, și altul mai tânăr, pe care l-au amenințat cu un cuțit. În aceeași noapte, de la casa din apropierea casei parohiale s-a auzit îndemnul “adu toporul, să mă duc să îi tai capul popii!”. Intervenția forțelor de ordine, chemate insistent de către părintele Ioan Ungureanu, a preîntâmpinat un eveniment care putea degenera.

Date fiind aceste pericole reale, părintele Ioan Ungureanu a sunat în această seară la serviciul național de urgență 112, pentru a cere pază din partea poliției și jandarmeriei, pentru ca situația creată prin tăierea curentului electric și lăsarea în beznă a curții bisericii și a spațiului public din fața acesteia să nu inspire pe cineva să încerce un nou asalt asupra bisericii sau a casei parohiale. Serviciul de poliție municipal a promis că agentul din localitate va veni să evalueze situația și să acorde sprijinul necesar.

Decizia luată astăzi de către primărie se înscrie pe linia șicanelor pe care autoritățile locale, instigate de către funcționarii MMB, i le fac părintelui Ioan Ungureanu de luni de zile, în ciuda faptului că acesta a reclamat situația în mai multe rânduri la prefectură.

În luna septembrie, firma de distribuție din zonă a fost sesizată de către primarul Lucian Borfotină că la parohia Schit Orășeni s-ar fura curent electric. O echipă a Serviciului de Inspecție Energetică a efectuat un control la fața locului și a constatat că nu are loc nicio scurgere frauduloasă de energie. În aceste condiții, decizia primăriei de a debranșa parohia este cu atât mai greu de explicat.

Urmărind evenimentele care s-au desfășurat aproape fără încetare în Orășeni în ultimele săptămâni, se poate spune că după ce Mitropolia Moldovei și Bucovinei a încercat fără succes luni de zile să stingă lumina credinței din sufletele ortodocșilor din parohia respectivă și să îi lase în bezna ereziei ecumeniste, primăria a reușit, printr-o acțiune abuzivă, să îi lase în bezna nopților lungi de iarnă, într-o localitate în care prezența gospodărească a autorităților locale este atât de palidă, încât dacă sfinții fondatori ai parohiei s-ar preumbla pe ulițele satului ar putea constata că mai nimic nu s-a schimbat de pe vremea când erau peregrini prin această lume trecătoare.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

18 comentarii

 1. Casa în care locuiește pr. Ioan Ungureanu nu aparține MMB, ci satului.
  Nu știu dacă am înțeles bine, dar MMB nu este nici proprietara bisericii, ci sătenii. Dacă e așa, atunci nu pot să-l dea afară pe pr. Ungureanu de pe o proprietate care nu le aparține. Ghinion. Și atunci ce vor inventa oare ca să alunge pe pr. Ungureanu, pentru că până nu fac asta, nu se lasă. Imaginația nu le lipsește …
  Alimentarea cu curent electric se poate relua dacă sătenii plătesc factura la curent. Astfel, primăria care a plătit până acum curentul, nu ar mai avea nici un motiv să-l întrerupă.

 2. Ii face un bine Pr, ca nu mai e nevoie sa plateasca factura cu cod de bare(666)luna de luna, alternativa este panouri solare, eoliana si generator de curent

 3. “Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decât Lumina. Căci faptele lor erau rele.
  Că oricine face rele urăşte Lumina şi nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească.
  Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârşite.” (In. 3, 19-21)

 4. Cine e certat cu legea doamna, este pentru ca a comis o fapta antisociala, nu din cauza parintelui. Si a muncit acolo 17 ani, sa plece ca vrea MMB-ul sau persoane ca dumneavoastra sau altii?Dumneavoastra daca ati fi supusa unor abuzuri din partea sefilor dupa zeci de ani de munca, ati lasa totul si ati pleca in alta parte?

  1. Doamna, nu el a bagat zazanie intre sateni, ci persoanele care s-au alaturat celor de la MMB. Cum ar putea parintele sa reuseasca in fata abuzurilor celor de la MMB daca nu cu ajutorul oamenilor din sat?Alti preoti si-au facut din donatii averi, si-au luat Porsche si altele asemenea.El a facut acolo un colt de Rai, a fost pentru oameni. Incercati sa va puneti macar o luna in locul dumnealui sa vedeti daca reusiti sa tineti piept unor abuzuri de neimaginat doar pentru ca nu sunteti de acord cu conceptia superiorului.Nu asa se procedeaza doamna…cei de la MMB recurg la astfel de tertipuri ca cel cu taierea curentului electric pentru a-l determina psihic pe parinte sa renunte pentru ca stiu si ei ca altfel nu pot sa il scoata.Nu a fost caterisit pentru motive cum au fost cazurile preotilor din tara, a fost caterisit pentru nepomenirea ierarhului superior, pentru ca face naveta si alte asemenea…Oare parintelui i-a fost usor sa faca naveta atatia ani sau cineva face acest lucru pentru ca are alta posibilitate si o face din narav?

 5. Da a facut din donatii dar daca nu muncea nu se facea nimic cu banii sau exact isi facea vila si isi lua masina scumpa. Dar a facut un colt de Rai la noi in sat. Si preotul dinaintea lui a facut naveta si nimeni nu l-a acuzat…. iar biserica era… loc de pascut animalele. Eu imi aduc aminte cum era biserica in copilaria mea si va spun ca ii plangeai de mila….

 6. Sunt convins ca daca exista credinta si dragoste,se poate desfasura activitatea acolo si fara curent electric si cred ca in fata lui Dumnezeu e la fel de bine primita rugaciunea si la curent dar si la lumanare,unde nevointa e mai puternica si unde se cere ,,Sa învie Dumnezeu și să se risipească vrășmașii Lui.Să piară,cum piere fumul,cum se topește ceara de la fața focului așa să piară dracii(gen viceprimar)…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button