Potrivit Reuters, citată de Unimedia, experții în domeniul identificării digitale din cadrul ONU și al altor agenții au fost la Chișinău săptămâna aceasta pentru a discuta modalitățile posibile de utilizare a tehnologiei pentru a proteja copiii de exploatare.
În fiecare an, sute de femei și fete cu vârste de la 13 ani sunt traficate din Republica Moldova în Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și alte țări, cel mai adeseapentru a lucra ca sclave sexuale, potrivit unor studii internaționale.
„Este o problemă stringentă și suntem dornici să găsim soluții eficiente care să ne ajute să o abordăm”, a declarat Mihail Beregoi, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, scrie sursa.
Mai mult, Reuters scrie că Republica Moldova a fost inclusă pe lista de monitorizare a Statelor Unite, care nu face suficient pentru a combate traficul de ființe umane la începutul acestui an.
Copiii care trăiesc în zonele rurale sunt în mod deosebit expuși riscului de trafic, deoarece adesea nu dețin identitate, ceea ce îi face invizibili autorităților și acest fapt favorizează acțiunile traficanților de a-i transporta peste hotare cu documente false, spun experții.
Blockchain ar putea fi folosit pentru a le oferi acte de identitare bazate pe date biometrice, cum ar fi amprentele sau scanările faciale, ceea ce ar fi imposibil de falsificat, a declarat Yoshiyuki Yamamoto, consilier special al UNOPS.
„Dacă vrem să instituim un sistem fiabil de gestionare a identității, trebuie să se bazeze pe ceva imuabil”, a spus acesta înainte de a călători la Chișinău.
Aproximativ 40 de milioane de persoane au fost identificate anul trecut ca sclavi – în majoritate femei și fete – în muncă forțată și căsătorii forțate, potrivit grupurilor anti-sclavie.
UNOPS a anunțat în această lună că s-a alăturat echipei World Identity Network (WIN), unui grup de campanie și altor agenții ale U.N., pentru lansarea unui proiect pilot care folosește un blocaj pentru a lupta împotriva crimei.
Republica Moldova a fost prima țară care a manifestat un interes concret pentru acest proiect, a declarat Mariana Dahan, director executiv al WIN, care speră să înceapă în curând pilotul.
Republica Moldova, cea mai săracă țară a Europei, se află la granița cu România, cu care are legături strânse de limbă și culturală, dar rămâne foarte dependentă de resursele rusești de energie, mai scrie reuters.com.
Blockchain, care a apărut pentru prima dată ca sistem de bază pentru Bitcoin, este o înregistrare digitală a tranzacțiilor întreținute de o rețea de computere conectate la internet fără o autoritate centralizată greu de manipulat.
Dahan a declarat că asigurarea identității copiilor pe o platformă pe bază de blocuri ar permite identificarea abuzurilor în orice moment și, de asemenea, să permită înregistrarea tentativelor de trafic.
http://evz.ro/laszlo-borbely-prioritatea-romaniei-va-fi-legata-de-dezvoltarea.html
Se pare ca EVZ e foarte speriat de posibilele comentariile la articol, fiindca au facut butonul de trimitere a comentariilor nefunctional pe pagina dupa primul comentariu postat.