Românii consumă cele mai multe antibiotice din UE, iar la noi bacteriile au cea mai mare rată de rezistenţă la tratament 

Author:

Românii consumă cele mai multe antibiotice din Uniunea Europeană, iar în România bacteriile au cea mai mare rată de rezistenţă  la tratament

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România este fruntaşă în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice, aflându-se în primele cinci ţări alături de Franţa şi Grecia, astfel ţara noastră are printre cele mai mari rate de rezistenţă a bacteriilor la tratamente, se arată într-un raport al Observatorului Român de Sănătate.

„Consumul ridicat de antibiotice a transformat România într-una din ţările europene cu cele mai mai mari rate de rezistenţă a bacteriilor la tratament. Rezistenţa la antibiotice a fost catalogată în cadrul unei reuniuni a ONU ca fiind «cel mai mare şi urgent factor de risc global care necesită atenţie internaţională şi naţională». (…) România este statul din U.E. cu cel mai mare procent de folosire a antibioticelor fără prescripţie medicală”, reiese din raportul Observatorul Român de Sănătate.

Potrivit Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), în ţara noastră se consumă zilnic între 29 şi 36 de antibiotice la fiecare 1.000 de locuitori, iar în anul 2014, aceeşi organizaţie a atras atenţia că România se află „în zona roşie” şi că măsurile depind în mare măsură de „voinţa politică”.

„În 2016, au fost implementate mai multe acţiuni menite să încurajeze utilizarea raţională şi ponderată a antibioticelor şi să limiteze fenomenul rezistenţei la antibiotice. Cu cât momentul Colectiv s-a îndepărtat, cu atât elanul autorităţilor a scăzut, ajungându-se ca în 2017 să se înregistreze stagnări în mai multe zone de acţiune. Este important de subliniat că pentru folosirea incorectă şi în exces a antibioticelor responsabilitatea nu este unilaterală”, se mai arată în raport.

Observatorul Român de Sănătate precizează că principalele cauze ale situaţiei critice din România sunt legate de utilizarea excesivă şi nejustificată de antibiotice, fie la cererea pacientului, fie de către medici, ghidurile de terapie antibiotică nu sunt suficient elaborate sau sunt ignorate când există, dar şi număr redus de medici specialişti dedicaţi rezolvării problemei. Conform sursei citate, „adeseori pacienţii sau familiile lor exercită presiuni asupra farmacistului sau medicului pentru eliberarea unui antibiotic chiar şi când folosirea acestuia nu este justificată medical. În România, acest fenomen este încă semnificativ după cum arată statisticile existente. Antibioticele nu scad febra şi nu au efect în cazul răcelilor şi infecţiilor respiratorii”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a desemnat perioada 13-19 noiembrie 2017 ”Săptămâna mondială de conştientizare a rezistenţei la antibiotice”.

2 thoughts on “Românii consumă cele mai multe antibiotice din UE, iar la noi bacteriile au cea mai mare rată de rezistenţă la tratament ”

  1. Dacă suntem îndobitociți să urmăm orbește medicina de către doctori și mass-media e clar. Eu sunt de acord că sunt medicamente bune. Chiar eu am urmat tratamente medicamentoase pentru diferite afecțiuni. Dar nu iau pentru toate prostiile din lume, gen răceală(care se poate trata și prin metode alternative) sau vitamine, care se pot prelua ușor din alte surse. Sau să mă duc să-mi fac vaccin anti-gripal. Am avut gripă de vreo 3 ori, dar cu puțină grijă și atenție, într-o săptămâna mi-a trecut fără medicamente. Și recunosc și că sunt vaccinuri bune, cum ar fi anti-tetanos sau dacă te mușcă un șarpe și mergi și-ți faci vaccinul(dacă mai apuci) nu mai mori. Da nici să mă duc acuma să-mi fac vreo 328327345 de vaccinuri că așa impune statul. :/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X