De cativa ani face valuri pe internet un nou subiect: Efectul Mandela.
In 2016, cand postasem primul material pe aceasta tema pe blogul saccsiv, alesem de pe youtube unul dintre cele mai vizionate clipuri:
http://www.youtube.com/watch?v=xSJJLH9Dk3s
Se numea “The Mandela Effect – Is It Real?” si dupa cum puteti observa, intre timp a disparut. Asa ca am ales un altul, ce critica sustinatorii acestei, sa-i zicem, noi teorii a conspiratiei. Dar care, totusi, trece in revista principalele exemple:
In continuare va propun trei materiale ce abordeaza subiectul din unghiuri diferite. La final, imi voi da si eu cu parerea la Nota OrtodoxInfo.
Asadar:
1)
DIGI 24: Ce este efectul Mandela și care sunt cauzele amintirilor false
„Îți amintești filmul cu…? Mai ții minte melodia aia?”. Nu, nu vă amintiți(cel puțin nu de fiecare dată), însă într-un mod ciudat creierul uman face asocieri dubioase și ajungeți să credeți că anumite lucruri s-au petrecut altfel decât în realitate. Fenomenul prin care un grup de oameni își amintește un eveniment diferit de cum s-a întâmplat poartă numele de „efectul Mandela”, scriu cei de la Digital Trends.
Memoria omului este un lucru ciudat și uimitor în același timp. Sunt multe lucruri pe care nu le știm despre cum funcționează memoria, dar este suficient să spunem că nu este perfectă. Fenomenul amintirilor false este supărător în mod special și constă în crearea de „amintiri” în mod eronat, care se simt atât de reale și adevărate încât oamenii care le experimentează refuză să accepte dovada contrariului.
Numele ciudat
„Efectul Mandela” este creația scriitoare, cercetătoarei și consultantei în „paranormal” Fiona Broome. Aceasta a folosit pentru prima dată termenul în cadrul unei conferințe la care a participat în 2010 și în cadrul căreia mai mulți participanți i-au spus că sunt siguri că Nelson Mandela a murit în închisoare în anii `80(Mandela a murit în 2013 și a fost președintele Africii de Sud între 1994 și 1999).
De ce apar „amintirile false”
Nu este clar cum și de ce apar aceste „amintiri” false și de ce se manifestă în masă, dar există câteva teorii. Unii susțin că este o problemă de consolidare a unei amintiri incomplete, un fel de efect de tipul „telefonul fără fir”. Dacă ați jucat vreodată jocul în copilărie, știți cât de repede un cuvânt șoptit poate să se transforme în ceva complet diferit.
Alții dau vina pe creșterea așa-numitelor „știri false”. În timp ce poveștile înșelătoare își fac drum prin intermediul rețelelor sociale și al altor canale și apoi sunt împărtășite la scară largă, denaturarea intenționată a adevărului alterează memoria colectivă.
Amintirile sunt apoi construite pe aceste narațiuni false, iar efectul Mandela se intensifică. Găsirea altora care ar putea împărtăși aceleași impresii nu face decât să înrăutățească situația.
Teoria „realității alternative”
Discuțiile recente din comunitatea științifică despre conceptul de „multivers” și posibilitatea existenței unor universuri „în oglindă” duce la explicații și mai nebune pentru „efectul Mandela”. Broome și alți oameni de știință susțin că aceste amintiri sunt mai mult decât „reinterpretări colective ale realității”. Ei sugerează că sunt intruziuni în realitatea noastră prin evenimente care s-au petrecut de fapt în realități alternative.
2)
Efectul Mandela de pe blogul lui Dan Tanasescu:
Efectul Mandela este o teorie a universurilor paralele, bazată pe ideea existenţei unor grupuri mari de oameni care au amintiri similare alternative despre evenimentele din trecut. Susținătorii teoriei afirmă că pentru ca aceste experiențe colective să fie adevărate, țesătura realității trebuie să se fi schimbat la un moment dat în trecut și că, prin urmare, nu numai că există universuri paralele, locuibile, dar şi că noi comutăm în mod constant între ele.
Origini
Efectul Mandela a fost descris pentru prima data online în 2010, de o bloggeriţă pe nume Fiona Broome. Broome a descris o experiență avută la o convenție numită Dragon Con, unde a descoperit că şi alții aveau o memorie falsă similară cu a ei, aceea că Nelson Mandela ar fi murit în timpul detenției sale în anii 1980.
Vedeţi, am crezut că Nelson Mandela a murit în închisoare. Am crezut că îmi amintesc în mod clar, complet, cu clipuri video de la înmormântarea lui, doliul din Africa de Sud, unele revolte în orașe, pe urmă discursul din inimă al văduvei lui.
Apoi, am aflat că era încă în viață.
Fiona a relatat în continuare descoperind multe amintiri alternative răspândite, inclusiv cele ale episoadelor Star Trek care nu ar fi existat în realitate și moartea reverendul Billy Graham.
În 2012, un alt blogger numit Reece, care scria pe site-ul Blogger Woodbetweenworlds, a exprimat o idee similară, dar de data aceasta cu privire la ortografia seriilor populare de carte pentru copii, „The Berenstain Bears“.
Și apoi am văzut copertele cărţii. Cele în formatul felicitărilor ornamentale din copilărie. Cele pe care le-am văzut de o sută de ori pe lună în perioada de formare, de la 5 la 9 ani. Cei din lumea întreagă, care au acum 20 de ani şi ceva, vă spun să citiţi „Berenstein Bears”.
Numai că ei nu citesc „Berenstein”. Ei citesc „Berenstain”.
Reece este fizician și a continuat să descrie o teorie a universului, care ar explica efectul Mandela, bazată pe un univers cvadri-dimensional.
Eu propun ideea că universul este o mulţime complexă cvadri-dimensională. Dacă tu nu „habla“ jargonul matematic, atunci hai să considerăm că cele 3 dimensiuni spațiale și dimensiunea temporală sunt de fapt ele în sine complexe, ceea ce înseamnă că iau valori de forma a + ib, partea „reală” și partea „imaginară”. În cadrul acestei mulţimi 4D, există șaisprezece hexadectanţi (cum ar fi cuadranţii, dar luaţi câte 16), corespunzători, dacă luăm în considerare doar partea reală sau imaginară a fiecăreia dintre cele patru dimensiuni. În hexadectantul nostru particular, cele trei dimensiuni spațiale sunt reale, și dimensiunea temporală este imaginară.
Răspândire
Atât articolul original, postat de Fiona Broome, cât şi cel al lui Reece au primit sute de comentarii, iar efectul Mandela a primit o cantitate semnificativă de atenţie din partea mass-media, în primul rând prin BuzzFeed în 2014 și apoi de la multe alte mass-media în 2015, inclusiv Vice, Onion, A.V. Club, Seventeen Magazine şi WGN-TV. Comunitatea Reddit /r/mandelaeffect a fost creată în decembrie 2013 și a crescut până la 5.163 cititori; acest grup și secțiunea de comentarii a blogului Mandela Effect sunt locul în care mulți utilizatori vin pentru a-şi împărtăși amintirile lor alternative de grup şi să caute altele noi.
Unele dintre cele mai populare amintiri false de grup includ:
– Moartea lui Nelson Mandela în timpul detenției sale în anii 1980.
– Ortografia seriei de carte pentru copii „Berenstain Bears” ca „Berenstein Bears.”
– Țările Sri Lanka și Noua Zeelandă fiind situate în locuri diferite de pe planetă.
– Numărul de state americane fiind de 51 sau 52.
În plus, mulți utilizatori au încercat să găsească o dovadă a unor informații din trecut care le-ar fi generat acele amintiri false. Aceștia susțin că dovada fie reabilitează amintirea lor ca fiind versiunea „corectă”, fie că aceasta dovedește teoria universului de mai sus.
3)
Iata si comentariul celui ce a postat filmuletul pe youtube:
http://misatv.ro/efectul-mandela-si-t…
Pe măsură ce oamenii se transformă din punct de vedere spiritual în toată lumea, asistăm la un salt în nivelul de conștiință planetar, despre care au pomenit unele profeții antice. Aceste transformări s-au accelerat începând cu 21 decembrie 2012 și recent au atins un apogeu la finalul perioadei celor 4 apariții ale lunii sângerii în anii 2014-2015.
Simultan cu încercările disperate ale ocultei planetare de a induce, la nivel global, teama, nesiguranța și apatia, tot mai multe ființe umane refuză sclavia sau victimizarea și își conștientizează rolul de co-creatori ai realității, ai viitorului planetei.
Multitudinea de transformări la nivel global pot indica trecerea printr-o perioadă apocaliptică, însă în sensul propriu al cuvântului „apokálypsis”, acela de revelație, de dezvăluire, de ridicare a vălului de pe ochi.