CRIZA diplomatică între Arabia Saudită și Germania

Author:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Agenţia oficială de ştiri saudită – SPA – a transmis sâmbătă că Ministerul saudit de Externe a dispus „chemarea la consultări” a ambasadorului saudit de la Berlin.

Guvernul saudit a semnalat că va transmite o „notă de protest” Germaniei, prin intermediul ambasadorului german la Riyad, faţă de „comentariile revoltătoare ş nejustificate” făcute de Sigmar Gabriel despre criza din Liban.

„Delaraţiile de acest fel generează surprindere şi dezaprobare din partea Regatului Arabiei Saudite, care le consideră lipsite de scop şi bazate pe informaţii false, situaţie care nu va contribui la stabilitatea regională”, susţine Ministerul saudit de Externe.

După ce s-a întâlnit la Berlin cu ministrul libanez de Externe Gibran Bassil, Sigmar Gabriel a transmis că Europa „nu poate tolera aventurismul care s-a extins” în Orientul Mijlociu.

Ulterior, Ministerul german de Externe a comunicat:

„În actuala situaţie, suntem preocupaţi de stabilitatea regiunii şi facem apel la toate părţile să reducă tensiunile”.

Premierul libanez demisionar Saad Hariri a ajuns sâmbătă la Paris şi va fi primit de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée. Saad Hariri a demisionat la începutul lunii noiembrie din funcţia de premier al Libanului, dar anunţul a fost făcut din Arabia Saudită, situaţie care a generat speculaţii că ar fi arestat. Pentru clarificarea situaţiei, Emmanuel Macron l-a invitat „câteva zile” în Franţa, iar Saad Hariri a acceptat. Demisia lui Saad Hariri din Arabia Saudită indică influenţa acestei ţări asupra afacerilor interne din Liban.

Arabia Saudită, o monarhie sunnită, a sugerat recent că ar putea interveni militar în Liban, pentru contracararea influenţei mişcării şiite Hezbollah, susţinută de Iran.

Administraţia Vladimir Putin a lansat un avertisment împotriva oricăror ingerinţe în afacerile interne ale Libanului, subliniind că susţine suveranitatea acestei ţări.

„Rusia susţine constant suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială în Liban”, a declarat vineri Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o cu omologul său libanez, Gibran Bassil.

„Criza din Liban trebuie soluţionată pe plan intern, fără ingerinţe externe, prin dialog”, a subliniat Serghei Lavrov.

4 thoughts on “CRIZA diplomatică între Arabia Saudită și Germania”

  1. e un film Colonia, facut acum vreo 2 ani. E despre situatia din Chile a anilor ’70. Nistiu care e treaba cu Mexic si americanii, dar aici e vorba despre doua directii politice una socialista sprijinita din spate de rusia, iar cealalta sprijinita de s.u.a. la fel subteran, prin intermediul lui Pinochet sau cine-s-o-mai-nimeri (ca si in alte state) dar care sa fie impotriva socialistilor. Doua rele, una mai mare decat alta. Socialistii castiga alegerile democratic, numai ca in scurta vreme americanii isi impun omul prin dictatura militara instaurata de Pinochet. In film e povestea unui cuplu care ajunge, pe rand, sa cunoasca un lagar infiorator, condus de un pastor neamt dezaxat, lagar de munca, „religios” in care erau aruncati toti oamenii incomozo regimului lui Pinochet. Acel cuplu tot incerca sa evadeze. Pana la urma reusese. Ce vreau sa zic e ca frapeaza niste fapte reale petrecute in momentul in care acestia evadeaza. Barbatul din cuplu, un fotograf german si el venit in Chile sa sprijine miscarea socialista, dupa ce evadeaza cu prietena sa din acel lagar de exterminare, se areseaza imediat mabasadei germaniei de acolo. Astia se fac pur si simplu ca incearca sa ii salveze, ii duce formal la aeroport, cei doi avand la ei inclusiv probe fotografice in legatura cu lagarul de exterminare al regimului american-Pinochet, dar de fapt fac tot ce e posibil sa il anunte pe ace pastor sa vina la aeroport, sa intrerupa decolarea avionului, si sa-i dea pe mana bestiei de pastor. De ce era in stare o ambasada a germaniei fata de un cetatean de-al ei intr-o tara in care america facea ce vroia? Nimic mai mult decat sa se supuna, amerolicilor neconditionat chiar daca asta implica sacrificarea unui compatriot sau mai multi. Nici vorba de altcava. Zis si facut. Pana la urma avionul decoleaza si cei doi scapa in alta tara dovedind ceea ce se petrecea in Chile. Cu toate astea nimeni nu i-a tras foarte multi ani de zile la raspundere nici pe Pinochet nici pe acel pastor, vreun tribunal ceva. Atata timp vat americanii faceau legea in ionteriorul acelui stat.

    va aseamana asta cu altceva? Ce dezmat dezgustator joaca ambasadell tarilor straine pe teritoriul altor colonii, fara nici un fel de scrupule .., fara nici cea mai mica tresarire ..

    detalii despre vremea acelor ani din Chile si la https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_intervention_in_Chile .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X