X

CONFLICT sârbo-ucrainean: Belgradul îl convoacă de URGENȚĂ pe ambasadorul său din Kiev dupa ce acesta a ACUZAT Serbia că se lasă ANTRENATĂ de Rusia în politica de DESTABILIZARE a Balcanilor de Vest

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, l-a convocat de urgență pe ambasadorului sârb în Ucraina, Rada Bulatovici, anunță site-ul Ministerului de Externe al Serbiei.

Comunicatul oficial al MAE sârb precizează că ministrul intenționează să discute cu ambasadorul sârb problemele de actualitate ale relațiilor cu Ucraina și „măsurile suplimentare” legate de acestea.

Ministrul sârb de externe a subliniat faptul că Serbia și-a afirmat în repetate rânduri sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei, susținere care a fost confirmată și în timpul președinției OSCE a Serbiei, scrie paginaderusia.ro.

„Serbia a luat o serie de măsuri concrete pentru urmărirea penală a cetățenilor sârbi care luptă în străinătate, inclusiv în Ucraina, demonstrând astfel angajamentul său față de obligațiile internaționale“, – precizează MAE sârb.

Ministrul Dacic afirmă că în Serbia este cunoscut faptul că „mercenari ucraineni au participat la crimele comise de forțele croate împotriva poporului sârb din Croația” și „că Ucraina, spre deosebire de Serbia, nu i-a condamnat niciodată“.

Ministerul sârb afirmă că Serbia este în continuare angajată să stabilească relații bune cu Ucraina în baza principiului respectului reciproc.

Inflamarea bruscă a relațiilor diplomatice dintre Serbia și Ucraina s-a produs după ce, săptămâna trecută, publicația Balkan Insight a publicat un interviu cu ambasadorul ucrainean în Serbia, Alexander Alexandrovici, în care acesta a acuzat Serbia că se lasă antrenată de Rusia în politica de destabilizare a Balcanilor de Vest, Belgradul fiind „un instrument al Rusiei pentru distrugerea Europei”.

Chiar în ziua următoare a publicarii interviului, Ministerul de Externe al Serbiei a amenințat că îl va declara persona non grata pe diplomat, iar liderul opoziție proruse sârbe a făcut apel ca Alexandrovici să fie imediat deportat din țară.

La rândul său, și Kievul l-a convocat pe ambasadorul de la Belgrad pentru consultări și se pare că poziția exprimată de ambasadorul Alexandrovici va fi oficializată. Diplomații ucraineini au atras de mai multe ori atenția colegilor sârbi asupra mercenarilor sârbi din Donbas sau, mai precis, a lipsei de reacție a Belgradului față de ei. Și nu este singura nemulțumire a Kievului cu privire la partenerii sârbi.

Un diplomat ucrainean, citat de adevarul european, afirmă ca Ucraina a aderat în mod clar la principiul integrității Serbiei în problema Kosovo, dar nu vede din partea sârbilor o poziție asemănătoare în raport cu Donbasul și Crimeea. În special, Kievul reclamă faptul că delegațiile din Serbia călătoresc cu regularitate în Crimeea ocupată, inclusiv deputații partidul de guvernământ în Serbia.

„Ambasadorul lucrează la Belgrad în condiții de blocadă. Conducerea sârbă nu acceptă întâlniri cu el. Orice activități comune, chiar și contactele cu sârbii ale ambasadorul Ucrainei sunt privite la Belgrad din poziția – “dar nu va afecta asta prietenia cu Rusia, nu vor fi rușii împotrivă? „, – susține indignat diplomatul ucrainean, familiarizat cu specificul activității ambasadei Ucrainei în Serbia.

„Vrem să fim prieteni cu Serbia, dar să vedem și dorinta lor. Din păcate, nu există mari speranțe de schimbare. Prin urmare, dialogul cu sârbii despre mercenarii din Donbas va continua … într-un format mai larg”, apreciază diplomatul.

Acest lucru, apropo, a fost deja anunțat de ministrul de externe al Ucrianei, Pavlo Klimkin:

„Ne vom adresa prietenilor și partenerilor noștri europeni cu privire la aceste probleme“, – a scris seful MAE ucrainean, după consultarile cu Alexander Alexandrovici.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!