Trei sferturi din insectelele zburătoare din rezervațiile naturale din Germania au dispărut în ultimii 25 de ani, cu implicații grave pentru toate viețuitoarele de pe Pământ, spun oamenii de știință.
Insectele sunt o parte integrantă a vieții pe Pământ, atât polenizatori, cât hrană pentru păsări și alte animale sălbatice și se știe că multe specii de fluturi au fost exterminate. Dar amploarea recent dezvăluită a pierderii tuturor insectelor a provocat avertismente că lumea este pe drumul spre o „Apocalipsă ecologică”, cu impact profund asupra societății umane.
Noile date au fost adunate în rezervațiile naturale din Germania, dar au implicații asupra tuturor terenurilor agricole, conform cercetătorilor.
Cauza declinului uriaș este încă neclară, deși distrugerea zonelor sălbatice și utilizarea pe scară largă a pesticidelor sunt factorii cei mai probabili, iar schimbările climatice pot fi alt motiv. Oamenii de știință au fost capabili să excludă vremea și schimbările peisajului din rezervație ca și cauze, dar datele despre nivelurile de pesticide nu au fost colectate.
„Faptul că numărul insectelor zburătoare scade într-o proporție atât de ridicată într-o zonă atât de mare este o descoperire alarmantă”, a declarat Hans de Kroon, de la Universitatea Radboud din Olanda și cel care a condus noua cercetare.
„Insectele reprezintă aproximativ două treimi din toată viața pe Pământ [dar] al căror număr a atins un anumit declin tragic”, a declarat Prof Dave Goulson de la Universitatea Sussex din Marea Britanie și membru al echipei din spatele noului studiu.
„Se pare că facem multe domenii neospitaliere pentru majoritatea formelor de viață și suntem pe cale să declanșăm Apocalipsa ecologică. Dacă vom pierde insectele, atunci totul se va prăbuși.”
Cercetarea, publicată în revista Plos One, se bazează pe munca a zeci de entomologi amatori din Germania care au început să utilizeze metode strict standardizate de colectare a insectelor în 1989. Corturile speciale numite capcane malaieziene au fost folosite pentru a capta mai mult de 1.500 de eșantioane de insecte zburătoare din 63 de rezervații naturale diferite.
Când a fost măsurată greutatea totală a insectelor din fiecare probă, a fost descoperit un declin uimitor. Media anuală a scăzut cu 76% în decursul perioadei de 27 de ani, însă scăderea a fost chiar mai mare – 82% – în timpul verii, când numărul insectelor atinge vârful.
Rapoartele anterioare privind declinul insectelor s-au limitat la anumite insecte, cum ar fi fluturi din pășunile europene, care s-au împuținat cu 50% în ultimele decenii. Dar noile cercetări au capturat toate insectele zburătoare, inclusiv viespi și muște, care sunt rar studiate, devenind un indicator mult mai puternic al declinului.
Faptul că probele au fost prelevate din arii protejate face ca rezultatele să fie și mai îngrijorătoare, a declarat Caspar Hallmann de la Universitatea Radboud, care face parte și din echipa de cercetare:
„Toate aceste zone sunt protejate și majoritatea sunt rezervații naturale bine gestionate. Totuși, acest declin dramatic a avut loc .”
Numărul insectelor a scăzut cu 75% in ultimii 27 de ani
Entomologii amatori au colectat, de asemenea, măsurători meteorologice detaliate și au înregistrat modificări ale peisajului sau speciilor de plante din rezervații, dar acest lucru nu a putut explica pierderea insectelor.
„Vremea ar putea explica multe dintre fluctuațiile dintre sezoane și între ani, dar nu explică tendința descendentă rapidă”, a spus Martin Sorg de la Societatea Entomologică Krefeld din Germania, care a condus entomologii amatori.
Goulson a spus că o posibilă explicație ar putea fi că insectele zburătoare pieri atunci când părăsesc rezervațiile naturale.
„Agricultura are foarte puține de oferit pentru orice creatură sălbatică”, a spus el. „Dar exact cauza ce provoacă moartea lor este deschisă dezbaterii. Ar putea fi pur și simplu faptul că nu există hrană pentru ele sau ar putea fi, mai precis, expunerea la pesticide chimice sau o combinație între cele două. “
În septembrie, un consilier științific șef al guvernului britanic a avertizat că autoritățile de reglementare din întreaga lume au presupus în mod fals că este sigur să se utilizeze pesticide la scară industrială și că „efectele împrăștierii de substațe chimice pe întregi areale au fost în mare parte ignorate”.
Oamenii de știință declară că sunt necesare măsuri de urgență pentru a corobora noile descoperiri din alte regiuni și pentru a explora problema mai detaliat. În timp ce majoritatea insectelor zboară, este posibil ca acelea care nu zboară să nu părăsească zona protejată și să reziste mai mult. Este, de asemenea, posibil ca insectele mai mici și mai mari să fie afectate în mod diferit, iar pentru aceasta probele germane au fost toate păstrate și vor fi analizate în continuare.
Între timp, a declarat De Kroon:
„Trebuie să reducem lucrurile care știm că au un impact negativ, cum ar fi utilizarea pesticidelor și dispariția frontierelor de terenuri agricole pline de flori”.
Lynn Dicks de la Universitatea din East Anglia, Marea Britanie, și care nu a fost implicat în noile cercetări, a declarat că lucrarea a fost convingătoare.
„Aceasta oferă noi dovezi importante pentru un declin alarmant despre care mulți entomologi susțin că apare de ceva timp.
„Dacă biomasa totală a insectelor zburătoare scade într-adevăr cu această rată – aproximativ 6% pe an – este extrem de îngrijorător. Insectele zburătoare au funcții ecologice foarte importante, de aceea numărul lor contează foarte mult. Ele polenizează florile: muștele, moliile și fluturii sunt la fel de importante ca albinele pentru multe plante cu flori, inclusiv pentru câteva recolte. Ele oferă hrană pentru multe animale – păsări, lilieci, unele mamifere, pești, reptile și amfibieni. Muștele, gândacii și viespile sunt, de asemenea, prădători și necrofagi, ajutând la combaterea dăunătorilor și curățarea locului în general.”
Un alt mod de prelevare a probelor de insecte – parbrizele autovehiculelor – a fost adesea folosit anecdotic pentru a sugera un declin major, iar oamenii își amintesc de multe insecte care s-au strivit pe parbrize în trecut.
„Cred că este real”, a spus Goulson. „Am mers în Franța și în această vară – chiar atunci când te-ai aștepta ca parbrizul să fie plin de insecte – ei bine, nu am fost nevoit să mă opresc pentru curățarea lui”.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Da’ de unde… Lasa ca stiu politicienii ce fac…
La Rm. Valcea, vara asta, au fost doua campanii de pulverizare a insecticidelor din avion, peste tot orasul. Intr-un ziar a aparut un anunt pentru apicultori si crescatori de viermi de matase sa ia „masurile ce se impun”.
Poate e si efectul chemtrails, cine poate sti.
Asa se fac unii stapani peste viata noastra, fara macar sa ne intrebe asa, de forma…
Iti vine sa-i strangi undeva pe o insula, impreuna cu corporatistii, sa se otraveasca si sa se fure intre ei.
Acest fapt imi aminteste de uciderea vrabiilor in China, ordonata de Mao, din considerentul ca ar pagubi recoltele. Se pare ca au murit cate sute de milioane de vrabii, fapt care a dus la inmultirea unor insecte, precum lacustele, iar din cauza pagubelor au murit circa 78 de milioane de oameni.
Legea vaccinării a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi – https://goo.gl/ehQ8DD