”Otravă” la un leu. Ce conține cafeaua de la automat?
Specialistii atenționează că o cafea de la automat conține mai multe chimicale decât cea din boabe de cafea măcinate. Organismul nu este pregătit să digere avalanşa de chimicale şi face eforturi în acest sens. Între timp, se strică, pe rând, ficatul, rinchii şi imunitatea.
Înainte, ingredientele cafelei de la automate erau ţinute la secret. Acum, producătorii sunt obligaţi să le afişeze. Aşa am aflat că un sortiment cu lapte (caffe latte) conţine: apă, zahăr, pudră de lapte (lapte praf semidegresat 1,5%, zer praf, lactoză), cafea solubilă (3,3%) şi urme de soia. Despre soia, medicul Mihaela Ionescu spune că “e un produs bun, dar, azi, se profită de bunul său renume pentru a face produsele cât mai toxice”.
Aceleaşi substanţe se regăsesc şi în latte sau espresso machiatto. În capuccino, apar şi alţi “intruşi” greu de pronunţat, printre care agent de îngroşare (carboximetilceluloză), din care se face hârtia.
“Celuloza e greu de digerat pentru mamifere, ele n-au aceleaşi enzime ca erbivorele. Forţează stomacul. Producătorii recurg la ea ca să îngroaşe lichidul. În loc să pună frişcă sau spumă de lapte, le înlocuiesc cu chimicale”, explică doctorul.
Un espresso de la automat conține 100 mg de cofeină, jumătate din aportul zilnic acceptabil pentru un adult, dar la automate se folosește cafea instant, care se resoarbe din organism de cinci ori mai greu.
Cei care beau două cafele de la automat într-o zi, la serviciu, în intervalul de 8 ore, depășesc rapid maximumul de cofeină admis, iar în timp supradoza duce la formarea pietrelor la rinichi.
Automatul respectiv oferă şi ”băutură cu gust de ciocolată ” (folosită la mochaccino), care conţine zahăr, zer din lapte praf, cacao slabă, feculă de cartofi, sirop de glucoză dezhidratat, grăsimi de cocos nehidrogenate, lapte degresat praf, sare, produs pentru îngroşat (E412), stabilizant (E340il), emulgator (E4710), arome. Nici ceaiul nu e chiar ceai la automat, dovadă fiind ingredientele ”pulberii pentru ceai cu gust de lămâie”: zahăr, extras de ceai, agenţi acidifianţi (acid citric), sirop de lămâie deshidratat, agent antiaglomerant (bioxid de siliciu E551) şi arome.
Cititi va rog si:
Otrava din ceașca de CAFEA. 13 motive pentru a nu mai bea niciodată această licoare
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.