Europa trebuie să decidă dacă reautorizează sau nu pesticidul cel mai utilizat din lume, clasat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) „probabil cancerigen” pentru om.
Analize efectuate asupra eşantioanelor a 30 de produse de consum curent au dezvăluit prezenţa erbicidului glyphosat în 16 dintre ele, adică 53,3%, arată organizația neguvernamentală Generations futures.
Reziduuri de glyphosat au fost găsite în cerealele pentru micul dejun, leguminoase şi cartofi. Opt cereale pentru micul dejun, pâine prăjită, biscuiţi, leguminoase deshidratate, toate achiziţionate în supermarketuri. Şapte cereale din opt analizate conţin glyphosat, 87,5%, la fel şapte leguminoase din 12 analizate, 58,3%.
Pentru François Veillerette, purtător de cuvânt şi director al Generations futures, aceste rezultate arată că există o „urgenţă pentru UE să
renunţe la folosirea acestei molecule (…) şi la a evalua în profunzime modelul său agricol, devenit prea dependent de pesticidele de sinteză”.
Documentul nu examinează riscul sanitar datorat expunerii la glyphosat, dar un studiu precedent al Generations futures a demonstrat că 100% din persoanele testate aveau glyphosat în urină. EFSA (Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentelor) este acuzată de publicaţiile „La Stampa” şi “The Guardian” că a copiat unele părţi (circa 100 pagini) din rapoartele Monsanto asupra glyphosat privind cererea de reautorizare, în numele Glyphosate Task Force, şi este arătată cu degetul pentru conflictele de interese cu industria agroalimentară, în timp ce cele 28 de state membre se pregătesc să voteze în 5 şi 6 octombrie asupra reînnoirii autorizării comercializării glyphosatului pentru următorii zece ani.
Glyphosat este principala substanţă activă din compoziţia mai multor sute de produse, printre care celebrul erbicid Roundup, produs al companiei americane Monsanto.
Protejarea sănătăţii
EFSA este criticată şi pentru opacitatea procesului său de cercetare. „Situaţia este foarte gravă pentru că secretul afacerilor primează mereu asupra necesităţii prezervării sănătăţii cetăţenilor europeni”, a declarat Michele Rivasi, eurodeputat din grupul Verzi-ALE.
La 20 martie 2015, Centrul internaţional de cercetare asupra cancerului (CIRC), agenţie a Organizaţiei Mondiale de Sănătate însărcinată cu inventarierea şi clasificarea substanţelor cancerigene, a declarat glyphosat genotoxic (afectează ADN-ul), cancerigen pentru animale şi „cancerigen probabil” pentru om.
La 12 noiembrie 2015, EFSA a dat totuşi un aviz favorabil menţinerii pe piaţă. În martie 2017, Agenţia europeană pentru produse chimice (ECHA), care arbitra diferendul, a anunţat că nu va clasa glyphosat printre agenţii cancerigeni.
Bătălia pentru reomologarea acestui produs a început în 2015 şi în acest moment instanţele europene se pregătesc să reînnoiască autorizarea folosirii lui, dar clasarea ca „probabil cancerigen pentru om” de către CIRC îngrădește acest proces. Comisia Europeană (CE), conştientă de caracterul crucial al acestei substanţe pentru modelul agricol dominant, încearcă să impună autorizarea lui pe continent. Franţa a anunţat deja că se opune propunerii CE „din cauza incertitudinilor care rămân asupra periculozităţii lui”.