În tot anul 2015 a existat un singur incident armat soldat cu o victimă.
Pânda a durat o săptămână, dar într-un sfârșit a dat roade.
Neobosita poliție din Kagoshima, un oraș liniștit din sudul țării, a supravegheat mașina neîncuiată zi și noapte. Era parcată lângă un supermarket și avea în interior o cutie cu bere. Într-un final, un bărbat de vârstă mijlocie care trecea pe acolo a decis să se servească. Cinci polițiști s-au năpustit instant, punând mana pe unul dintre puținii delincvenți din oraș.
Străzile aglomerate din Japonia nu sunt tocmai plăcute, dar în mod remarcabil sunt foarte sigure. Rata criminalității a tot scăzut de 13 ani încoace. S-a înregistrat o rată a crimelor de 0,3 la 100000 de persoane, printre cele mai mici din lume; în America rata crimelor este de 4 la 100000 de persoane ( vezi tabelul). O singură împușcătură mortala a fost înregistrată în tot anul 2015. Până și Yacuza, cândva o organizație criminala puternica a fost decimată din cauza legilor aspre si a vârstei înaintate a membrilor.
Totuși departe de a se pensiona, activitatea poliției crește în cifre: bătăușii polițiști, cunoscuți colocvial drept omawari-san (Dl. Plimbăreț ), sunt un lucru obișnuit în cartier.
Japonia are aproximativ 259000 de ofițeri în uniformă – cu 15000 mai mulți decât acum zece ani, când rata criminalității era mult mai ridicată. Proporția ofițerilor la numărul de locuitori este foarte mare mai ales in Tokyo, unde e sediul celei mai mari forțe de poliție metropolitane- cu un sfert mai mare decât cea care deservește New-York-ul.
Asta înseamnă mult interes pentru infracțiuni ce ar putea fi considerate neînsemnate în altă parte, cum ar fi furtul unei biciclete sau posesia unei cantități mici de droguri.
O femeie descrie cum cinci ofițeri s-au îngrămădit în apartamentul ei înghesuit când a reclamat dispariția lenjeriei intime de pe sârmă. O mică armată de detectivi a fost desemnată anul trecut să prindă un grup de 22 de persoane care cultiva marijuana doar pentru uz personal si apoi o fuma în locuri pustii de la țară.
De fapt, în timp ce activitatea poliției a scăzut, a devenit tot mai inventivă în ceea ce constituie o infracțiune, spune Kanako Takayama de la Universitatea din Kyoto. Într-un caz recent, spune ea, a arestat un grup de persoane care au închiriat o mașină și au împărțit costul considerând aranjamentul ca fiind transport ilegal în regim de taxi. Unele prefecturi au început să aresteze bicicliștii care conduc printre luminile roșii.
În 2015, un bărbat a fost arestat pentru că a desenat o mustață a lui Adolf Hitler pe afișele cu prim-ministrul Shinzo Abe. Dna Takayama spune că detectivii au început să apară fără autorizație in campusul Universității pentru a monitoriza studenții „turbulenți”. Un motiv pentru care poliția îi urmărește pe bicicliști ar fi scăderea constanta a abaterilor șoferilor (șoferii și bicicliștii pot evita amenda înscriindu-se la cursuri de recalificare organizate de școli de conducere certificate al căror personal este format de multe ori din ofițeri retrași din activitate), notează Colin Jones de la Universitatea Doshisha.
Acum 15 ani, poliția din Hokaido, situat în nordul puțin populat al Japoniei, a conspirat cu gangsterii din organizația Yacuza pentru a aduce în țară arme și chipurile găsindu-le, să-și realizeze cotele.
Vânătoarea polițiștilor are și o parte bună. Numărul cazurilor raportate de copii abuzați de către părinți aproape s-a dublat din 2010, în ciuda scăderii natalității. Asta înseamnă că au început să intervină mai des în conflictele domestice, pe care înainte le evitau. Chiar si criticii sistemului judiciar din Japonia acceptă că acesta este unul corect. Rata recidivelor e scăzută și se fac mari eforturi pentru a ține la distanță de închisoare infractorii tineri. Poliția colaborează cu părinții pentru a-i ține pe tineri pe calea cea îngustă și dreaptă. Rata de condamnare în cazul adulților este mult mai mică decât în majoritatea țărilor bogate: 45 la 100 000 de locuitori, în comparație cu 146 în Marea Britanie și 666 în Statele Unite. Cu toate acestea, poliția este ciudat de ineficientă. Cu toate că sunt atât de mulți ofițeri și atât de puține crime, ei soluționează mai puțin de 30% din cazuri. Mărturisirile, deseori făcute sub presiune, constituie baza majorității urmăririlor penale. Instanța a respins cazul hoțului de bere dn Kagoshima, în ciuda efortului depus. În Japonia criminalitatea este aproape inexistentă nu datorită poliției, spune Yoshihiro Yuasuda, un avocat de campanie, ci pentru că oamenii au devenit ei înșiși polițiști.
Citiți vă rog și:
- JAPONIA: Batranii dementi, marcati cu cod de bare …
- PERVERTIREA minții după placul SISTEMULUI: Tot mai mulți bărbați japonezi se căsătoresc cu mirese din realitatea virtuală
- JAPONIA: Un oras a fost abandonat de autoritati iar locuitorii sai au fost lasati sa moara?
- Ce s-a ales in doua minute de fudulia omului modern? Ce se alege dupa un cutremur de „mareata” sa civilizatie? Se va cai oare omul? Se va intoarce oare la bunul Dumnezeu?
- Credinciosii ortodocsi din Japonia: Sa va rugati pentru noi pacatosii
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Pare mai degraba dictatura decat reducere a criminalitatii… Daca au ajuns sa inventeze calcari de lege…
E doar pregatire in caz ca se trezesc vreo cativa pe viitor… Nici pas n-o sa poata sa faca…