X

Adio viață privată, BIG BROTHER e aici: Tehnologia de recunoaștere facială ajunge la un nivel de unde poate identifica IQ-ul, preferințele politice, orientarea sexuală și alte detalii personale

de null
FOTO: http://www.tbo.com/storyimage/TB/20150922/ARTICLE/150929767/AR/0/AR-150929767.jpg

Pe masura ce devine din ce in ce mai raspandita si mai complexa, recunoasterea faciala genereaza ingrijorari serioase cu privire la impactul sau asupra vietii private. Tehnologia este folosita in prezent de companii, de institutii publice, dar si de oameni de rand.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

In Marea Britanie, comerciantii o folosesc pentru a identifica persoane care au fost prinse in trecut furand din magazine. In China este utilizata pentru a verifica identitatea soferilor serviciilor de ride-hailing si pentru a permite turistilor accesul in diverse puncte turistice. Mai nou, intr-un restaurant KFC din Hangzhou clientii platesc nota printr-o simpla scanare a fetei.

O functie de recunoastere faciala ar putea ajunge in buzunarul oricui isi va permite urmatorul iPhone, inlocuind metodele folosite in prezent pentru deblocarea ecranului. Si devine mai puternica pe zi ce trece.

Un studiu al Universitatii Standford, care urmeaza sa fie publicat in Jurnalul de Personalitate si Psihologie Sociala, arata ca un sistem de recunoastere faciala bazat pe inteligenta artificiala (AI) poate identifica orientarea sexuala a unei persoane, dupa o imagine a chipului acesteia, cu mai multa acuratete decat o pot face oamenii, scrie MIT Technology Review.

Cercetatorii au folosit o retea neuronala pentru a analiza peste 130.000 de poze de pe un site de intalniri, iar algoritmii au identificat corect, pe baza unei singure fotografii, orientarea sexuala in 81% dintre cazuri pentru barbati (procentul este ceva mai mic in cazul femeilor). Oamenii au facut acelasi lucru doar in 61% dintre cazuri. Pe baza a cinci imagini, procentul sare la 91% pentru sistemul AI.

Un studiu similar a fost realizat anul trecut de cercetatori din cadrul Universitatii Jiao Tong din Shanghai, care au „antrenat” o retea neuronala folosind fotografii care infatisau atat infractori, cat si persoane obisnuite. Sistemul a putut ulterior sa identifice infractori intr-o serie noua de fotografii cu o precizie de 89,5%.

Prin astfel de metode s-ar putea incerca chiar si aflarea IQ-ului si a preferintelor politice ale unei persoane, ori a altor detalii personale, sugereaza The Economist.

Ingrijorarile legate de incalcarea intimitatii sunt asadar intemeiate, mai ales daca tehnologia ajunge sa fie folosita de regimuri autoritare in care chiar si suspiciunea de homosexualitate sau de intentie criminala este aspru pedepsita.

Pentru cei care sa gandesc ca pot scapa de o asemenea examinare nesolicitata acoperindu-si pur si simplu fata in public, vesti proaste: un alt studiu recent a demonstrat ca in multe cazuri este posibil sa identifici o persoana cu un program de recunoastere faciala chiar si cand are fata acoperita. Algoritmii au recunoscut oameni care purtau palarii, esarfe si ochelari cu o acuratete de 55%.

Si aceasta noua treapta in dezvoltarea tehnologiei de recunoastere faciala ar putea furniza un instrument de opresiune statelor autoritare, care ar putea identifica astfel protestatarii anonimi.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Asta e doar ce se scoate în public, la nivel experimental zic ei. Tehnologiile sunt mult mai complexe, patentate şi folosite în țările NATO. Ba chiar se găsesc la o simpla căutare pe internet. Cum sunt aplicate, probabil şi din interes, lasă loc de speculații şi implicit conspirații, fiind astfel uşor de decredibilizat un astfel de fenomen.

    E literalmente incredibil ce se întâmplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button