X

Cronologia tambalaului cu liceul maghiar din Targu Mures: Inspectorul scolar / DNA / Mitingurile maghiarilor / Ungaria isi retrage sprijinul pentru aderarea României la OCDE

de null
Foto: http://www. click.ro/news/national/maghiarii-protesteaza-la-targu-mures-pentru-impune-functionarea-unui-liceu

Iata ce putem citi la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7795 din 4 noiembrie 2016:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 noiembrie 2016, a inculpatului
SOMEŞAN ŞTEFAN, inspector şcolar general al Inspectoratul Școlar Județean (I.S.J.) Mureș, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul a urmărit obținerea unui folos pentru sine sau pentru altul (2 fapte din care una în formă continuată)
– uzurparea funcţiei (2 fapte).
Inculpatul Someşan Ştefan urmează să fie prezentat la data de 4 noiembrie 2016, Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 3 noiembrie 2016, față de inculpatul
TAMASI ZSOLT – JOZSEF, director al Liceului Teologic Romano–Catolic, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 29 iulie 2014, Consiliul local al municipiului Tîrgu Mureş, printr-o hotărâre, a dispus:
– aprobarea alocării sumei de 1.500.000 lei, pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano – catolic.
De menţionat că imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece imobilul a aparţinut cultelor religioase.
Hotărârea Consiliului local al municipiului Tîrgu Mureş a fost prezentată Inspectoratului Școlar Județean (I.S.J.) Mureș, în şedinţa Consiliului de administraţie din data de 19 august 2014, când Someşan Ştefan, a subliniat că:
– Ministerul Educaţiei Naţionale a fost informat cu privire la conţinutul Hotărârii Consiliului Local Tîrgu Mureş;
– Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal;
În contextul celor prezentate de către Someşan Ştefan, Consiliul de administraţie al I.S.J. Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic.
În realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratul Școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca:
– începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic,
– drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/ acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano–Catolic.
În aceeași zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef.
În continuare, la data de 16 septembrie 2014, Consiliul Local al municipiului Tîrgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea I.S.J. Mureş a actului de înfiinţare a acestuia.
Deoarece prevederile Consiliului Local Tîrgu Mureș nu puteau fi respectate, inculpatul Someşan Ştefan, a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano – Catolic, precum și numirea directorului acestui liceu.
Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureș a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, emis de inculpatul Someşan Ştefan în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic.
Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condiţiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înfiinţare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare.
În acest context, la data de 31 august 2015, inculpatul Someşan Ştefan deşi, potrivit normelor legale, nu deţine prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ a dispus:
– înfiinţarea Liceului Teologic Romano–Catolic,
– transferarea unor clase de la Colegiul Naţional „Unirea” la acest nou liceu,
– transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de M.E.N.C.S. către unitatea şcolară nou înfiinţată.
Astfel, inculpații Someşan Ştefan și Tamasi Zsolt – Jozsef, în calitățile menționate mai sus, pentru anii şcolari 2015 – 2016 şi respectiv 2016 – 2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au permis și permit în continuare cu bună știință funcţionarea Liceului Teologic Romano–Catolic Tîrgu Mureş, cunoscând că această unitate de învăţământ nu a fost autorizată.
Astfel, inculpaţii, au vătămat interesele legitime ale unităţilor şcolare şi ale celor 328 elevi, care, în tot anul şcolar 2015 – 2016, au funcţionat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute.
De altfel, constatând nerespectarea prevederilor legale în materie de înfiinţare a unei noi unităţi de învăţământ în judeţul Mureş, Instituţia Prefectului judeţului Mureş a atacat în instanţă, în contencios administrativ Hotărârea consiliului local nr. 271 din 16 septembrie 2014, ce prevedea înființarea acestei noi unități.
La data de 13 martie 2015, (dosar nr. 3955/102/2014) Tribunalul Mureş a dispus anularea Hotărârii sus menţionate, această măsură fiind menţinută şi de Curtea de Apel Tîrgu Mureş la data de 3 februarie 2016.

 

Ca urmare, UDMR anunta organizarea pentru 12 noiembrie a unui protest în stradă pentru susţinerea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, după ce procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a directorului Zsolt-Jozsef Tamasi. Cititi va rog mai multe la Maghiarii ies în stradă după ce DNA anchetează înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş de pe Evenimentul Zilei din 7 noiembrie 2016.

Iata si ce putem citi la Culisele scandalului de la Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş. De ce au ieşit în stradă peste 2.000 de maghiari de pe Adevarul din 7 septembrie 2017:

 

Scandalul privind desfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a avut ca punct culminant o decizie a Tribunalului Mureş din 13 iunie 2017 prin care a fost anulată decizia din august 2015 a Inspectoratului Şcolar Mureş care reglementa înfiinţarea noii unităţi şcolare.
Aproape 2.000 de persoane, marea majoritatea etnici maghiari, au participat miercuri după-amiază, 6 septembrie, de la ora 18.00, în faţa Prefecturii Mureş, la un miting de protest.  

Timp de aproape o oră, etnicii unguri au rostit discursuri în maghiară şi română prin care au cerut ca Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureş, desfiinţat prin hotărâre judecătorească în vara aceasta, să fie repus în funcţiune.

Procesul în instanţa de contencios-administrativ a fost iniţiat în august 2016 de către Primăria Târgu-Mureş şi de către consiliul reprezentativ al părinţilor din cadrul Colegiului Naţional Unirea. Demararea procesului civil a fost anterioară anchetei DNA, procurorii începând urmărirea penală în acest dosar în noiembrie 2016.   

În 12 iunie 2017, Tribunalul Mureş a decis să suspende executarea deciziei nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş până la soluţionarea definitivă a dosarului civil. Reprezentanţii Liceului Teologic au formulat recurs la această decizie, care a fost respins la Curtea de Apel Târgu Mureş în 2 august 2017. Şi hotârârea instanţei privind anularea deciziei de înfiinţare a liceului a fost conetstată, dar, deocamdată, dosarul nu a ajuns la Curtea de Apel. Prin urmare, potrivit deciziilor din instanţa de judecată, unitatea şcolară din Târgu-Mureş nu mai poate funcţiona în prezent, din punct de vedere legal.
Decizia nr. 1385/31.08.2015 emisă de ISJ Mureş prevede, la articolul 1 că, începând cu anul şcolar 2015-2016, se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş prin divizarea parţială a Liceului Teoretic Bolyai Frakas şi a Colegiului Naţional Unirea. La art. 2, acest document susţinea că, începând cu data emiterii documentului, filiera vocaţională romano-catolică de la Liceul Bolyai Farkas se transferă la acest liceu nou înfiinţat, precum şi clasele I-VIII cu predare în limba maghiară de la Colegiul Naţional Unirea.  

În luna noiembrie 2016, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a fostului director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, Zsolt-Jozsef Tamasi, pentru modul în care a fost înfiinţată unitatea de învăţământ. Potrivit procurorilor, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ, a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional ”Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea şcolară nou înfiinţată.
[…]

După demararea anchetei, reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice din România şi UDMR au acuzat de mai multe ori îngrădirea dreptului la educaţie în limba maghiară, prin desfiinţarea liceului teologic. Acţiunile acestora au culminat cu protestul organizat în 6 septembrie la Târgu Mureş, la iniţiativa Fundaţiei Statusul Romano-Catolic al cărei preşedinte este Jakubinyi György arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia. Peste 2.000 de persoane au participat la protest.
”Am avut o mare bucurie văzând că în septembrie 2015 şi-a început reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic şi am văzut cu satisfacţie că părinţii fără deosebire de confesiune în m are număr şi-au încredinţat copii la educare acestei şcoli. Totodată am constatat cu durere că în toamna anului 2016 a fost contestată existenţa acestei şcoli. Părinţii trebuie să se bucure de libertate adevărată în alegerea şcolilor; de aceea, credincioşii trebuie să acţioneze ca societatea civilă să le recunoască părinţilor această libertate şi, respectând dreptatea distributivă, să o ocrotească chiar prin subvenţii. De aceea stăm aici în această piaţă cu nedumerire câteva zile înaintea începerii anului şcolar. Constituţia României garantează la fel dreptul la alegerea liberă a şcolii ca şi Codul de Drept Canonic al Bisericii. Guvernul României consideră o valoare reînfiinţarea şcolilor confesionale, totuşi şcoala noastră de doi ani reînfiinţată este acum stânjenită în funcţionare”, a spus Arhiepiscopul Jakubinyi György în discursul susţinut în faţa oamenilor.

 

Pe 6 septembrie 2017, ziarul Adevarul ne anunta cum ca:

 

Guvernul Ungariei şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta.
Într-un comunicat, Guvernul ungar anunţă că a luat această decizie după suspendarea activităţii unui liceu catolic la Târgu Mureş.

„Ungaria consideră decizia României un atac la adresa Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, la adresa copiilor şi familiilor afectate. E un pas neprietenos şi foarte grav al României“, a declarat Levente Magyar, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe.
Secretarul de stat  a declarat că decizia de a suspenda funcţionarea liceului nu a fost menţionată înainte de vizita ministrului de Externe al Ungariei în România. El e de părere că vor fi afectate sute de familii maghiare, menţionând că „e trist că acest lucru se întâmplă înainte de începerea şcolii“. Oficialul a cerut României să rezolve în cel mai scurt timp posibil problema învăţământului şcolar în limba  aghiară în Târgu Mureş.

„Ungaria a privit România ca un partener strategic şi ca pe un aliat important şi, din punctul nostru de vedere, nu există nicio schimbare după această problemă. Sunt recunoscător că partea română a primit cu cordialitate săptămâna trecută delegaţia maghiară“, a transmis Levente Maguyr.
El se declară însă nemulţumit că elevii nu îşi pot continua studiile în limba maternă, precizând că le-au fost înşelate aşteptările şi că partea română nu a ţinut cont de toate propunerile maghiarilor, scrie agenţia de presă MTI. 

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat miercuri de MAE ungar în legătură cu acest subiect.
Reacţia MAE

„Autorităţile centrale au în atenţie situaţia acestei unităţi de învăţământ pentru identificarea celor mai potrivite soluţii care să răspundă interesului solicitanţilor şi să fie conforme cadrului juridic în vigoare, în acest scop fiind instituit un dialog constant între autorităţi şi persoanele interesate“, dă asigurări MAE într-un comunicat.
MAE atrage atenţia asupra transformării cazului din Târgu Mureş într-un subiect de campanie în Ungaria şi că orice relatare despre nerespectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii.

„Autorităţile române sunt interesate de identificarea unor soluţii care să asigure un real dialog intercultural, menit a promova toleranţă şi buna convieţuire interetnică la nivelul societăţii române şi care să asigure o bună integrare a cetăţenilor români, indiferent de etnie, în societatea română.
Totodată, trebuie ţinut cont de faptul că orice instituţie de învăţământ din România trebuie să respecte fără excepţie legea română, aceasta nefiind aplicată discriminatoriu pe criterii etnice, religioase sau de altă natură.

Condiţiile înfiinţării şi funcţionării acestui liceu reprezintă o chestiune ce ţine de resortul instanţelor române, cu ale căror decizii nu se poate interfera, conform principiului independenţei justiţiei.
Autorităţile române regretă transformarea acestui subiect, care nu afectează în nici un fel asigurarea dreptului la educaţie pentru minoritatea maghiară din România sau pentru persoanele de confesiune romano-catolică din România,  în subiect de campanie electorală în Ungaria şi sacrificarea, în numele unor interese politice, a dreptului elevilor la un învăţământ de calitate, omologat conform normelor relevante aplicabile.

Orice încercare de prezentare a situaţiei de la Liceul Romano-Catolic din Târgu-Mureş drept o nerespectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este contrară realităţii, existând numeroase exemple de unităţi de învăţământ la toate nivelurile de educaţie care confirmă asigurarea de către statul român la cele mai înalte standarde a dreptului la educaţie în limba maternă pentru minoritatea maghiară din România. Acest fapt este confirmat inclusiv de nivelul ridicat de vorbire a limbii maghiare de către persoanele aparţinând minorităţii maghiare.
În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală.

Autorităţile române apreciază că această reacţie a părţii ungare contravine mesajelor de deschidere şi cooperare care au marcat recentele contacte bilaterale şi îşi exprimă speranţa în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state în spiritul unei relaţii de parteneriat strategic real şi pe baza respectului reciproc“, se arată în comunicatul MAE.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button