Mai este doar o săptămână până ce primul clinchet de clopoţel va aduna toţi copiii, cu mic cu mare, în faţa învăţătorilor şi a profesorilor, pentru a începe un nou an şcolar, cu bune şi cu rele. Anul acesta, şcoala va începe luni, 11 septembrie, aşadar, au mai rămas câteva zile pentru ca părinţii să pună toate lucrurile la punct.
Copiii mai mari sunt nerăbdători să îşi revadă colegii, aşa că numără pe degete zilele ce au mai rămas până luni. Cei mici, ce vor intra în clasa pregătitoare, sunt prea mici ca să anticipeze ce-i aşteaptă, însă părinţii ştiu deja ce va urma. Mulţi dintre ei deja au cumpărat tot ce şi-au notat pe lista de cumpărături, dar mai sunt mulţi cei care vor lua cu asalt supermarketurile şi în această săptămână.
Prin buzunarele părinţilor a început deja să bată vântul, deoarece investiţia pentru a-şi trimite copilul la şcoală nu este deloc mică, chiar şi pentru a-i asigura acestuia doar strictul necesar.
De aproximativ două săptămâni, zi de zi, în hipermarketuri vezi sute de părinţi, îi recunoşti pentru că sunt plasaţi lângă standurile cu rechizite consultând preţurile. Anul acesta, părinţii scot din buzunare aproximativ 1.500 lei, pentru rechizite, haine noi, ghiozdan şi uniformă, dacă este nevoie, dar sunt şi părinţi care se limitează la jumătate din această sumă, deoarece veniturile nu le permit să cheltuiască mai mult.
Bani puţini, pretenţii mari
Faţă de anii trecuţi, rechizitele sunt mai scumpe, cu 15 până la 50 la sută, din cauză că acum toate sunt imprimate cu diverse personaje din desene animate sau aparţin unor brand-uri recunoscute. Astfel, părinţii, ca să le facă mofturile copiilor, aleg să cumpere rechizite personalizate, chiar dacă preţul lor este dublu faţă de cele obişnuite.
„Libertatea aceasta, pe care profesorii le-o acordă părinţilor, este cea mai rea. Dacă s-ar pune reguli, ca toţi copiii să cumpere rechizite la fel, ar fi mai uşor financiar, pentru toţi părinţii, însă cum fiecare părinte şi copil au diferite pretenţii, s-a ajuns la a cumpără rechizite şi accesorii pentru şcoală tot mai scumpe. Dacă eu nu am bani şi îi iau copilului rechizite obişnuite, el îi vede pe colegi la şcoală şi cere şi el”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Sorana Mihai, mamă a doi copii.
Lăsând brandurile deoparte, părinţii care nu au onorat încă lista de rechizite pot afla că un ghiozdan obişnuit costă aproximativ 40 lei, însă pentru un ghiozdan de firmă vor plăti între 100 şi 250 lei. Un penar gol costă 10 lei, iar dacă acesta conţine şi accesoriile specifice (radieră, creioane, riglă etc.) poate ajunge şi la 40 lei. La şcoală, copiilor li se mai cer bloc de desen, pix, creioane colorate, caiete pentru diferite materii (biologie, geografie), caiet A4, A5, acuarele, corector, vocabular etc., care, însă, adunate nu costă mai mult de 100 lei.
„Da, mi se pare normal să îi cumpăr copilului meu ce îşi doreşte, ca să meargă la şcoală cu plăcere. Dacă fetei mele îi place Minnie, aşa o să îi cumpăr, nu sunt de acord ca toţi să îşi ia la fel, doar ca să facem puţină economie”, a declarat Marius Lucescu, tatăl unei fetiţe de 6 ani.
Pentru majoritatea părinţilor, această perioadă este extrem de dificilă, deoarece cheltuielile sunt mari. Înainte de începerea noului an şcolar, se consumă bani mulţi şi pe haine, însă, la fel, şi la acest capitol, fiecare cheltuieşte cât îşi permite. Deşi multe instituţii de învăţământ impun uniformă, aceasta nu este ieftină deloc, aproximativ 100 lei, plus pantofii, ce costă între 70 şi 200 lei, funcţie de buget. La uniformă se mai adaugă şi echipamentul pentru ora de sport, trening şi adidaşi, ce costă aproximativ 150 lei.
Manuale, flori şi renovări
Majoritatea părinţilor au făcut deja cunoştinţă cu doamna învăţătoare şi au pus la punct primele detalii, pentru ca cei mici de la clasa pregătitoare şi de la clasa întâi să înceapă şcoala cu dreptul.
Marea problemă a părinţilor este renovarea claselor de studiu, pentru care aceştia sunt nevoiţi să scoată din portofele între 500 şi 700 lei, pentru mobilierul din clase, zugrăvit etc. La aceşti bani, se adaugă încă 100 lei de copil pentru auxiliare. Încă o investiţie implică buchetele de flori pentru învăţătoare, director, dirigintă etc. Preţul unui buchet de flori porneşte de la 15 lei. Nu uitaţi de telefonul mobil, unii părinţi preferă să îi doteze pe copii cu acest gadget, pentru a-i şti în siguranţă, dar şi pentru a nu fi mai prejos decât ceilalţi copii.
„Am înţeles că aceste renovări costă diferit de la şcoală la şcoală. Eu am gemene, au intrat la pregătitoare, gândiţi-vă că s-au cerut câte 700 lei de copil, pentru mobilier şi accesorii în clasă. Eu am un salariu de 1.500 lei, iar soţul lucrează în străinătate de puţin timp. E un efort mare pentru mine să dau aceşti bani. Se cer bani, bani şi iar bani, în fiecare an, dar părinţii tac de ruşine”, explică Octavia P., părinte.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.