adevarul.ro | Poliţişti pe bandă rulantă. Ministerul de Interne reduce perioada de şcolarizare în şcolile de subofiţeri de la 2 ani la un an
de null
Deficitul de poliţişti determină Ministerul de Interne să recurgă la măsuri extreme. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, miercuri, că se reduce de la 2 ani la un an perioada de şcolarizare a agenţilor şi subofiţerilor de poliţie şi va creşte cifra de şcolarizare.
”Propunem modificarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul postliceal, ne referim la şcolile de agenţi şi la şcolile de subofiţeri, de la 1.434 de locuri la 8.190. În principal, prin acest proiect de hotărâre noi facem un pas înainte în rezolvarea unei probleme importante pentru Ministerul Afacerilor Interne care priveşte reducerea deficitului de personal. Astfel, vom creşte cifrele de şcolarizare în şcoli de agenţi şi subofiţeri. Vom ajunge undeva între 3.000 şi 5.000 de absolvenţi pe an, comparativ cu 1.400 de absolvenţi cât înregistrăm în prezent. Deja avem sprijinul Ministerului Educaţiei şi am redus perioada de şcolarizare de la 2 ani la un an în şcolile de subofiţeri”, a anunţat Carmen Dan, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
Ministrul a explicat că nu va fi modificată programa Academiei de Poliţie, unde sunt pregătiţi ofiţerii de carieră, iar încadrarea din sursa externă va fi o excepţie. ”Din perspectiva MAI, oamenii care ajung să lucreze în operativ, în special în zona de ordine publică, trebuie să treacă prin şcolile ministerului, iar încadrarea din sursa externă să fie o excepţie”, a adăugat Carmen Dan.
Numărul locurilor la Academia de Poliţie ar putea fi suplimentat
O altă măsură pe care MAI ar putea să o ia pentru a reduce deficitul de poliţişti este creşterea cifrei de şcolarizare pentru ofiţeri. Astfel, numărul locurilor la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” ar putea fi suplimentat de la 1.400 la aproximativ 5.000, potrivit unui proiect al Ministerului de Interne, care însă nu are toate avizele necesare, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale.
După discuţiile cu sindicaliştii din Poliţie, premierul Mihai Tudose le-a promis, în luna iulie, că se vor face 4.000 de angajări în sistem.
Moartea poliţistului de la Suceava, la începutul lunii iulie, înjunghiat de un tânăr pe peron, a scos la iveală problemele grave din sistem. Statistic, sunt 80.000 de poliţişti, însă mai puţin de jumătate lucrează cu şi pentru cetăţeni.
Restul sunt în alte departamente ori sunt sportivi sau artişti în ansambluri folclorice. Sindicatele din poliţie au cerut ca agenţii să fie mutaţi în stradă ca să îşi ajute colegii, iar pentru asta trebuie modificat Statutul poliţistului.
Sindicaliştii au solicitat, în primul rând, ca poliţiştii să patruleze câte doi, ca să evite incidentele tragice. Lipsa de personal din poliţie se apropie de 20.000 de lucrători, iar toate posturile sunt în zona operativă, adică a celor care lucrează pe stradă. Lipsesc agenţi care să patruleze, care să dirjireze traficul, dar şi cei specializaţi care să rezolve dosare de tâlhării sau omoruri.
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Interesant că poliţiştii nu-s destui şi nu au timp să patruleze pe străzi, dar au timp să-i preseze şi să-i intimideze, ilegal, pe părinţi să-şi vaccineze copiii.
Asta e ca şi cu banii statului: există doar pentru ce nu ne trebuie şi nu vrem, dar când e vorba de ceva în avantajul nostru, niciodată nu sunt bani.
Subscriu la comentariul tau.Ai spus un adevar care ar trebui postat pe tot internetul daca ar fi posibil,pt.a se trezi cetatenii.
deja sunt prea multi, se pregatesc de razboi civil?
Eu cred ca au envoie de personal pentru supravegherea cetateanului intrun anumit scop marsav nicidecum pentru a fi ajutat.