Tensiunea creşte pe Nistru, după ce Parlamentul Moldovei a cerut retragerea trupelor ruseşti care asigură practic susţinerea regimului de la Tiraspol.
Transnistria este pregătită pentru un război cu Moldova şi poate mobiliza imediat zeci de mii de voluntari, a declarat miercuri preşedintele auto-proclamatei republici, Vadim Krasnoselski. Afirmaţia a fost făcută în contextul în care Parlamentul Moldovei a decis în iulie retragerea misiunii ruse de menţinere a păcii în Tranistria, în ciuda opoziţiei preşedintelui Igor Dodon şi a deputaţilor socialişti. Guvernul de la Chişinău a inclus ulterior cererea şi pe agenda Adunării Generale ONU.
„Suntem pregătiţi”, a spus Krasnoselski, într-o conferinţă de presă. „Putem mobiliza foarte repede miliţiile, sunt zeci şi zeci de mii de oameni care sunt gata să îşi apere ţara”. Liderul de la Tiraspol a declarat că, în cazul unei „invazii” moldoveneşti, Rusia va apăra regiunea separatistă.
De altfel, duminică ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Aici i s-a atra atenţia asupra ”iniţiativei provocatoare a Chişinăului, care cere includerea retregerii totale a forţelor străine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celeii de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Rusia a subliniat că Moscova a examinat această măsură, care ignoră adevăratele motive ale prezenţei contingentului rus limitat în zona râului Nistru, drept o nouă acţiune dntr-un lanţ de acţiuni recente şi ostile ale unor politicieni de la Chişinău care nu vor o îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale”, se arată în comunicat al diplomaţiei Kremlinului. „Cei care iniţiază asemenea acţiuni, care nu corespund aspiraţiilor unei părţi semnificative a cetăţenilor (Republicii) Moldova, trebuie să înţeleagă că ele vor avea un efect negativ inevitabil atât asupra cooperării bilaterale, cât şi a procesului soluţionării crizei din Transnistria”.
Trupele ruse de menţinerea păcii au fost desfăşurate în regiune în baza Acordului cu privire la principiile soluţionării paşnice a conflictului armat în regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chişinăul pe 21 iulie 1992.
În acest moment, în Transnistria staţionează în jur de 1.200-1.300 de militari ruşi în cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat din fostele efective ale Armatei a 14-a, plus aproximativ 400 de militari în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii in stânga Nistrului. Regimul separatist de la Tiraspol nu ar avea mai mult de 7.000 de militari, conform presei moldoveneşto, însă ar putea dispune de o rezervă de circa 80.000 de oameni.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Este posibil ca Dodon sa joace o carte a Rusiei si sa faca un gest necugetat care ar „legitima” ocuparea Moldovei de separatisti si, ulterior, trecerea puterii de partea Rusiei. Este o situatie care merita atentie.
Lasă mă,bine că nu i la noi
Ascultaţi ce spune Dughin
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155751059982577&id=6499393458