UPDATE: Kim Jong-Un: lansarea de marţi a fost “preludiul” unui atac asupra insulei americane Guam
Coreea de Nord continuă să ameninţe Statele Unite, în contextul lansării unei rachete ce a survolat insula japoneză Hokkaido. Kim Jong-Un a declarat că recenta lansare a unei rachete nord-coreene a fost de fapt “prima etapă a unei operațiuni militare a Armatei Poporului Coreean în Pacific și un preludiu semnificativ” al unui atac asupra insulei Guam, “avanpostul invaziei americane” a anunţat miercuri agenția de presă oficială nord-coreeană KCNA.
Phenianul a confirmat că racheta care a trecut pe deasupra Japoniei a fost una balistică cu rază medie de acțiune, model Hwasong-12. Kim Jong-Un ar fi supervizat personal lansarea, care, potrivit agenţiei oficiale, “nu a avut niciun impact asupra securității țărilor vecine”.
Liderul de la Phenian i-a lăudat pe militarii care au lansat racheta şi a spus că “au câştigat experienţa necesară pentru un război viitor”, precizând că va fi nevoie de mai multe astfel de lansări în Pacific pentru a stopa avansarea “Statelor Unite şi lacheilor acestora”
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate tirul cu rachetă balistică, pe deasupra Japoniei, efectuat de Coreea de Nord. Executivul ONU a descris acţiunea drept “revoltătoare” şi a cerut Phenianului să nu lanseze alte rachete şi să renunţe la programele nucleare şi balistice, relatează Reuters. De asemenea, Consiliul şi-a exprimat “angajamentul pentru o soluţie paşnică, diplomatică şi politică”.
Încă o provocare de la Phenian. Coreea de Nord a lansat o rachetă care a survolat partea de nord a Japoniei, înainte să se rupă în trei bucăţi şi să cadă în mare. Premierul nipon vorbeşte despre “o ameninţare fără precedent” la adresa ţării sale, informează protv.
Alarmele au sunat în insula Hokkaido, iar locuitorilor li s-a cerut să intre în adăposturi. Totuşi, sistemele de apărare anti-aeriană japoneze nu au fost activate pentru interceptarea rachetei nord coreene.
Cu al patrulea test balistic în patru zile, regimul de la Phenian sfidează Statele Unite şi pe aliaţii lor. Şi le aminteşte că programul său de armament continuă neabătut.
De data aceasta, a fost – din câte se pare – primul test prin care o rachetă balistică, dezvoltată ca armă, a survolat teritoriul japonez. Rachete nord-coreene au mai zburat pe deasupra Japoniei – în 1998 şi 2009. Atunci însă Phenianul a pretins că erau rachete pentru lansarea unor sateliţi, nu concepute să fie arme.
Şeful guvernului nipon a vorbit la telefon cu preşedintele american, Donald Trump, iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni pentru a analiza ceea ce liderii din regiune numesc “acţiunea necugetată a regimului nord-coreean”.
Bruce Klingler, analist de securitate:
“Vor să fie recunoascuţi ca o putere nucleară. Vor ca statele Unite să abroge tratatul pe care îl au cu Coreea de Sud şi Japonia. Vor ca trupele americane să fie retrase din regiunea Pacificului de Vest.”
Statele Unite si Coreea de Sud organizeaza in aceasta perioada exercitii militare comune. Iar Phenianul a mai răspuns, şi în trecut, la asemenea acţiuni prin teste nucleare sau balistice.
Prima reacție a Casei Albe
Donal Trump a făcut primele declarații după lansarea rachetei de către Phenian, susținând că „toate opțiunile sunt pe masă”, notează The Independent.
„Omenirea a recepționat ultimul mesaj al Coreei de Nord tare și clar. Acest regim și-a arătat disprețul față de vecinii săi, pentru toți membrii Organizației Națiunilor Unite și pentru standardele minime ale comportamentului internațional acceptabil. Acțiunile amenințătoare și destabilizatoare sporesc numai izolarea regimului nord-coreean în regiune și între toate națiunile lumii”, este prima declarație oficială a Casei Albe.
Consiliul de securitate al ONU, reunit de urgenţă
Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi pentru a discuta testul, au anunţat diplomaţi. “Vom răspunde ferm, în baza alianţei noastre solide cu Statele Unite, în cazul în care Coreea de Nord continuă provocările nucleare şi balistice”, a avertizat şi Ministerul sud-coreean de Externe într-un comunicat.
“Acţiunea necugetată a Coreei de Nord este fără precedent, gravă şi o ameninţare puternică la adresa naţiunii noastre”, le-a spus premierul Shinzo Abe reporterilor. Abe a precizat că a discutat cu Trump marţi şi că ambii au convenit să intensifice presiunea asupra Coreei de Nord. Liderul de la Casa Albă a mai spus că SUA sunt “100% cu Japonia”, le-a dat asigurări premierul de la Tokyo reporterilor.
Guvernul japonez a îndemnat populaţia din zonă, prin intermediul sistemului de alertă J-Alert, să ia măsuri de precauţie. Armata japoneză nu a încercat să doboare racheta, care a survolat teritoriul japonez în jurul orei locale 6.06 (0.06, ora României).Statul Major sud-coreean a anunţat că proiectilul a fost tras din regiunea Sunan, în apropiere de Phenian, imediat înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României).
Phenianul a lansat sâmbătă trei rachete cu rază scurtă de acţiune din provincia Kangwon. Preşedintele american Donald Trump a postat pe Twitter o ”fotografie divulgată” care surprinde tirul nord-coreean de marţi.
Tensiunile între Coreea de Nord şi Statele Unite au scăzut după săptămâni de ameninţări.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că va lansa rachete în mare, în apropiere de Insula Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, iar preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul cu ”focul şi furia” în cazul în care ameninţă Statele Unite.
Rusia: ‘Tendință spre ESCALADARE’
Coreea de Nord a efectuat marţi un tir cu rachetă balistică, ce a survolat Japonia, căzând apoi în apele Oceanului Pacific.
Potrivit autorităţilor nipone, care au denunţat o „ameninţare gravă şi fără precedent”, racheta a survolat insula Hokkaido (nord) şi apoi a căzut în Oceanul Pacific, la 1.180 km est de coasta niponă, fără să afecteze traficul maritim sau aerian din zonă.
Acest tir intervine după mai multe săptămâni de tensiuni şi escaladare verbală între Washington şi Phenian.
Consiliul de Securitate al ONU ar urma să se reunească de urgenţă marţi după-amiază la cerea SUA şi Japoniei.
Nu mai e cale de iesire acum: https://www.theguardian.com/world/2017/aug/30/north-koreas-kim-jong-un-says-missile-launch-a-prelude-to-containing-guam
de ce nu mai e cale de iesire acum ?
iesire din ce ?