Armata venezueleană a efectuat sâmbătă exerciţii de apărare la scară naţională, implicând şi participarea populaţiei, ca răspuns la ameninţarea din partea Statelor Unite cu o „opţiune militară“ . În plus, Guvernul venezuelean a închis 49 de posturi de radio şi televiziune în 2017.
Preşedintele american Donald Trump s-a referit la o posibilă intervenţie militară în Venezuela în urmă cu două săptămâni, iar vineri a semnat un ordin prin care interzice tranzacţionarea de noi titluri de stat venezuelene, care ar putea finanţa regimul de la Caracas, condus de Nicolas Maduro. Washingtonul consideră că în Venezuela s-a instaurat o dictatură.
Televiziunea de stat din Venezuela a difuzat un comunicat prin care anunţa că „împotriva ameninţărilor belicoase ale Statelor Unite, li se cere tuturor venezuelenilor cu vârsta între 18 şi 60 de ani să contribuie la apărarea integrală a naţiunii”. Imaginile prezentau cetăţeni tineri şi bătrâni intrând în centrele de înregistrare a rezerviştilor, poziţii camuflate ale unor trăgători de elită şi comandanţi care ţineau discursuri la manifestaţii „anti-imperialiste”.
Guvernul venezuelean a afirmat că se aşteaptă la participarea a 700.000 de membri ai miliţiilor civile şi a 200.000 de militari din forţele terestre, navale şi aeriene. Reuters apreciază însă că nu există dovezi că s-ar fi înregistrat ca participanţi şi alţi venezueleni, în afara susţinătorilor fervenţi ai Partidului Socialist, de guvernământ, al preşedintelui Maduro. Forţele armate urmau să îşi continue exerciţiile până duminică.
În iulie, în Venezuela a fost aleasă o adunare constituantă care a luat locul parlamentului dominat de opoziţie. Opoziţia a boicotat alegerile, iar guvernele unor state din întreaga lume au apreciat că Maduro a organizat o farsă electorală pentru a ajunge să deţină întreaga putere.
În plus, guvernul venezuelean a închis 49 de posturi de radio şi televiziune în 2017, a anunţat sâmbătă principalul sindicat al jurnaliştilor, la un protest faţă de închiderea a două staţii radio emblematice, informează AFP.
Un grup de jurnalişti a protestat la Caracas faţă de decizia Comisiei Naţionale de Comunicaţii (Conatel) de a scoate din FM frecvenţele 92.9 şi Mágica 91.1, după aproximativ 30 de ani.
”Am înregistrat închiderea a 49 de medii de comunicare, majoritatea posturi de radio şi canale de televiziune cu plată, precum RCN şi Caracol”, a declarat Marco Ruiz, secretar general al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor în Presă (SNTP).
Potrivit lui Ruiz, guvernul lui Nicolás Maduro promovează o politică sistematică de blocare a spaţiilor folosite pentru libera exprimare, critică şi disidenţă.
Miercuri, Conatel a dispus excluderea din listele operatorilor de cablu din Venezuela a două posturi TV columbiene, Caracol şi RCN.
In luna februarie, a fost eliminat CNN en Español, post acuzat de Maduro de ”propagandă de război”, iar în aprilie, posturile columbiene El Tiempo şi argentinianul Todo Noticias.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Deh, un stat cu potențial, petrolifer, agricol și turistic, era și normal să facă cu ochiul păpușarilor