Toată viaţa şi-a pus-o în slujba gimnasticii. Povestea fetițelor minune care uimeau mapamondul prin evoluțiile lor fără prihană, se scrie în jurul Mariei Simionescu, înainte ca Nadia Comăneci să devină „Zâna de la Montreal”, iar nota perfecţiunii să fie afişată, greșit, pe tabela electronică de la Jocurile Olimpice din 1976: 1.0.
A întrerupt concursul la Moscova
Emblematic rămâne episodul de la Jocurile din 1980, de la Moscova, când, pentru evoluţia la bârnă din finala de la individual compus, Nadia a aşteptat 28 de minute afişarea notei, într-o tensiune de nedescris, cu nuanțe politice. Fusese un exerciţiu perfect notat doar cu 9.850, ceea ce a făcut-o pe Maria Simionescu, membră în juriu, să oprească concursul.
„A încercat să determine schimbarea notei, s-a zbătut ca Nadia să primească nota pe care o merita, însă nu s-a mai putut face nimic, pentru că ordinul preşedintelui forului internaţional, rusul Iuri Titov, era clar, nota rămâne aceeaşi”, afirma regretatul Nicolae Vieru, fost președinte al Federației Române de Gimnastică.
A înființat prima școală de gimnastică din lume
Întotdeauna alături de gimnastele tricolore, Maria Simionescu rămâne în istoria acestui sport ca o deschizătoare de drumuri. Alături de soţul ei, Gheorghe, a pus bazele primului centru de pregătire centralizată, Liceul de gimnastică de la Oneşti, prima şcoală din lume de acest profil, inaugurată la 15 septembrie 1969.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Boss transformati portalul asta in tabloid. Ce legatura are circul sportiv cu Ortodoxia? La urmatoarea postare de genul asta voi scoate abonarea la noutati.
nu este vorba de sport… se pare ca nu intelegi. acest portal nu e 100% doar stiri din Ortodoxie