Un produs banal ar putea sa ne salveze de boli grave pentru care nu mai au leac nici antibioticele. Este vorba de asa-numitul Ou Hiperimun, creat in Romania.
Specialistii au injectat gaini cu anumiti virusi, iar ouale acestora contin acum anticorpi numiti imunoglobuline. Consumat crud, Oul Hiperimun ar intari sistemul imunitar si ar ajuta corpul sa lupte cu diverse afectiuni. Deocamdata parerile doctorilor sunt impartite. Unii cer studii medicale ca sa se convinga, altii considera solutia revolutionara.
Cercetatorii romani au injectat in gaini virusi slabiti ai infectiilor care fac ravagii in spitale. De exemplu stafilococ sau Ecoli. Gainile au dezvoltat imunitate, transmisa si oualor. Asa a luat nastere Oul Hiperimun, care ar putea fi un ajutor nesperat pentru mii de oameni care lupta cu afectiuni cauzate de scaderea imunitatii. Tratamentul, nerecunoscut oficial inca, se numeste terapie pe baza de imuglobulina. Ouale se vand deja dar sub denumirea de supliment nutritiv, nu de tratament.
Lucica Sima, seful departamentului de cercetare Romvac:
„Este complet diferit de oul obisnuit, noi am imunizat aceste gaini si atunci gaina are rolul sa transmita toate informatiile necesare urmatorului progen. In lume psoriazisul este declarata o boala incurabila, noi am reusit si suntem mandri ca am reusit sa tratam din punct de vedere clinic pacientul cu psoriazis.”
Ca tratamentul sa fie eficient, oul trebuie consumat crud, spune producatorul. Este amestecat cu lapte si fructe si baut seara timp de 30 de zile. Cei care nu accepta un astfel de tratament, pot fierbe oul hiperimun, dar trebuie sa fie atenti: acesta trebuie tinut doar 4 minute in apa fiarta la 100 de grade.
Parerile specialistilor sunt impartite.
Alexandru Rafila, profesor de microbiologie:
„Trebuie sa ai la baza niste studii clinice si trebuie sa fie inregistrat ca si medicament. Daca nu este inregistrat ca medicament, ci ca supliment nutritiv, discutam despre un aliment. Trebuie dovedite din punct de vedere stiintific, personal, este o opinie personala, ma indoiesc de calitatile acestea. Cand este vorba de foarte multe proprietati de prevenire de combatere a unor boli lucrul acesta este greu de realizat chiar si cu medicamente.”
Pe de alta parte, exista microbiologi si doctori care sustin ca tratamentul cu antibiotice nu va dura foarte mult, in conditiile in care infectiile au capatat rezistenta. Acestia sunt acum in cautare de metode alternative de imunizare.
Prof. dr. Mircea Penescu, sef sectie Carol Davila:
„Acest produs este o promisiune, o speranta, o parghie alternativa a tratamentului unei game largi de infectii la om si animal este vorba de imunoglobulinele aviare, formate la pasari. In momentul de fata este un adevarat pericol compromiterea antibioticelor se poate prevedea intr-un viitor nu foarte indepartat falimentul acestei metode de tratrament.”
Terapia cu imunoglobulina din galbenusul de ou se afla in faza incipienta. Romania este printre putinele tari la nivel mondial care o studiaza. Cercetatorii care au creat oul sustin ca din 2009 si pana acum ar fi tratat peste 1.500 de pacienti cu diferite imunodeficiente. Un ou costa 4 lei si poate fi cumparat doar de la producator. Ca sa fie declarat medicament, Oul Hiperimun trebuie sa treaca o serie de teste de laborator, apoi sa-si dovedeasca eficienta la animale si, in final, la om.
Pentru ca tratamentul sa fie mai eficient, virusul care provoaca infectia este extras de la pacient si se administreaza gainii. La aceste cercetari participa si cei de la Institutul Fundeni din Bucuresti.