Rusia și China desfășoară zilele acestea un exercițiu naval comun de amploare, sub titulatura „Cooperarea Maritimă 2017”, considerat de presa occidentală un punct central al tensiunilor puternice dintre Moscova și Vest.
Locul ales de cele două mari puteri pentru a-și etala forța militară poate fi considerat o provocare majoră la adresa SUA și NATO: Marea Baltică. Flancul estic al Alianței Nord-Atlantice este extrem de important, având în vedere că șase țări membre NATO sunt riverane la Marea Baltică. Exercițiile navale ruso-chineze au fost programate în două etape: o etapă de coastă, între 21 și 24 iulie, și o etapă în largul mării, între 25 și 28 iulie.
Potrivit cotidianului „New York Times”, ”toate părțile au părut dornice să evite inflamarea tensiunilor”, NATO a monitorizat exercițiile navale „ca o chestiune de rutină”, iar comandanții chinezi și ruși au insistat ca aceste exerciții să nu vizeze nici o țară terță.
Un parteneriat militar de cursă lungă
De mai bine de un deceniu, Rusia și China organizează exerciții militare în comun. Din 2012, cele două țări desfășoară exerciții navale. Ele folosesc parteneriatul militar pentru a transmite opiniei publice globale, în ciuda eforturilor Occidentului de a face acest lucru în diverse dispute internaționale.
Potrivit unor oficiali, NATO avea, de câteva săptămâni, informații referitoare la manevrele militare ruso-chineze. De altfel, săptămâna trecută, navele Alianței au salutat vasele chinezești în timp ce se îndreptau spre Marea Baltică. De regulă, o problemă în relația NATO-Rusia a fost faptul că Moscova nu obișnu-iește să anunțe organizarea unor astfel de exerciții.
În opinia lui Piers Cazalet, purtătorul de cuvânt al -NATO, a apreciat că exercițiile navale din Marea Baltică „sunt un exemplu de capacități militare în creștere ale Chinei și de rolul său global tot mai important”.
Proiecția puterii Chinei
Cu toate că puterea navală a Chinei este în continuă expansiune, iar Marina se concentrează în principal pe mările din jurul Chinei, Beijingul și-a extins sfera de acțiune mult mai departe, aventurând în Marea Mediterană, în Marea Baltică și în alte mări îndepărtate, comentează ”The New York Times”.
La exercițiile navale din această săptămână au participat trei nave chinezești și aproximativ 10 nave rusești, conduse de la un centru de comandă comun situat în Baltisk, un port în enclava rusă Kaliningrad, care servește drept bază principală pentru Flota Baltică a Rusiei.
Cu acest prilej, comandanții navali ruși și chinezi au declarat că scopul principal al exercițiului a fost „pregătirea și îmbunătățirea procedurilor de cooperare pe mare”, fapt dezvăluit de ministerul rus al Apărării. Anul trecut, cele două țări au organizat un exercițiu naval comun în Marea Chinei de Sud.
Tensiuni -chino-americane
Tensiuni militare au izbucnit zilele acestea și între SUA și China. Duminică după-amiază, două avioane de vânătoare chineze J-10 au fost trimise pentru interceptarea, deasupra Mării Chnei de Est, a unei aeronave americane de recunoaştere de tip EP-3. Ulterior, China a cerut SUA să înceteze acţiunile militare „nesigure, neprofesioniste şi neprietenoase”, a relatat Agenţia Xinhua.
Pe de altă parte, forţele britanice au trimis marți un avion de vânătoare “Typhoon” pentru a intercepta două bombardiere ruseşti, care se apropiau de spaţiul aerian al NATO din apropierea coastelor României, a relatat cotidianul ”The Sun”.Avionul de vânătoare britanic a decolat de la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Ulterior, bombardierele ruse şi-au schimbat direcţia spre sudul Mării Negre.
”A funcţionat aşa cum ne aşteptam. Am notat detaliile, am fugit spre aeronavă şi am decolat în timpul potrivit. Am observat că se întâmplă ceva şi apoi a venit foarte repede apelul şi am fugit pe uşă”, a declarat comandantul Lewis Cunningham.
Focuri de avertisment în Golful Persic
Un incident a avut loc și în Golful Persic. O navă de luptă americană a tras focuri de avertisment spre un vas militar iranian, care s-a apropiat la mai puțin de 150 de metri, au dezvăluit oficiali militari americani, citaţi de CNN. Echipajul iranian nu a răspuns comunicaţiilor radio şi nici altor semnale ale navei americane. Oficialii americani au precizat că focurile de avertisment au fost trase pentru a evita o coliziune. Nava iraniană de patrulare s-a îndepărtat la o distanţă sigură, dar a rămas în zonă.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Dacă Rusia și China fac exerciții militare comune,noi tensiuni sau provocare la adresa occidentului, dacă americanii fac manevre militare în Marea Neagră sau în Polonia e ceva normal spun slugile. Aoleo vin Rușii peste noi zic trădătorii pe bani puțini, ce să ne ia? Tezaurul l-am dat singuri, Basarabia și Bucovina de Nord nu ne mai aparțin, petrolul si gazele le-am dat la Austrieci precum și pădurile și băncile ,bruma de bani o dăm la americani pe armament vechi pe care ei nu-l mai folosesc.