X

Analistul american, EVREU, George Friedman – despre Uniunea Europeană: A devenit un REGIM AUTORITAR. Nu face o „manevră rea”, dar se va „destrăma” la un moment dat

de null
http://www.paginaderusia.ro/wp-content/uploads/2017/04/Friedman.jpg

Într-un editorial publicat în Geopolitical Futures, analistul amaerican George Friedman descrie în termeni duri actuala atmosferă din birourile decidenților de la Bruxelles. Expertul susține că UE a devenit un „regim autoritar care insistă că este apărătorul democrației liberale”.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

George Friedman face referire la negocierile draconice dintre UE și Marea Britanie pe subiectul BREXIT. Analistul se axează în special pe un anumit detaliu conflictual: o nemulțumire a birocraților de la Bruxelles legată de faptul că negociatorii britanici nu ar fi „suficient de sofisticați” pentru a pricepe problemele complexe cu care se confruntă în procesul ieșirii Regatului Unit din blocul european.

„Multe dintre aceastea sunt, desigur, manevre politice”, scrie Friedman, adăugând că UE dorește „cu disperare” să împiedice retragerea Marii Britanii. Prin urmare, crede expertul, se urmărește discreditarea părții britanice, pentru a sădi „neîncredere între publicul britanic și echipa de negociatori”. Implicit, UE caută să inducă o imagine deformată – și anume, aceea că, în urma tratativelor, echipa, suspectată de amatorism, nu va reuși să obțină o „târguială bună” pentru Marea Britanie.

„De ce UE nu păstrează acest fapt secret, pentru a negocia o afacere superbă pentru sine, este un mister, dar postura care se detașează este aceea că UE aproape că vrea să-i salveze pe britanici de propria lor stupiditate”, notează George Friedman în editorial.

În materie de șah politic, „nu este o manevră rea”, dar se va „destrăma” la un moment dat.

Dacă sistemul de operare al UE este mult prea complex pentru a fi înțeles de către negociatorii englezi, atunci cine l-ar putea pricepe? – se întreabă Friedman, oferind un răspuns: „Tratatul de la Maastricht”.

Document lung și dificil, Tratatul de la Maastricht a generat în jurul lui o veritabilă fabrică de experți, care trăiesc de ani de zile de pe urma acestui document.

„Acești experți și entitățile politice complexe care îi administrează nu cred că au făcut o treabă proastă în gestionarea Uniunii Europene. În ciuda catastrofei economice de un deceniu din Europa de Sud, sunt mulțumiți de munca lor. În mintea lor, vina îi aparține exclusiv Europei de Sud, nu Uniunii Europene; răsturnarea de situație din Europa, declanșată de normele impuse UE în materie de imigrație, are de-a face cu cetățeni rasiști, nu cu inepția UE; iar BREXIT-ul vizează incapacitatea publicului britanic de a înțelege beneficiile UE, și nu faptul că aceste beneficii au fost neclare și legile incoprehensibile. Satisfacția de sine instituționalizată în aparatul UE creează o mentalitate în care publicul statelor membre trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor UE, și nu invers”, consideră George Friedman.

De ce susține, însă, analistul american că UE se ghidează în prezent după un reflex autoritar? Friedman scrie că există „nenumărate căi” prin care guvernele și oamenii pot fi „deposedați de auto-determinare”. De exemplu, felul în care Uniunea Europeană a ales să contruiască instituții al căror mod de operare este unul „opac”. Efectul imediat: „autoritatea nu poate fi ușor înțeleasă”. În aceste circumstanțe, subliniază George Friedman, pretenția de „autoritate nedefinită exercitată într-o manieră opacă” devine un „autoritarism de facto”, un „autoritarism clădit pe complexitate”.

Poziția britanică la masa negocierilor pare una simplă: „Regatul Unit vrea să facă parte dintr-o zonă europeană de liber schimb”, vrea să „își determine propria soartă”. Numai că, precizează expertul, atâta timp cât echipa britanică de negociere va „juca după regulile UE”, va pierde.

„Miriadele de puncte de întuneric care alcătuiesc complexitatea vastă a structurii UE nu pot fi negociate. În parte, ele există ca să nu poate fi înțelese. Dacă negociatorii britanici vor începe cu principiile instituționale elegante și cu principiile morale care structurează constituția lor nescrisă, vor putea să-și impună termenii sub care vor lucra cu Uniunea Europeană. Să nu ne facem griji – germanii nu vor înceta să facă liber schimb cu britanicii. Ei nu se pot opri, iar britanicii vor avea un as în mânecă dacă vor scoate la înaintare aplombul britanic și își vor reaminti că a exclude Marea Britanie din zona de liber schimb nu este o opțiune pentru UE. De aici încolo, este simplu”, conchide George Friedman.

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button