X

Instanța supremă a decis: Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată, după ce procurorii şi-au retras contestaţia. Mesajul activistei, imediat după eliberare

de null
https://i0.1616.ro/media/2/2701/33598/17108812/2/oral-nalan-5.jpg?width=860

Activista turcă Oral Nalan, reținută de autoritățile române în urmă cu două săptămâni, deși avea statut de refugiat în Belgia, ar putea fi pusă în libertate de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce procurorii şi-au retras, după șase zile, contestaţia la decizia magistraţilor Curţii de Apel Timişoara de revocare a măsurii arestării provizorii în vederea extrădării sale, în şedinţa de marţi de la instanța supremă, informează News.ro.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Avocatul activistei susține că, astfel, Ministerul Public recunoaşte o greşeală a Poliţiei de Frontieră, în timp ce Interpol a retras alerta roşie cu privire la Nulan Oral, acest caz fiind singular. După proces, avocatul acesteia a arătat că decizia Parchetului este una normală şi înţeleaptă, iar Ministerul Public recunoaşte astfel greşeala făcută de Poliţia de Frontieră.

„Ministerul Public recunoaşte astfel greşeală făcută de Poliţia de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpol ca şi organizaţie internaţională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan din baza de date. Acesta greşeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie şi privarea de libertate şi a costat-o rememorarea unor traume”, a arătat avocatul Alin Speriuţi Vlad.

Întrebat ce aşteaptă de la celălat proces, de extrădare efectivă care urmează să se judece la Curtea de Apel Timişoara în 31 iulie, apărătorul lui Nalan Oral a arătat că, în mod normal, acest proces ar trebui să înceteze ca urmare a retragerii cererii Parchetului General. El a mai criticat Interpol, care a fost nevoit să retragă alerta roşie în cazul Nalan, acesta fiind singurul caz de acest fel de până acum.

„Interpol a retras alerta roşie, mandatul din baza de date, nu datorită unei erori tehnice, ci datorită unei analize juridice comunicată biroului Interpol din România, care a comunicat atât Curţii de Apel Timişoara, cât şi Parchetului. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Timişoara a stabilit din oficiu un termen şi a remediat situaţia. Din datele pe care noi le avem, Interpol până acum nu a cenzurat niciun mandat internaţional de arestare. Cazul lui Nalan este singular”, a mai precizat Speriuţi Vlad.

Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost arestată preventiv în urmă cu mai mult de o săptămână după ce a fost reţinută la Vama Nădlac pentru că se afla pe o listă a Interpol.

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.

Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile, iar între timp România a demarat procedurile de extrădare. În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.

Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat surprins şi întristat că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv marți eliberarea din arest a activistei turce Nalan Oral, după ce instanța a luat act că procurorii și-au retras contestația, potrivit Agerpres.

Procurorii au anunțat, marți, la instanța supremă că își retrag contestația față de decizia Curții de Apel Timișoara din 20 iulie, prin care activistei i-a fost revocată măsura arestării.

Imediat după eliberare, activista a scris pe Facebook mesaje de mulţumire pentru cei care au susţinut-o. Ea a mulţumit şi în limba turcă celor care au luptat pentru ca ea să-şi recapete libertatea.

„Vă mulţumesc foarte mult pentru solidaritate. Vă mulţumesc tuturor celor care aţi luptat pentru ca eu să îmi recapăt libertatea şi vă îmbrăţişez”, a scris ea într-un mesaj adresat în primul rând susţinătorilor ei din Belgia, unde are statut de refugiat.

 

 

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button