Magistrații Curții de Apel Timişoara au decis că activista turcă Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost reţinută în urmă cu o săptămână la vama Nădlac, va rămâne în arest în România, în vederea extrădării sale în Turcia.
Magistrații români au respins cererea avocatului lui Oral Nalan de a sesiza Curtea Europeană de Justiţiei. Decizia emisă luni la Timișoara nu este definitivă, putând fi contestată în termen de 48 de ore.
„Respinge cererea de sesizare a Curţii Europene de Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare formulată de apărătorul ales al persoanei extrădabile Oral Nalan. În temeiul art. 44 din Legea nr. 302/2004 respinge, ca nefondate, cererile de revocare şi de înlocuire a măsurii arestării provizorii formulate de persoana extrădabilă Oral Nalan, prin apărători aleşi. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”, au decis magistrații Curţii de Apel Timişoara.
Aceștia au fixat un nou termen al procesului la data de 31 iulie. Associated Press a scris despre cazul lui Oral Nalan, ştirea fiind preluată şi de New York Times.
Potrivit site-ului pressone.ro, Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută de autoritățile de frontieră române la data de 8 iulie, în jurul orei 18, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni.
Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat de arestare emis de Interpol la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism.
Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestaţii de susţinere pentru Oral Nalan, activista locuiește de cinci ani în Belgia, studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor.
În schimb, regimul Erdogan o acuză pe Oral Nalan de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), pe care autoritățile de la Ankara îl consideră organizație teroristă.
Avocaţii activistei susțin că Poliţia de Frontieră română a confundat actul prezentat de Oral Nalan la graniţă cu un paşaport şi nu a luat în calcul statutul ei de refugiat.
„La nivelul Poliţiei de Frontieră s-a produs o confuzie, considerându-se că acel document de călătorie pe care doamna Oral Nalan îl avea asupra sa ar fi un paşaport. Dumneaei a mai călătorit în afara Belgiei de la data obţinerii statutului de refugiat politic, dar acum a fost prima dată când a ieşit din spaţiul Schengen.Oral Nalan este o activistă pentru drepturile omului, s-a luat legătura cu ofiţerul ei de legătură din Belgia şi acesta a confirmat. Din câte mi s-a comunicat, inclusiv Ambasada Belgiei în România a adresat o notă verbală, conform uzanţelor diplomatice, către MAE”, a declarat avocatul Alin Speriusi-Vlad.
„Ne-a spus ca, in momentul cand era in arest preventiv in Turcia, i-a fost perchezitionata locuinta si s-au gasit un pistol Beretta, bombe artizanale, praf de pusca, gloante de mai multe calibre. Ea spune ca a fost victima unei inscenari si ca nu stia nimic de acele arme”, a declarat avocatul Bogdan Burdea, citat de site-ul www.impactpress.ro.
Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile.
În paralel, România a demarat procedurile de extrădare către Turcia. Potrivit procedurii, Ministerul Justiţiei de la Bucureşti va solicita Ministerului Justiţiei de la Ankara actele de condamnare în baza cărora Interpol a emis mandatul internaţional de arestare.
Judecătorul român însărcinat cu dosarul poate refuza procedura de extrădare în două cazuri: dacă persoana a cerut şi a obţinut azil politic în ţara în care a fost reţinută sau dacă există suspiciuni rezonabile că, în ţara de provenienţă, persoana va fi supusă torturii sau relelor tratamente.
În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în România, în primele zile după reţinere.
Pe de altă parte, ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, s-a declarat vineri după-amiază surprins şi întristat că presa o numeşte „activistă” pe Oral Nalan.
„Am fost surprinşi şi întristaţi să vedem că presa spune că această individă este o activistă, pentru că ea a fost condamnată de o instanţă din Turcia şi nu are nicio legătură cu tentativa de lovitură de stat sau ceva asemănător. Este cu totul altă problemă. Ea este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă-stânga”, a precizat ambasadorul într-o conferinţă de presă susţinută la Ambasada Turciei la Bucureşti.