X

ESTONIA, ţara care deţine preşedinţia UE pentru următoarele 6 luni, este cel mai DIGITALIZAT stat din lume: carti de identitate cu cip, sisteme electronice securizate, vot electronic, e-rezidenta

de null

Estonia este o ţară mică. Are doar 1.300.000 de locuitori.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Fostă republică sovietică, a evoluat în mai puţin de 30 de ani de la statutul de stat din zona gri a Europei la acela de putere informatică de necontestat.

Aici s-a născut binecunoscuta aplicaţie Skype, care a creat o adevărată efervescenţă în domeniu.

Estonienii au fost primii care au introdus cartea de identitate cu cip, care permite conectarea la computer şi interacţiunea cu autorităţile, astfel că în Estonia votul pentru alegerile parlamentare şi locale poate fi exercitat online în deplină siguranţă.

Sistemele electronice sunt excelent securizate, iar mita electorală este exclusă, pentru că un vot electronic poate fi exercitat de mai multe ori într-o zi de către aceeaşi persoană, astfel ca opţiunea reală a alegătorului să nu fie pusă în discuţie.

 

Pentru comparaţie, în Germania, cheltuielile pentru colectarea unei sute de euro sunt de 4 ori mai mari.

Şi revoluţia nu se opreşte aici: estonienii au inventat sistemul de e-rezidenţă, care permite oricui să devină cetăţean virtual estonian.

Adam Rang, purtător de cuvânt e-Residency:

Ca e-rezident, ai toate drepturile în afaceri la fel ca un estonian. Poţi înfiinţa o companie UE online, o poţi dirija online„.

E-rezidenţa, destinată investitorilor din afara UE ce nu au acces la piaţa blocului comunitar, îi atrage ca un magnet pe ucraineni, de exemplu, dar poate deveni interesantă şi pentru britanici, care urmează să părăsească Uniunea Europeană.

Ambiţia estonienilor este ca până în 2025 să ajungă la 10 milioane de rezidenţi virtuali, adică de 10 ori populaţia ţării.

O altă ambiţie este ca, pe parcursul celor 6 luni în care deţin preşedinţia UE, să extindă modelul lor de succes la nivelul întregii Uniuni, ca antidot la birocraţia europeană.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Un comentariu

  1. Estonia nu e singura, Rusia vine tare din urma:
    http://www.mediafax.ro/externe/putin-economia-digitala-pe-lista-principalelor-obiective-de-dezvoltare-strategica-ale-rusiei-16604358

    În urma reuniunii Consiliului pentru Dezvoltare Strategică şi a Proiectelor Prioritare, preşedintele rus Vladimir Putin a decis că economia digitală ar trebui să fie inclusă pe lista principalelor obiective de dezvoltare strategică ale Rusiei până în 2025, informează agenţia de ştiri TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button