Cehia va pune noi presiuni asupra Uniunii Europene astfel incat aceasta sa urmareasca standardele produselor alimentare, dupa ce noi teste au scos in evidenta mari diferente in calitatea ingredientelor pe care companiile multinationale le utilizeaza in produsele alimentare vandute in Cehia si cele din statele occidentale.
Ministrul ceh al Agriculturii, Marian Jurecka, a declarat, marti, ca testele efectuate de ministerul pe care il conduce si Facultatea de Chimie au aratat ca produsele vandute in supermarketurile din Cehia aveau o cantitate mai mica de ingrediente principale decat versiunile acelorasi produse vandute in Germania, informeaza Reuters.
Oficialul ceh a dat drept exemplu batoanele de peste care contineau mai putin peste in Cehia.
Dublul standard al produselor alimentare a devenit un subiect sensibil pentru statele membre UE din Europa de Est. Cehii, slovacii, ungurii, polonezii si romanii considera ca este vorba de un exemplu al statutului lor de cetateni de rangul doi, comparativ cu vecinii lor din statele occidentale. Toate statele est-europene cer executivului comunitar sa impiedice companiile sa utilizeze ingrediente de calitate inferioara in produsele vandute pe pietele lor.
Intr-o conferinta de presa, Marian Jurecka a declarat ca va prezenta noile sale probe la reuniunea de saptamana viitoare a ministrilor europeni ai Agriculturii, pentru a dovedi ca problema este una reala.
Obiectivul este modificarea legislatiei. „Cehii si alti consumatori din Uniunea Europeana au dreptul la aceeasi calitate a produselor”, a subliniat Marian Jurecka.
Ministerul Agriculturii din Cehia si Facultatea de Chimie au testat 21 de produse, inclusiv ciocolata, alimente conservate si congelate, dar si produse non-alimentare precum sapun de rufe. In doar trei cazuri au fost identificate aceleasi ingrediente.
Potrivit cifrelor Eurostat, pe ansamblu produsele alimentare sunt cu 25% mai ieftine in Cehia decat in Germania. Acest lucru reflecta atat costurile mai mici, cat si standardele de viata din Cehia.
In Romania, Ministerul Agriculturii a anuntat, luni, ca va intocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ realizat pe alimente susceptibile de dublu standard, dupa finalizarea analizelor de laborator si emiterea buletinelor de analiza pe probele recoltate din Olanda, Germania si Belgia.