X

Italia: AMENZI şi INCHISOARE pentru BLOGGERII sau UTILIZATORII de social media care difuzeaza ,,ştiri false” în mediul online

Bloggerii sau utilizatorii de social media care difuzează aşa-zise „fake news”, ştirile false care „intoxică” dezbaterea publică, ar putea fi condamnaţi la închisoare şi la plata unor amenzi în valoare de mii de euro, în baza unui proiect de lege care generează controverse în Italia, relatează vineri DPA. Proiectul, susţinut de senatoarea Adele Gambaro, fostă membră a mişcării de opoziţie 5 Stele (M5S), va ajunge săptămânile următoare pe masa camerei superioare a parlamentului italian.

„Internetul este o junglă şi avem nevoie de o lege care să-l reglementeze”, a declarat Adele Gambaro într-un interviu acordat DPA. Publicarea online de „ştiri false, exagerate sau tendenţioase cu privire la date sau fapte care sunt clar lipsite de temei sau false” ar urma să fie sancţionată cu amenzi de 5000 de euro, plus cel puţin un an de închisoare dacă este vorba de ştiri alarmiste sau care induc în eroare opinia publică.

În acelaşi timp, în cazul celor care promovează „campanii de ură împotriva altor indivizi sau campanii de subminare a procesului democratic în scopuri politice” amenzile ar putea ajunge la 10.000 de euro, iar pedepsele cu închisoarea ar fi de minim 2 ani, a precizat senatoarea. Ea a menţionat că legea nu-i va viza pe ziarişti, întrucât profesia lor este deja reglementată, şi tribunalele vor fi cele care vor stabili dacă într-o situaţie anume se poate vorbi de difuzare de „ştiri false” aşa cum sunt ele definite de lege, conform Agerpres.

Senatoarea a mai spus că proiectul său se inspiră dintr-o rezoluţie adoptată în ianuarie de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, se bucură de susţinerea formaţiunilor din întreg spectrul politic şi „poate servi ca exemplu şi altor ţări”.

În schimb, în opinia criticilor, legea este prea vagă şi constituie o ameninţare la adresa libertăţii de exprimare. M5S s-a angajat chiar să i se opună „prin toate mijloacele posibile”, argumentând că militanţii online sunt de multe ori mai de încredere decât mass-media convenţionale.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

  1. Dictatura totala unde sistemul controleaza total toate informatile. Exista atat de multe exemple in care mass-media prezinta stiri false cu diferite scopuri. Sau au tot felul de campanii pentru a schimba opinia publica. Gen in Romania campanile e donare de sange, sau cele de vaccinare. Romania e o tara care exporta sange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.