X

Inainte de intalnirea G20, protestul „Bine aţi venit în iad“ aduce violenta si haos la Hamburg

https://youtu.be/iF-tAuAYmKg

Un protest la care participă mii de oameni s-a transformat într-un câmp de luptă după ce manifestanţii s-au încăierat cu forţele de ordine. Oamenii nemulţumiţi au ieşit în stradă în semn de protest faţă de summit-ul G20 de vineri, la care participă liderii celor mai puternice state din lume.

Summitul G20 din Germania se anunţă unul foarte tensionat din cauza divergenţelor pe tema luptei împotriva modificărilor climatice, liberului schimb, fiind şi prima întâlnire între Trump şi Putin. La toate acestea se adaugă protestatarii care promit un „infern” în jurul locului unde se desfăşoară reuniunea.

UPDATE 22.05 Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost reţinute de forţele de ordine la marşul anti-G20 de la Hamburg

Poliţia a atacat cortegiul de 12.000 de persoane pentru a izola sutele de extremişti cu cagule şi îmbrăcaţi în negru. Potrivit CNN, forţele de ordine par să fi reuşit să îndepărteze aceste „elemente periculoase”, dar situaţia ar putea fi temporară.

Anarhiştii au aruncat în ofiţeri cu sticle, pietre şi petarde. Poliţia a precizat că purtătorul său de cuvânt a fost agresat de manifestanţi în timp ce acorda un interviu şi a fost nevoit să se refugieze într-o maşină de pompieri.

Mai mulţi manifestanţi antiglobalizare au atacat forţele de ordine cu sticle şi pietre, iar poliţiştii au răspuns cu tunuri cu apă şi cu gaze lacrimogene.

În mulţime se află sute de anarhişti îmbrăcaţi în negru şi cu cagule pe faţă, aparent pregătiţi pentru violenţe. Poliţiştii spun că au cerut în mod repetat unui grup de demonstranţi să-şi înlăture măştile de pe faţă, fără succes, însă. Apoi au decis să separe grupul de restul demonstraţiei la care participă câteva mii de persoane. Protestatarii cu cagule au atacat o maşină de poliţie cu sticle şi cărămizi, spărgând geamurile.

Protestul, desfăşurat sub sloganul „Welcome to Hell“ (Bun venit în iad), se anunţă a fi cel mai dur dintre cele 30 organizate în marja summitului ce va avea loc vineri şi sâmbătă.

 

Manifestanţii au plecat de la Piaţa de Peşte, din apropiere de Elba, la iniţiativa unei “alianţe autonome şi anticapitaliste”, şi intenţionează să înconjoare centrul de conferinţe unde se vor reuni liderii G20. În fruntea cortegiului se află un banner pe care scrie “Smash G20” (Zdrobiţi G20).

În timpul zilei, sute de oameni au participat la un protest inedit în Hamburg: cu feţele pictate şi cu hainele murdare de noroi, o „armată de zombi“ a mărşăluit pe străzi.

„Nu mai putem aştepta ca schimbarea să vină de la cei mai puternici oameni din lume. Trebuie să arătăm responsabilitate socială şi politică“, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării „1000 Gestalten“.

Până în prezent, mai multe maşini de poliţie au fost incendiate, iar câteva liniile de cale ferate au fost sabotate.

Autorităţile de la Hamburg au confiscat deja o serie de arme improvizate, printre care stingătoarele incendiare umplute cu lichid inflamabil sau bâte de baseball.

Merkel şi Trump s-au întâlnit înainte de summitul G20 de la Hamburg

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit joi cu preşedintele american Donald Trump, înainte de summitul G20 de la Hamburg, relatează Reuters. Cei doi lideri au discutat despre Coreea de Nord, Orientul Mijlociu, conflictul din estul Ucrainei şi despre G20, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului german.

”Pericolul este ca summitul să conducă la o polarizare între Statele Unite şi restul lumii asupra unor subiecte ca (modificările) climatice”, îşi exprimă îngrijorarea analişti de la cabinetul Oxford Economics.

În ceea ce priveşte comerţul, Statele Unite au ameninţat cu impunerea unor sancţiuni vamale Chinei, în sectorul oţelului, iar Germaniei în sectorul automobilelor, denunţând exprturi excesive, în opinia sa, ale acestor ţări.

În privinţa ajutorului pentru dezvoltare, Washingtonul vrea să pună accentul pe finanţarea privată, în defavoarea ajutorului public.

În afară de subiectele tradiţionale ale G20, lucrările summitului riscă să fie îngreunate de o multitudine de crize – Războiul din Siria, tensiunile de la Golful Persic şi Marea Chinei, criza nord-coreeană şi, ca apoteoză, o primă întâlnire vineri între Donald Trump şi Vladimir Putin.

Washingtonul spune că doreşte o relaţie mai ”constructivă” cu Moscova. Însă relaţiile lor sunt deja la cel mai scăzut nivel în urma consolidării sancţiunilor impuse ruşilor din cauza rolului lor în criza din Ucraina şi a tensiunilor în dosarul sirian. Întrevederea se va desfăşura, în plus, pe fondul unor anchete în Statele Unite cu privire la o influenţă rusă în anturajul lui Trump.
Categorii
ExterneRevolte
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!