X

Studiu Pew Research: Religie, cultură, democrație. Cum stau statele europene la aceste aprecieri și ce cred românii despre religia și cultura lor

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În țările ortodoxe din fostul bloc comunist există o asociere mult mai puternică între religie și identitatea națională, iar populația majoritară este mai înclinată să creadă că aparține unei culturi superioare, comparativ cu statele preponderent catolice, potrivit unui amplu studiu Pew Research Center.

În România, unde populația ortodoxă declarată ajunge la 86% din totalul locuitorilor, 74% dintre respondenţii români cred că este important să fii ortodox pentru a te numi cetăţean al României, iar alţi 54% se declară mândri pentru că provin din România, potrivit unui sondaj realizat de institutul Pew Research Center.

Din statele UE, doar grecii consideră mai importantă apartenența la ortodoxie pentru a te defini grec.

Statele preponderent catolice au procente mult mai mici de populație care fac aceste asocieri:

Grecia, Bulgaria și România sunt și singurele state UE cuprinse în sondaj care se clasează în top 10 la convingerea că țara lor are o cultură superioară. Mai precis, statele cu o pondere mare de respondenți care au răspuns afirmativ la afirmația: “Poporul nostru nu este perfect, dar cultura noastră este superioară altora”.

În rândul statelor catolice, cel mai mare procent s-a înregistrat în Polonia – 55% din intervievați, cu 11 puncte procentuale sub totalul din România.

În ceea ce privește Grecia, date confirmă ceea ce se știa, deja, că elenii sunt cei mai mândri de cultura lor:

Aproape jumătate din români nu cred că democrația este cea mai bună alegere în orice situație

În 11 din cele 18 state  unde s-a realizat sondajul Pew Research, cei care preferă în mod categoric democrația sunt majoritari. Majorități clare nu s-au înregistrat însă decât în Grecia (77%) și Lituania (64%).

În România, doar 52 optează clar pentru democrație, în timp ce 29% cred că sunt preferabile guvernările nedemocratice în anumite situații:

Aproape 60% din respondenți cred că Biserica trebuie finanțată de stat

În statele catolice, cei care cred că religia trebuie total separată de politicile de guevernare reprezintă majoritatea, în tomp ce în țările preponderent ortodoxe, majoritari sunt cei care consideră ormal ca statul să sprijine la răspândirea valorilor religioase și să finanțeze Biserica:

Mai mult de jumătate din români cred că este nevoie de o Rusie puternică pentru a echilibra influența Vestului

Tot Grecia, Bulgaria și România sunt singurele state UE în care sunt majoritari cei care cred că este nevoie de o Rusie puternică pentru a contracara influența Occidentului:

Procentele sunt mai mari acolo unde sunt mai răspândite opiniile potrivit cărora cultura națioanlă este în conflict cu valorile occidentale.

Tot în statele preponderent ortodoxe, este mai extinsă percepția că firmele rusești au o influență economică bună în țara lor. 

România și Ucraina sunt singurele state ortodoxe unde este mai mare ponderea celor care consideră că influența companiilor americane, în comparație cu cei care cred pozitivă influența firmelor rusești.

Studiul a fost realizat în 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.

Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.

De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button