X

Top 10 cele mai mari COMPANII FARMACEUTICE din lume și ce produc ele …

De Christopher EVERETT TRACY, 22.02.2016

În 2014, industria farmaceutică globală a generat venituri de peste un trillion de dolari pentru prima oară în istorie. Această industrie titanică generează rate de profit mai mari decât oricare şi se preconizează să îşi continue creşterea pe spinarea ţărilor dezvoltate îmbătrânite şi a câştigurilor crescânde pe pieţele emergente.

Iată lista noastră cu primele 10 cele mai mari companii farmaceutice din lume:

  1. Gilead Sciences

Venituri (2014): 24,5 miliarde dolari

Ţară de origine: SUA

Fondată în: 1987

Număr angajaţi: 7.500

Compania Gilead Sciences cu sediul în California, a fost fondată de către doctorul Michael R. RIORDAN pe când avea doar 29 de ani. Compania a dezvoltat în principal vaccinuri anti-virale cu o atenţie aparte asupra bolilor cu transmitere sexuală precum HIV.

În 2013, compania a uimit comunitatea medicală când a dezvoltat Sovaldi, un tratament al hepaticei C ce a obţinut o rată de vindecare de 90% în testele clinice. Dar când Sovaldi a ajuns pe piaţă, asiguratorii şi 3 milioane de pacienţi ce sufereau de boală au rămas uluiţi când au văzut preţul – 84.000 dolari pentru o cură de tratament de 12 săptămâni, traducându-se într-un cost şocant de 1.000 de dolari pe zi. În ciuda controversei, Sovaldi a acumulat 53 de milioane de dolari la trei luni de la lansare.

  1. AstraZeneca

Venituri (2014): 26,09 miliarde dolari

Ţară de origine: UK / Suedia

Fondată în: 1999

Număr angajaţi: 50.000

AstraZeneca a fost fondată în 1999 prin fuzionarea Zeneca Group din UK şi Astra AB, o companie suedeză fondată cu 100 de ani mai devreme de către 400 de medici şi farmacişti. Astăzi, principala preocupare a companiei o constituie tratamentele pentru arii majore precum cancerul, neuro-ştiinţa şi inflamaţiile.

În 2014, AstraZeneca a refuzat o ofertă de achiziţie din partea Pfizer de 55 de lire per acţiune, care evalua compania la 117 miliarde de dolari. Preluarea ar fi catapultat Pfizer-ul cu sediul în SUA spre primul loc din lume ca producător de medicamente, şi ar fi fost de asemenea cea mai mare preluare a unei companii britanice, dacă ar fi avut loc. Afacerea a întâmpinat opoziţie intensă de la numeroşi politicieni şi oameni de ştiinţă britanici, un membru al Parlamentului numindu-i pe cei din Pfizer violatori, postând pe Twiter: “(Primul Ministru David) CAMERON a îndrăznit să nu oprească Pfizer deoarece nu a îndrăznit să supere SUA în vreun fel. Ieşiţi pe interval violatorilor.”

  1. GlaxoSmithKline

Venituri (2014): 34,65 miliarde dolari

Ţară de origine: UK

Fondată în: 2000

Număr angajaţi: 97.921

GlaxoSmithKline este o companie farmaceutică britanică ce a fost înfiinţată în anul 2000 printr-o fuziune între Glaxo Wellcome şi SmithKline Beecham. Astăzi, operează în peste 115 ţări şi este cel mai bine cunoscută pentru medicamentul de tratare a astmului Advair.

În 2012, compania a pledat vinovată în faţa acuzaţiilor de infracţiune din SUA. A fost de acord să achite un acord de 3 miliarde dolari când a fost condamnată pentru o serie de acuzaţii incluzând promovarea medicamentelor pentru scopuri neaprobate, omisiunea de a raporta date de siguranţă privind medicamentul de diabet Avandia, raportarea de preţuri false către Medicaid şi mită pentru doctori. A fost cea mai mare fraudă din sistemul de sănătate din istoria Americii şi cea mai mare amendă plătită de o companie farmaceutică. După condamnare, GSK a afirmat că nu va mai plăti doctori pentru a le promova medicamentele sau pentru a participa la conferinţe medicale, şi că va desfiinţa ţintele de vânzări pentru personalul comercial.

  1. Sanofi S.A.

Venituri (2014): 36,73 miliarde dolari

Ţară de origine: Franţa

Fondată în: 2004

Număr angajaţi: 112.128

În 2004, Sanofi a fost înfiinţată ca Sanofi-Aventis prin fuziunea Aventis cu Sanofi-Synthelabo, fiecare dintre ele fiind produsul unor fuziuni anterioare. Încă de la creare, Sanofi s-a întărit continuând să achiziţioneze alte compani farmaceutice – în ultimii 8 ani a achiziţionat Zentiva cu sediul în Praga, Medley Farma cu sediul în Brazilia, şi Shantha Biotechnics cu sediul în India, printre altele.

Sanofi acoperă 7 arii terapeutice majore prin drogurile sale pe reţetă. Cele mai cunoscute medicamente ale sale includ Allegra, Gold Bond, Icy Hot, şi medicamentaţia pentru animale Frontline.

  1. Merk&Co.

Venituri (2014): 42,2 miliarde dolari

Ţară de origine: SUA

Fondată în: 1891

Număr angajaţi: 68.000

Merck a fost cândva o subsidiară a unei companii mamă din Germania cu acelaşi nume. În 1891, compania a fost stabilită în New York când George Merck a imigrat în SUA pentru a înfiinţa o divizie a companiei familiei sale. Când a izbucnit Primul Război Mondial, compania a fost confiscată şi naţionalizată într-o companie americană independentă de către guvernul SUA ca parte a politicii sale pe timp de război.

Astăzi, compania este cunoscută drept Merck în SUA dar MSD în restul lumii, în timp ce originala Merck din Germania îşi păstrează numele. În 2015, Merck din Germania şi-a evidenţiat intenţia de a proteja brandul “adevăratului Merck” în întreaga lume. Compania este cel mai bine cunoscută pentru crearea primului vaccin împotriva oreionului şi rubeolei, care a fost dezvoltat de către omul de ştiinţă de la Merck, Maurice HILLEMAN. Ea a creat de asemenea primul vaccin împotriva hepatitei B cât şi primul vaccin împotriva varicelei.

  1. Bayer

Venituri (2014): 45,84 miliarde dolari

Ţară de origine: Germania

Fondată în: 1863

Număr angajaţi: 118.900

Bayer este una dintre cele mai recunoscute companii farmaceutice din lume, însă ascensiunea sa constituie o poveste fascinantă. Primul şi cel mai cunoscut produs al Bayer este Aspirina, ce a fost dezvoltată în 1897. Un an mai târziu, compania a continuat prin marketarea heroinei drept un supresor de tuse şi un substitut non-adictiv al morfinei ce a dus la comercializarea medicamentului.

În timpul Primului Război Mondial, Bayer şi-a pierdut marca înregistrată a Aspirinei în SUA, după ce activele şi mărcile comerciale au fost confiscate în timpul campaniei americane împotriva Germaniei. Bayer şi-a pierdut afacerea din SUA după cel de-al Doilea Război Mondial când a fost judecată ca participantă la crimele de război naziste prin compania părinte, IG Farben. Însă, IG Farben a fost destrămată după al Doilea Război Mondial şi Bayer a devenit independentă din nou, iar în 1978 şi-a cumpărat înapoi numele în SUA.

  1. Roche Holding AG

Venituri (2014): 47,63 miliarde dolari

Ţară de origine: Elveţia

Fondată în: 1896

Număr angajaţi: 88.509

Fritz HOFFMAN-LA ROCHE a fondat Roche în Basel, Elveţia în 1896 în timpul revoluţiei industriale europene. În primii ani, farmacistul din companie Carl SHAERGES şi chimistul Emil C. BARELL au dezvoltat cu succes primul dintr-o serie de medicamente pentru tiroidă. În 1898, au produs de asemenea un sirop pentru tuse fără prescripţie denumit Sirolin, ce a fost combinat cu un sirop cu aromă de portocală.

În pofida efectelor devastatoare pe care cel de-al doilea război mondial le-a avut asupra Roche, firma şi-a revenit rapid graţie liniei sale de vitamine, şi a devenit prima companie ce producea în masă vitamina C pe cale sintetică. Cu toate acestea, ascensiunea sa a fost înconjurată de controverse în 1999, când compania a pledat “vinovată” în legătură cu o conspiraţie mondială de creştere şi fixare a preţurilor pentru vitaminele sale, fiind forţată să achite 500 de milioane de dolari amendă penală. Astăzi, compania îşi întinde mâna deasupra întregului spectru al industriei sănătăţii iar cel mai bine cunoscute produse ale sale includ benzodiazepine, o clasă de droguri psiho-active, Valium şi Rohypnol.

  1. Pfizer

Venituri (2014): 49,61 miliarde dolari

Ţară de origine: SUA

Fondată în: 1849

Număr angajaţi: 78.300

Pfizer a fost fondată în 1849 de către verii Charles PFIZER şi Charles ERHART cu 2.500 de dolari împrumutaţi de la tatăl lui PFIZER. Combinând abilităţile ambilor oameni, PFIZER – un chimist şi ERHART – un confecţioner, au dezvoltat primul lor produs Santonin, un anti-parazitic. A fost utilizat în tratarea viermilor intestinali, o afecţiune comună în America de la mijlocul secolului XIX. Medicamentul cu aromă de acadea de migdală a fost un succes instant.

De-a lungul anilor 1980 şi 1990, Pfizer a dezvoltat multe dintre cele mai bine cunoscute droguri farmaceutice de astăzi precum Zoloft, un antidepresiv, Lipitor, pentru scăderea colesterolului din sânge, şi Viagra, pentru tratarea disfuncţiei erectile. Deşi este clasat pe locul 3, Pfizer este cea mai profitabilă companie farmaceutică din lume, cu o uimitoare rată de profit de 43%, valorând 22 de miliarde de dolari.

  1. Novartis

Venituri (2014): 57,99 miliarde dolari

Ţară de origine: Elveţia

Fondată în: 1996

Număr angajaţi: 120.000

Novartis a fost înfiinţată în 1996 printr-o fuziune între Ciba-Geigy şi Sandoz, două companii elveţiene fondate cu peste 250 de ani în urmă. Compania se situează pe locul doi în topul celor mai mari companii farmaceutice din lume. Este recunoscută drept cel mai mare investitor în cercetare, cheltuind 9,9 miliarde dolari în cercetare şi dezvoltare.

Novartis este momentan divizată în trei divizii-nucleu de operare: Farmaceutice, Alcon (îngrijire ochi) şi Sandoz (generice). Divizia sa de îngrijire a ochilor este lider în acest segment în timp ce afacerea cu generice este pe locul doi în lume. Cel mai bine vândut drog al lui Novartis, un medicament pentru cancer denumit Gleevec, a generat vânzări de 4,7 miliarde dolari numai în 2015.

  1. Johnson&Johnson

Venituri (2014): 74,3 miliarde dolari

Ţară de origine: SUA

Fondată în: 1886

Număr angajaţi: 126.500

Johnson & Johnson nu este doar cea mai mare companie farmaceutică din lume, este şi una dintre cele mai bine cunoscute companii în general. Firma a fost înfiinţată în 1886 de către cei trei fraţi JOHNSON: Robert, James şi Eduard. Aceştia au fost avertizaţi în privinţa nevoii serioase de antiseptice în prevenirea bolii şi morţii. După crearea sa, Johnson & Johnson au fost pioneri în lansarea primelor truse comerciale de prim ajutor şi au fost de asemenea primii care au creat produse sanitare pentru femei, aţă dentară şi plasturi comerciali pentru răni mici.

Astăzi, Johnson & Johnson gestionează peste 250 de subsidiare în peste 57 de ţări, cu afacerea împărţită în trei domenii: farmaceutice, diagnosticare şi produse de consum. Johnson & Johnson sunt creatorii produselor emblemă precum Band-Aid, Tylenol, Rogaine, produsele pentru copii Johnson, şi îngrijirea pielii Neutrogena.

traducere de Cristian

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Anti-sistem
cuvinte cheie
NOTĂ OrtodoxINFO

Pentru a înțelege mai bine cine conduce aceste companii farmaceutice, în ce scop și ce efecte au medicamentele și vaccinurile scoase pe piață, citiți vă rog și:

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.