Fundația Rothschild investește 27 de milioane de dolari în vestigiile antice din Cezareea. Printre descoperirile arheologice se numără altarul templului păgân construit de regele Irod în cinstea împăratului Augustus și a zeiței Roma

Author:
Imagine aeriană a lucrărilor de renovare din portul din Cezareea (Griffin Aerial Photography)

„Voi aduce înapoi pe prinșii de război ai poporului Meu Israel; ei vor zidi iarăși cetățile pustiite și le vor locui.” Biblia – Amos 9:14

Un proiect de renovare fără precedent ce va revigora turismul în Israel și va intensifica trecutul și viitorul glorios al Cezareei, a fost anunțat la o conferință de presă la care au participat fundația Edmond de Rothschild, Corporația Caesarea Development, Autoritatea Israeliană a Antichităților și Autoritatea Israeliană a Mediului și Parcurilor.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Printre descoperirile arheologice ce au fost expuse și care pot fi vizitate de public, este altarul templului construit de regele Irod acum 2000 de ani în cinstea împăratului Augustus și zeiței Roma, menționat în scrierile lui Iosif Flavius – pe lângă sinagoga Cezareei.

Lucrările de conservare și ramforsare a boltei din fața platformei templului construit de Irod în cinstea Împăratului Augustus și zeiței Roma (Israel Antiquities Authority)

Cooperarea pentru acest proiect va fi fără precedent pentru expunerea, conservarea și accesibilitatea clădirilor importante din vechea Cezaree din Parcul Național Cezareea, în același timp făcând accesibile și așezările de pe plajă. Aceasta presupune o investiție de peste 100 milioane NIS (NT: New Israeli Shekel – moneda națională a Israelului – 1 NIS = 0,27 dolari) alocați pentru acest proiect de Fundația Edmond de Rothhschild și Corporația pentru Dezvoltarea Cezareei.

Acest proiect este implementat ca parte a realizării unei ținte de 3 milioane de turiști în Cezareea până în anul 2030, devenind în același timp și o ancoră economic-turistică pentru locuitorii din regiune.

Sinagoga antică din Cezareea (Assaf Peretz, Israel Antiquities Authority)

Cezareea a fost un oraș portuar vibrant încă de la apariția sa acum 2030 de ani, precum și în perioadele ce au urmat. Împortanța sa și bogăția arhitecturală, l-au situat printre cele mai importante orașe din Imperiul Bizantin și Roman. Excavările arheologice executate la sit în ultimii ani de către Autoritatea Israeliană a antichităților ce sunt o continuare a excavărilor din anii 90, au scos la iveală rămășițe ce variază ca vechime din timpul lui Irod până în perioada cruciadelor.

Pe lângă săpăturile arheologice la scară mare, au loc și lucrări ample de conservare, restaurare și dezvoltare a portului din Parcul Național Cezareea. De fapt, acest proiect este unul din cele mai mari și mai importante proiecte de conservare executate în Israel. Nu mai există alt sit arheologic în Israel, unde în ultimii ani să se fi alocat atâtea fonduri, resurse, mijloace de conservare și dezvoltare. Aceasta este o operațiune complexă cu multe provocări în planificare și execuție, păstrând în același timp valoarea locului. Proiectul este condus de restauratorul Yoram Sa’ad și arhitectul Ya’ara Shaltiel din Departamentul de Restaurare IAA.

În realizarea acestor lucrări, Corporația de Dezvoltare a Cezareei și Autoritatea Israeliană a Mediului și Parcurilor vor construi un centru inovativ de vizitare, instalații în beneficiul vizitatorilor, un parc arheologic spectaculos și o promenadă încântătoare ce va porni de la apeductul antic (Plaja Apeductului) și se va lega la zidurile orașului și promenada fortificației din Cezareea antică.

Statuia unui berbec descoperită lângă arcadele din fața platformei templului (Caesarea Development Corporation)

Potrivit directorului Autorității Israeliene a Antichităților, Israel Hasson,

„acest proiect întrunit are scopul de a expune, conserva și valorifica secretele Cezareei pentru delectarea publicului general. Până astăzi, doar 6% din comorile Cezareei au fost descoperite, iar sub dunele de nisip se află descoperiri magnifice la scară globală. Această inițiativă trebuie să fie o rampă de lansare pentru un proiect național în derulare pentru dezvoltarea sitului din Cezareea în toată gloria sa. Ar trebui menționat faptul că pe lângă activitatea arheologică, mai sunt și lucrări de conservare executate de Departamenul de Conservare IAA. Noi considerăm acest proiect o oportunitate pentru promovarea activităților educaționale la nivel regional și național și invităm publicul și soldații rezerviști să vină voluntar să lucreze ca parteneri în acest efort creativ.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X