Mai mult de jumătate din usturoiul consumat de români este adus din străinătate. Orginea a aproape 1.700 de tone de usturoi consumat în ultimii doi ani a fost China. Producătorii români acuză că acesta este tratat cu substanțe interzise în SUA și chiar în Uniunea Europeană.
Doar de 1 Mai, producătorii de carne din România estimează că se consumă peste 30 de milioane de mici, preparatul din carne de porc fiind preferatul românilor și datorită usturoiului care îl condimentează și îi dă gustul specific. Cu toate acestea, fermieri care cultivă această legumă se plâng de faptul că nu le merge foarte bine. Asta pentru că industria de profil, dar și marii reteileri preferă usturoiul de import în devafoarea celui autohton. O mare parte din usturoiul din micii românilor are chiar o origine controversată. Trebuie amintit aici că fiecare conațional mânâncă anul, conform statisticilor, 58 de kilograme de carne, iar măcar unul dintre acestea poate fi constituit din mici.
Made in China
Piața autohtonă consumă anual în jur de 5.000-6.000 de tone de usturoi, conform asociațiilor de specialitate. Spre exemplu, conform datelor puse la dispoziție de Institul Național de Statistică în ultimii doi ani – 2015 și 2016 – România a importat 7.700 de tone. Din această cantitate, cel puțin 1.700 de de tone de usturoi au provenit din China, conform datelor obține de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). Asta pentru că usturoiul care provine din spațiul extracomunitar trebuie taxat prin APIA. Conform instituției în cauză, în același interval 2015-2016, 1.778 de kilograme de usturoi din China a intrat în România: fie direct din Asia, fie via alte state europene. Alte țări de unde se aduce usturoi sunt Olanda, Cehia, Ungaria și Germania. Productorii locali cultivă în jur de 2.000 de tone de usturoi în cursul unui an.
Pesticide suspecte
Faptul că usturoiul chinezesc este nociv a fost constatat atât în spațiul Uniunii Europene, cât și Statele Unite. Asta pentru că este tratat cu pesticide controversate pe cele două continente. Gheorghe Vlad, producător de legume din zona București-Ilfov, ne-a explicat că usturoiul din China este tratat chimic și este nepotrivit pentru consum. Exemplu cel mai elocvent, în opinia sa, este atunci când leguma este lăsată mai multe zile la soare și nu dă semn că încolțește. “Produsele de acest gen importate din acest stat din Asia este unul gazat, trata chimic, asta pentru a rezista cât mai mult. Nu trebuie analize, se poate observa cu ochiul liber prin simplu fapt că acest usturoi nu încolțește”, stabilește sigur acesta.
Mai exact, printre pesticidele folosite în China pe culturile de usturoi, conform unor rapoarte ale autorităților din Statele Unite, se regăsesc parathion și phorate. Astfel, pentru ATSDR (Agency for Toxic Substanes and Disease Registry), instituție aflată în subordinea Departametul de Sănătate din Statele Unite, parathionul este un pesticid foarte toxic care este folosit în culturile de usturoi. Acest produs a otrăvit, afectând sănătatea, peste 650 de agricultori din 1966 și până acum din Statele Unite. Dintre aceștia, 100 de fermieri otrăviți au și murit.
De altfel, acest produs este interzis chiar și în Uniunea Europeană din 2003 prin Regulamentul 304 din anul respectiv privin importul și exportul de pesticide. Însă, dacă usturoiul poate fi tratat cu acest pesticid în alt stat, el poate fi introdus în spațiul comunitar.
Usturoiul ajunge și în mici
Printre importatorii de usturoi crescut și tratat în China cu substanțe interzise în SUA și Europa se numără și companii care oferă consumatorului român produse alimentare care conțin acest produs contestat de o parte dintre specialiști și de producătorii locali, așa cum reiese din datele obținute de la APIA. Mai mult, inclusiv DNA a descoperit nereguli privind taxarea importurilor de usturoi asiatic, ceea ce face ca leguma să fie mai ieftină decât cea produsă în țară.